Οι εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και το 1.38 Σύνταγμα Ευζώνων Ρόδου


Στις επίσημες εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμένος.

Από την στρατιωτική πλευρά συμμετείχε η 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ευζώνων που εδρεύει στη Ρόδο.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι η ονομασία 1/38 Ευζώνων δόθηκε προς τιμήν του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων Καρδίτσης- με δυτικοθεσσαλούς στρατιώτες- που πρωταγωνίστησε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, 1913 και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Μάλιστα στις 9 Απριλίου 2013 στις εκδηλώσεις που έγιναν, πάλι, στα Τρίκαλα (για να τιμηθεί το Δυτικοθεσσαλικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού που είχε έδρα τα Τρίκαλα) από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταράκο ζήτησα να τιμηθεί και το άλλο Δυτικοθεσσαλικό Σύνταγμα το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων που είχε έδρα την Καρδίτσα. Μου απάντησε ότι γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία και για αυτό περιμένει τις προτάσεις της Καρδίτσας. Την απάντηση μετέφερα στους αρμοδίους της πόλης και του νομού.

Επίσης, λίγο αργότερα, μετέφερα τις απόψεις μου και στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλο οποίος το καλοκαίρι ( στις 9 Ιουλίου 2014) παρασημοφόρησε σε επίσημες τελετές στη Ρόδο τη σημαία του συντάγματος για τους αγώνες στους παραπάνω πολέμους.

Θεωρώ λοιπόν ότι ήλθε η ώρα να ενημερωθεί (από τους βουλευτές του νομό , το δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη) ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμένος για να τιμηθεί επίσημα και στην Καρδίτσα- στην ιδιαίτερη πατρίδα του , στην έδρα του- το αποτελεσματικότερο και ιστορικότερο στρατιωτικό τμήμα της νεότερης Ελλάδας.

Άποψή μου είναι ότι αφού πρώτα ο δήμος κρίνει διατηρητέο το πετρόκτιστο κτίσμα που βρίσκεται στο στρατόπεδο Κιούση (τώρα συντάσσεται το Γ.Π.Σ. ) να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του σε Στρατιωτικό Μουσείο, στο οποίο να μεταφερθεί και η ιστορική σημαία του θρυλικού 1/38 Σ. Ευζώνων Καρδίτσης καθώς και του 3ου Ιπικού Συντάγματος που είχανε εκεί την έδρα τους.

 

Γράφει ο Δ. Βερίλλης

Προηγούμενο άρθρο Αντάμωσαν οι Μαυρομματιανοί των Αθηνών
Επόμενο άρθρο Αποπερατώθηκαν οι εργασίες στο χώρο πλυντηρίων-σιδερωτηρίων του Νοσοκομείου