Οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα του Ν. Καρδίτσας συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις


Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22/7 – μαύρη επέτειος της διαθεσιμότητας – μαζική αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε από την ΕΡΤ με Πανελλήνια συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων, απολυμένων της ΕΡΤ, καθαριστριών και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα από τα υπουργεία ΥΠΠΟ, ΥΠΕΚΑ και άλλους φορείς του δημοσίου, ενάντια στις διαθεσιμότητες απολύσεις.

Το μεσημέρι, η πορεία έφτασε στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο ενάντια στις διαθεσιμότητες απολύσεις (που οργανώθηκε από την ΟΛΜΕ) ενώ ο Κ. Μητσοτάκης απουσίαζε για μια ακόμα φορά από το Υπουργείο….. ώστε να μπορέσει να κάνει δεκτή αντιπροσωπία των διαδηλωτών! Το συλλαλητήριο κατέληξε στο κέντρο αγώνα των διαθέσιμων έξω από το ΥΠΟΙΚ.

Εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα, που συγκεντρωθήκαμε στο χώρο της καθιστικής διαμαρτυρίας μας, αποφασίσαμε στη συνέχεια να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο πολιτικό γραφείο του Α. Λοβέρδου, για να καταγγείλουμε την συνέχιση -μετά από 1 χρόνο- της διαθεσιμότητας-απόλυσης, της ομηρίας, του εμπαιγμού μας και να ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό.

Μετά από επιμονή μας ότι ” δεν αποχωρούμε αν δεν συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου” ορίστηκε 5μελής επιτροπή στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος από την επιτροπή αγώνα της Καρδίτσας όπου, μαζί με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ (σε διαθεσιμότητα και ο ίδιος), πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Κουκοδήμο, ο οποίος δεσμεύτηκε προσωπικά, μεταφέροντας και τη δέσμευση του Υπουργού, ότι δε πρόκειται να απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Ανέφερε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό, στο 3ο Θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ δεν διευκρίνισε σε ποιες ενέργειες ακριβώς θα προβεί το ΥΠΑΙΘ για να επιτευχθεί η προφορική αυτή δέσμευση. Ακόμα, άφησε ανοιχτό το θέμα της επαναφοράς των καταργημένων ειδικοτήτων. Να υπενθυμίσουμε ότι με το Νόμο 4172/2013 (ΦΕΚ 67Α΄93/23-7-2013) καταργήθηκαν ‘εν μία νυκτί’ οι πιο περιζήτητοι και δημοφιλείς Τομείς και Ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (οι τομείς Υγείας-Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αισθητικής-Κομμωτικής). Με την απόφαση αυτή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2500 μόνιμοι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση και «απολύθηκαν» ταυτόχρονα 22000 μαθητές που φοιτούσαν στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο νόμος αυτός σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε μ’ έναν πρωτοφανή βίαιο και βάναυσο τρόπο και προφανώς δεν αφορούσε την μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης που όλοι περιμέναμε.. Ύστερα από ακριβώς ένα χρόνο και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις ενδείξεις που έχουμε, ο αποκεφαλισμός αυτός της ΤΕΕ ήταν συνδυασμός συμφερόντων εν μέσω κρίσης και «δόσης» που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για το έγκλημα στην ΤΕΕ.
Στο Ν. Καρδίτσας αυτή τη χρονική στιγμή από τους 29 συναδέλφους μας σε διαθεσιμότητα μόνο δύο έχουν με ΦΕΚ της κυβέρνησης τοποθετηθεί σε θέσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι 27, βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», ενώ σε μία συνάδελφό μας έχει διακοπεί εδώ και 4 μήνες η μισθοδοσία.

Επειδή οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει –σε όλο το διάστημα του ενός χρόνου- είναι πολλές και το δίκιο του αγώνα μας ατσαλώνει τη θέλησή μας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωσή μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ενωτική, αγωνιστική επαγρύπνηση.
• ΟΧΙ στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις
• Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού
• Να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης
• Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στα σχολεία τους

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
Καλέας Γ., Καπέκας Απ., Κατρακυλάκη Ε., Ματιάτου Δ.

 

Προηγούμενο άρθρο Πάει διακοπές ο Σύλλογος Τριτέκνων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τέθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων του Δήμου Καρδίτσας στο νέο δήμαρχο Φ. Αλεξάκο