Ειδήσεις

Οι γυναίκες στηρίζουν την απεργία στον Επισιτισμό- Τουρισμό


Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας  εκφράζει την έμπρακτη συμπαράστασή της στην απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα επισιτιστικά καταστήματα στις 20 Ιούλη.

Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί κολοσσοί στον Επισιτισμό- Τουρισμό πανηγυρίζουν για τον “τουρισμό, την ατμομηχανή της ανάπτυξης”. Προκλητικά επικαλούνται την “εικόνα της χώρας” και καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως πριν λίγες μέρες τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων, να συμβιβαστούν με την εργασιακή ζούγκλα, με τη δουλειά για μερικούς μήνες και μετά πίσω στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Όμως η πραγματική εικόνα είναι:

û  Τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής στον τουριστικό κλάδο

û  Οι χιλιάδες νέοι και νέες από τις σχολές μαθητείας, που δουλεύουν σχεδόν τσάμπα, εκτοξεύοντας τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

û  Μια καμαριέρα να καθαρίζει 20 δωμάτια στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, οι κίνδυνοι από την επαφή με τα χημικά ιδιαίτερα για το γυναικείο οργανισμό.

û  Οι χιλιάδες εργαζόμενες που έχουν μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας, γιατί δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αποτελούν κόστος για την εργοδοσία και το κράτος.

û  Οι λιποθυμίες εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων γυναικών, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα επισιτιστικά μαγαζιά.

û  Η πλειοψηφία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές.

Εντατική δουλειά και πενιχροί μισθοί, αυτή είναι η ανάπτυξη η τουριστική.

Τα σπαστά και κυλιόμενα ωράρια, οι νυχτερινές βάρδιες, η τζάμπα, ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ρεπό τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το ψηφιδωτό της έντασης της εργασιακής εκμετάλλευσης, που σμπαραλιάζει την οικογενειακή και προσωπική μας ζωή.

Τα δικά μας συμφέροντα, οι δικές μας ανάγκες δε συναντιούνται πουθενά με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματιών του κλάδου, όλων όσων αυξάνουν τα κέρδη τους από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

          Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας στηρίζει την απεργία των σωματείων εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό.

Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και κοινωνική προστασία της μητρότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις 2 ατόμων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΑΚΑΚ: Χάλκινη πανελληνιονίκης η Χριστιάνα Τσιαπέρα