Ειδήσεις

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» στο ΤΕΕ,  κάλεσε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους μηχανικούς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που θα γίνουν την Κυριακή 20 Νοέμβρη.

Οι εκπρόσωποι της “Πανεπιστημονικής”  μεταξύ άλλων τόνισαν ότι «οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Πανεπιστημονικής βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια την αντιλαϊκή πολιτική. Έδωσαν και δίνουν αταλάντευτα και χωρίς “αστερίσκους” τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Πρωταγωνίστησαν στην πάλη για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό. Οι πρωτοβουλίες που πήραν για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους συσπείρωσαν εκατοντάδες συναδέλφους σε κινητοποιήσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, απεργίες, άνοιξαν δρόμους στην πάλη του κινήματος για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, βαδίζοντας μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ».

Οι πρωτοστάτες και υπερασπιστές αυτής της πολιτικής “ΔΚΜ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ” καθώς και οι δήθεν ανεξάρτητοι “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ”, “Αυτόνομοι Νέοι Μηχανικοί (πρώην ΠΑΣΚ- ΔΗΣΥΜ κ.ο.κ.), είναι ένας πολύχρωμος θίασος παρατάξεων που υπόσχονται ξανά να ασχοληθούν με τα προβλήματά. Όμως γνωρίζουμε καλά πως η ξαναζεσταμένη σούπα των καθεστωτικών παρατάξεων του ΤΕΕ δεν αλλάζει χαρακτήρα αν αλλάξουν ορισμένοι τίτλοι ή αν προστεθούν μερικά νέα πρόσωπα. Παραμένει «τοξική» για τα δικαιώματά των εργαζόμενων μηχανικών. Ανεξάρτητα απ’ το όνομα που άλλωστε το αλλάζουν σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι δυνάμεις αυτές στήριξαν και στηρίζουν την αστική πολιτική  συγκυβερνώντας μέσα στο ΤΕΕ δεκαετίες τώρα. Ο ποικιλόχρωμος χώρος των πρώην εξαπτέρυγων του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε ΑΡΑΓΕΣ, #block-ΤΕΕ κλπ) ενίσχυσε για χρόνια τις αυταπάτες και τις προσδοκίες φιλολαϊκής λύσης απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που στήριζαν την κυβέρνηση Τσίπρα στις υποτιθέμενες «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα.

Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις δεν αφορούν μόνο τον κλάδο μας. Σ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας στο ασφαλιστικό που φορτώνει όλα τα βάρη της εργοδοσίας και του κράτους στις πλάτες των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων επειδή το κεφάλαιο απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του. Γι’ αυτό και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βάδισαν στον ίδιο δρόμο της σφαγής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της κλοπής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (με τα κουρέματα, το PSI και της ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής). Όλες οι κρατικές ρυθμίσεις διευκολύνουν τους ομίλους για να συγκεντρώσουν το σύνολο έργων και μελετών.

Ο πραγματικός αντίπαλός μας έχει ονοματεπώνυμο και τον υπηρετεί ο πολύχρωμος θίασος των παρατάξεων των άλλων δυνάμεων.  Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που το στηρίζουν. Είναι η εγχώρια άρχουσα τάξη (ΣΕΒ, ΣΤΕΑΤ κλπ), η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

Προηγούμενο άρθρο Επισημάνσεις του Κ. Αγοραστού μετά την πρώτη συνάντηση Π. Σκουρλέτη – Περιφερειαρχών
Επόμενο άρθρο Νοσταλγικό Σαββατοκύριακο στο 3ο Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας