Οι διεκδικήσεις και η προβολή του τόπου μας δεν είναι αγγαρεία, είναι υποχρέωση


Άρθρο του Δομήνικου Βερίλλη
Λόγω του γεγονότος ότι η  χώρα μας τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο  μιας μεγάλης  κρίσης το ενδιαφέρον όλων μας είναι προσανατολισμένο στα δύσκολα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια  και στο αβέβαιο μέλλον που επιφυλάσσεται  στην πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια.
Η Καρδίτσα, όμως,  δεν υποβαθμίζεται μόνον λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της συνεχούς τοπικής αδιαφορίας.
Και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής δράση  για τοπικά ζητήματα – είτε αφορούν το παρόν, το μέλλον  ή το παρελθόν της Καρδίτσας – εδώ γίνεται  το αντίθετο.
. Θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών γιατί πιστεύω ότι με μεγαλύτερο τοπικό ενδιαφέρων μπορούμε να βελτιώσουμε κάπως τη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση και να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Το προηγούμενο Σάββατο υπήρξαν  μεγάλα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για πρωτοβουλίες σχετικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την αντικατάσταση των αυτοκινηταμαξών που κυκλοφορούν μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Μού έκανε εντύπωση ( σύμφωνα με τα δελτία τύπου τα οποία απεστάλησαν) πως τα μέλη του Συνδέσμου έθεσαν το θέμα
μόνον για τις αυτοκινητάμαξες και μάλιστα ενός μόνον τμήματος του δικτύου ενώ γνωρίζουν ότι το τμήμα Παλαιοφαρσάλων – Καλαμπάκας, αντιμετωπίζει, γενικότερα,  πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Επίσης τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε έργα στις άλλες Θεσσαλικές πόλεις. Αν χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τώρα και κάποια  έργα στο νομό Καρδίτσας ας το κάνουν γνωστό οι Περιφερειακοί
Σύμβουλοι που εκπροσωπούσαν  την Καρδίτσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Αλλά, αν πάλι, δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο μέχρι τώρα ας κινητοποιηθούν όλοι οι κατέχοντες δημόσιες θέσεις ώστε να υλοποιηθούν σύντομα οι επίσημες δεσμεύσεις για ηλεκτροκίνησης  της γραμμής και επέκτασή της έως Ηγουμενίτσα και Κοζάνη.
Δημοσιεύθηκε επίσης, προχθές, το νέο, αναλυτικό,  Δίκτυο
Αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας μήκους  2500 χλμ που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016. Απουσιάζει όμως το τμήμα του  Ε65 μεταξύ Τρικάλων –Εγνατίας το οποίο θα δώσει άλλες αναπτυξιακές προοπτικές στη δυτική Θεσσαλία.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Όταν είσαι επίσημο πρόσωπο και δεν πας στην καθιερωμένη από την πολιτεία εορτή, στις 9 Μαρτίου, για τα γεγονότα του 731 ενώ την ίδια ώρα, δεν αφήνεις, καμία συνεστίαση , μνημόσυνο ή γάμο τότε να μην διαμαρτύρονται οι ψηφοφόροι γιατί έσβησε η Καρδίτσα σε σχέση με άλλες πόλεις.
Δεν είναι κακό να προβάλεις τον τόπο σου για ένα αξιοσημείωτο ιστορικό γεγονός όπως το 731. Ούτε είναι εκσυγχρονισμός να γίνονται τα μνημεία μόνον στα Τρίκαλα και το Βόλο. Είναι απλά, αδιαφορία , άγνοια και αδυναμία.
Τα ίδια θεωρώ ότι ισχύουν  και για το γεγονός ότι δεν γιορτάζεται
πλέον ¨Η Απελευθέρωση της Καρδίτσας¨ που ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το ίδιο, βέβαια, ίσχυε και πριν από χρόνια όταν τοπικοί  παράγοντες άλλης περιοχής μετέφεραν από την Καρδίτσα το ΄84 Σύνταγμα Πεζικού πού είχε έδρα την πόλη μας.
Όταν  ορισμένα  δημόσια πρόσωπα, αγνοούν, περιφρονούν ή θεωρούν χάσιμο χρόνου την ενασχόληση για την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας τους στους αγώνες για την πρόοδο την ανάπτυξη και την ελευθερία τότε ο πολίτης αυτού του τόπου  δεν πρέπει να απορεί γιατί στις γειτονικές
πόλεις- σε αντίθεση με την Καρδίτσα- υπάρχουν ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ και μεγάλες στρατιωτικές μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες , αξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό  που στηρίζουν την τοπική αγορά.
Η προβολή της Καρδίτσας και οι διεκδικήσεις σε όλα τα τοπικά
αναπτυξιακά θέματα δεν είναι ούτε χάσιμο χρόνου και αγγαρεία. Ούτε έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης  και την έξοδο της χώρας μας από την δυσμενήθέση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα βιβλία «πολεμούν» τη σχολική βία
Επόμενο άρθρο Συνάντηση τοπικών φορέων-Ψαχούλα στην περιοχή του Αχελώου