Ειδήσεις

Οι ΟΤΑ για τις κινητοποιήσεις στους παιδικούς σταθμούς


Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας στηρίζει την απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με την οποία αποφασίστηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί ως πρώτο βήμα αντίδρασης στην υποβάθμιση των Παιδικών Σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του έμπειρου Παιδαγωγικού προσωπικού που εργάζονται σε αυτούς.

        Η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οδηγεί τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στην απαξίωση και στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και χιλιάδες γονείς σε αδιέξοδο και απελπισία.

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυταρχισμό, αφού προωθεί μία ρύθμιση (στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο, αγνοώντας παντελώς τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αγωνία των χιλιάδων γονέων, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει ορισμένα συντεχνιακά και κλαδικά συμφέροντα.

Δηλώνουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Διαμορφώνουμε κοινό μέτωπο δυναμικής αντίδρασης.     Επίσης, από κοινού η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους η ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας από τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως προσωπικά ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί στις 9 Μαΐου 2017 ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας να επιλέγουν οι ίδιοι τη δομή (Παιδικοί Σταθμοί ή Νηπιαγωγεία) που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, ενώ ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου λίγες ημέρες αργότερα (29 Μαΐου 2017), σε  διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώπιον των Υπουργών κ.κ. Πάνου Σκουρλέτη, Θεανώς Φωτίου, της Κ.Ε.Δ.Ε., της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., της Δ.Ο.Ε. και  του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ., δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση αν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Ο δε Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργείται και υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να υπάρξει κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθετική διάταξη που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας  θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στην κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και είναι:

  • Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων Δημοτικών Δομών, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
  • Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των τεσσάρων (4) ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες Δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
  • Στους χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.
  • Σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για τρεις (3) από τους δώδεκα (12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των Παιδικών Σταθμών, ενώ επιπρόσθετα, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

Καλούμε όλους τους Δημάρχους του νομού Καρδίτσας να υλοποιήσουν την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου την Κ.Ε.Δ.Ε και να κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση της Τρίτης υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών αλλά και την ίδια λειτουργία των σταθμών.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε  αποφασισμένοι να προασπίσουμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών κόντρα στα συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση τους και να διαφυλάξουμε το δικαίωμα του παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού στην εργασία, όπως και των γονέων να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε έναν θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία και μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει. 

 

Για το Δ.Σ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ                                    ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος σε συνέδριο η IPA Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους του Παλαμά