Ειδήσεις

Οι θέσεις μας για το ζήτημα της Παιδιατρικής Κλινικής


 «Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, γιατί για το κράτος και τις κυβερνήσεις αλλά και για τους εργοδότες, οι δαπάνες αυτές είναι κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

Συγκεκριμένα στο Νομό Καρδίτσας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργικών υποδομών, στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο του Νομού, όπου μια σειρά κλινικές ή λειτουργούν εκ περιτροπής με κλινική διπλανού νομού, ή υπολειτουργούν (μαιευτική που δεν γίνονται τοκετοί) και άλλες δεν λειτουργούν.»

Έτσι ξεκινούσε πριν μόλις λίγους μήνες το ψήφισμα-υπόμνημα του μεγάλου συλλαλητηρίου για τα προβλήματα της υγείας στο νομό μας που οργάνωσαν 41 φορείς της Καρδίτσας. Και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και μάλιστα σε ένα ιδαίτερα ευαίσθητο τομέα  που έχει σχέση  με την υγεία των μικρών παιδιών, την λειτουργία της παιδιατρική κλινικής του νοσοκομείου.Τι ζούμε σήμερα; Την ουσιαστική παύση της Παιδιατρικής Κλινικής εξ αιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου  ιατρικού προσωπικού. Η προτροπή της διοίκησης για εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών σε τμήματα των νοσοκομείων Τρικάλων και Λάρισας, όχι μόνο δεν  αποτελεί λύση, αλλά δημιουργεί κινδύνους για την υγεία μικρών παιδιών κύρια λαίκών οικογένειας της Καρδίτσας.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και τα σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων και Οικοδόμων Καρδίτσας καλούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τη νεολαία της περιοχής μας να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τους φορείς τους για τη μόνη πραγματική και οριστική λύση:

  • Καμία απόλυση επικουρικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Άμεσα διεκδικούμε:

  • Απόσπαση ΤΩΡΑεξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικήςκαι ταυτόχρονα προκήρυξη για πρόσληψη τουλάχιστον τριών μόνιμων παιδιάτρων.

Καλουμε την Δευτερα 2 ιουλιου 2018 και ωρα 19:00 μ.μ. ολους τους φορεις σε συσκεψη στο εργατικο κεντρο Καρδιτσας για συζητηση  πανω σε αυτα τα προβληματα.

 

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η προσχολική αγωγή δεν είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργαστούν, ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της ΕΕ και κυβερνήσεων.

Για το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ),τoσωματείο «Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Ν. Καρδίτσας» καιτο «Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας» είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε.

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών που έχουν βρέφη και  παιδιά   έως πέντε χρονών οι αιτήσεις για τους  δημοτικούς βρεφονηπιακούς και   παιδικούς  σταθμούς έχουν τελειώσει και απ’ ότι  δηλώνεται από τον  Δήμο  Καρδίτσας θα εγκριθούν όλες.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν όσο αφορά :

α) Τα τροφεία που κυμαίνεται από 15 έως 60 €.

Στις σημερινές συνθήκες και του βιοτικού επιπέδου ζωής τα τροφεία για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι μηδενικά.

β) Το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει,προσλαμβάνεται προσωπικό με 11μηνα, 8μηνακαι 2μηνα από προγράμματα. Πολλά κενά καλύπτονται με σπουδάστριες που κάνουν  πρακτικήάσκηση από τα ΙΕΚ.

γ) Το Σεπτέμβριο οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για την γραφική ύλη και τα άλλα υλικά καθώς η χρηματοδότηση δεν επαρκεί.

Η κατάσταση για τις βρεφικές ηλικίες δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Έτσι:

Τα τρία βρεφικά τμήματα (του Κέντρου Γυναικών του 1ου -2ουΔημοτικού Βρεφονηπιακού), παίρνουν βρέφη μόνο με ΕΣΠΑ. Τι σημαίνει αυτό;

-Τα παιδιά των δημόσιων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ  αποκλείονται καθώς δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση μέσο ΕΣΠΑ.

-Αποκλείονται οικογένειες λόγο εισοδηματικών κριτηρίων.

-Με το υπάρχων καθεστώς αποκλείονται επίσης πολλά παιδιά καθώς οι γονείς τους είτε είναι άνεργοι χωρίς κάρτα ανεργίας, είτε εργάζονται αλλά εργοδότης δεν τους κολλάει ένσημα, είτε εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, οπότε δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα.

-Η δυναμικότητα των βρεφονηπιακών σταθμών είναι 34 (20 στο Κέντρο Γυναικών, 14 στους δύο δημοτικούς βρεφονηπιακούς και μάλιστα τα παίρνουν από 18 μηνών!!!), αριθμός πολύ μικρός για την πόλη μας.

Ο σταθμός  του ΟΑΕΔ που θα μπορούσε να αυξήσει την χωρητικότητα σε βρέφη και νήπια, ενώ είναι ολοκληρωμένος  και μάλιστα έχει εγκαινιαστεί, δεν λειτουργεί καθώς δεν έχουν γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού. Να σημειωθεί ότι το προσωπικό δεν θα είναι μόνιμο αλλά με 11μηνες συμβάσεις!

Ο Σύλλογος Γυναικών μαζί με το σωματείο «Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Ν. Καρδίτσας» και το «Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας» καλούμε  της γυναίκες, τους άνεργους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παλέψουμε για :

  •    Αποκλειστικά Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς.
  •    Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
  •    Καμιά απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
  •    Να καταργηθούν τα τροφεία.
  •    Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας όλων των βρεφών και νηπίων που έκαναν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
  •    Τα παιδιά των άνεργων  νοικοκυριών να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς.
  •    Γενναία χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό.
  •    Άμεσα να λειτουργήσει ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ και να αξιοποιηθεί από τον δήμο Καρδίτσας.

 

Του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδικάτου Οικοδόμων

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχίες του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Επόμενο άρθρο Υπόμνημα του ΣΒΘΚΕ σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο