Ειδήσεις

Οι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα


«Συνεχίζουμε τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε εδώ και αρκετούς μήνες ενάντια στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η απεργία – αποχή όλων των διπλωματούχων μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαϊου. Στην απεργία-αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών». Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, επισημαίνοντας σε δήλωσή του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου:

«Το συγκεκριμένο Ασφαλιστικό-Φορολογικό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού θα οδηγήσει εκτός επαγγέλματος τους περισσότερους από τους επαγγελματίες που εισφέρουν ουσιαστικά σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα έσοδα θα μειωθούν κι άλλο, και σύντομα θα κληθεί η κυβέρνηση να μειώσει ακόμη περισσότερο τις μειωμένες συντάξεις και τους μισθούς.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκουν το όνειρο κάθε νέου επιστήμονα ελευθέρου επαγγελματία, να είναι να βγάλει μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα, να μην έχει σπίτι για να γλιτώσει τον ΕΝΦΙΑ και να μην θέλει να βγάλει και περισσότερα γιατί θα του τα πάρει το κράτος. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να βγάλει πάνω από 1000 ευρώ/μήνα οι υποχρεώσεις θα είναι από 60,50% μέχρι 83,50% του εισοδήματος του, χωρίς να υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και όλες οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις. Επιπλέον είναι άδικο και ενάντια στους πιο παραγωγικούς ανθρώπους καθώς ανεξαρτήτου της επιβάρυνσης από τις νέες υπέρογκες υποχρεώσεις για ορισμένους τίμιους που δηλώνουν το εισόδημα τους, οι παροχές παραμένουν ίδιες για όλους, ανεξαρτήτου συνεισφοράς, κόπου και προσωπικού επαγγελματικού αγώνα.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το συγκεκριμένο μοντέλο δεν βγαίνει και θα απορριφθεί στην πράξη από την κοινωνία λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμών. Η λύση για τη χώρα είναι μια και δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά βήματα προς αυτή καθώς απαιτείται κοπιαστική δουλειά και όραμα από την κυβέρνηση. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με σαφείς κατευθύνσεις και χρονοδιάγραμμα. Σε πλήρη αντίθεση με την ασκούμενη πολιτική σύμφωνα με την οποία οι λέξεις επένδυση και ανάπτυξη θεωρούνται απαγορευτικές. Απαιτείται η ιδιωτική πρωτοβουλία να είναι κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας υποστηριζόμενη, συνεργαζόμενη και όχι εμποδιζόμενη από τον εκσυγχρονισμένο δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί η ανάπτυξη της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς να βασίζεται στην σύνταξη του παππού και της γιαγιάς.Οι νέοι απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας κόβοντας τις παθογένειες και τα προνόμια του παρελθόντος που με σθένος υπερασπίζονται από πολλούς σήμερα καθώς αποτελούν την κομματική τους πελατεία.

Τέλος, οι βουλευτές μηχανικοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και κατά συνέπεια θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα τα οποία θα αποφασίσουν για την επιβολή της όποιας τυχόν ποινής όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν».

Προηγούμενο άρθρο Έως 30 Μαΐου οι αποστολές δημοσιεύσεων για το περιοδικό Γνώση
Επόμενο άρθρο Συνάντηση με Αποστόλου ζητάει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας