Ειδήσεις

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα


Το 15ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πρασινων (28&29 Σεπτεμβρίου 2019) εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στα Άγραφα, και μάλιστα μέσα σε περιοχές Natura 2000.
Η αρχή γίνεται με 40 ανεμογεννήτριες, που μάλιστα επιχειρείται να εγκατασταθούν με μπουλντόζες από ιδιώτη και με τη συνδρομή ισχυρών δυνάμεων του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, που με ασφυκτικές απαγορεύσεις και καταστολή επιδιώκει τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών στο βουνό, ώστε να εργάζονται ελεύθερα τα μηχανήματα ισοπέδωσης του βουνού.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επίσης συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και αποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τον χαιρετισμό εκπροσώπου του συντονιστικού των Fridays For Future (FFF), και πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας σε πολλές χώρες αποτελούν ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανθρωπότητα.
Επίσης η θέση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το θέμα των ορυκτών καυσίμων και ειδικά της εξόρυξης υδρογονανθράκων ήταν και είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη.
Διαφωνούμε με την σημερινή κυβέρνηση όπως διαφωνήσαμε και με την προηγούμενη, ανοιχτά και ως κόμμα με εκδηλώσεις και ανακοινώσεις, αλλά και μέσα στη βουλή με τους δυο βουλευτές μας, και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εξορύξεις και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πράγματα ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ, και ότι απαιτείται ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι το περιβάλλον και η κλιματική κρίση δεν είναι εμπόρευμα και αγαθό που θα τα αντιμετωπίσει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Η πολιτική οικολογία είναι αντίθετη στα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και την άκρατη εμπορευματοποίηση που επιχειρείται και με αφορμή την κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως να αγνοεί οτι στα πλαίσια του συσχετισμού των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων υπάρχουν και θετικά μέτρα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι υπέρ μιας βιώσιμης αποκεντρωμένης ευημερίας, εξέλιξης και λειτουργίας γενικότερα, και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ποτέ δεν θα  δεχθούν την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και του τρόπου κατανάλωσης.
Επίσης οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, έχει ήδη δραματικές συνέπειες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, περιοχές προστασίας, φυσικού κάλλους και πολιτιστικής παράδοσης, και επιμένουν ότι μπορούν αυτές να χωροθετηθούν σε περιοχές που έχουν ήδη αξιοποιηθεί.
Ειδικότερα στην περίπτωση των αιολικών πάρκων στα Άγραφα που είναι  απαρχή άλωσης της οροσειράς της Πίνδου με γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσω της κρατικής καταστολής προσπαθούν να επιβάλλουν την εφαρμογή νέων κερδοφόρων τεχνικών παραγωγής κυρίως με κρατικό χρήμα, με ξεπερασμένες τεχνολογικά ανεμογεννήτριες, και με βία, προωθώντας τελικά έναν άκρατο καταναλωτισμό με συγκέντρωση και όχι αποκέντρωση, με καταστροφή προστατευόμενων περιοχών και ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Η στροφή σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ειδικά σε σταθερές, όπως η γεωθερμία και  η αποδοτική χρήση της ενέργειας, πρέπει να συνοδεύεται με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και με τη συνολική αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης. 
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αγωνίζονται για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης και για μια βιώσιμη προοπτική της κοινωνίας, που δεν μπορεί να γίνει αν μαζί με τις νέες τεχνολογίες δεν έρθουν στο επίκεντρο η κοινωνική αδικία και η δίκαιη κατανομή του πλούτου.

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Εκπαίδευση για τον Φορολογικό έλεγχο και τις ποινικές κυρώσεις
Επόμενο άρθρο Τελετή Απονομής Διπλωμάτων της Πολυτεχνικής Σχολής