Οι προγραμματικές δηλώσεις και το Eurogroup της Τετάρτης


Οι πολυαναμενόμενες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ήταν σύμφωνα με πολλούς  από τις πιο συγκινητικές προγραμματικές δηλώσεις των τελευταίων ετών. Ήταν μια από τις λίγες φορές που δόθηκε έμφαση στους πολίτες που πλήττονται από την φτώχεια, την ανεργία, μια από τις ελάχιστες φορές που δόθηκε έμφαση στη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την αποκατάσταση των αδικιών ετών, την Εθνική κυριαρχία. Άλλωστε και προεκλογικά ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που  οι πολίτες καλέστηκαν  να ψηφίσουν για ένα πρόγραμμα που άγγιζε την κοινωνία το οποίο έπρεπε άμεσα να μπει σε εφαρμογή.

Με συναισθηματικό τόνο και χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: «σάρκα από τη σάρκα του λαού», ή  «είμαστε κάθε λέξη από το σύνταγμα αυτής της χώρας» ο νέος πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα  για στήριξη της εθνικής προσπάθειας και της διαπραγμάτευσης στο σύνολο των βουλευτών. Άλλωστε αυτό το κλίμα εκφράζει και την διάθεση της κοινωνίας που φαίνεται και από το κίνημα συμπαράστασης στο κυβερνητικό έργο αλλά και από την ευρεία αποδοχή της κυβέρνησης από το 72% των πολιτών σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας η λογική της συμπόρευσης  εκφράστηκε προεκλογικά και μετεκλογικά και με την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων.  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ειδικό βάρος του περιβάλλοντος στο νέο κυβερνητικό σχήμα και αυτό φαίνεται και με την ανάληψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Γιάννη Τσιρώνη αλλά και τις δεσμεύσεις για περιφρούρηση του περιβάλλοντος, επανέλεγχο και αποκατάσταση περιβαλλοντικών αδικιών σε Ελληνικό και Σκουριές, κατάργηση όσων από τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις κριθούν από την κυβέρνηση ως αντιπεριβαλλοντικών και επανεξέταση ορισμένων από τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες κλπ.

Μετά το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων ακολουθεί η κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup την Τετάρτη όπου προβλέπεται οι δανειστές να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους, να συνεχίσουν τις γνωστές τακτικές με τις διαρροές, τις απειλές και στη συνέχεια θα κάνουν διανομή ρόλων: του καλού, του κακού και του συγκαταβατικού. Κάποιοι λοιπόν θα χαϊδέψουν τα αυτιά μας, κάποιοι θα παίξουν τον κακό και άκαμπτο, κάποιοι τον δήθεν συγκαταβατικό και τον τεχνοκράτη ενώ η κ. Μέρκελ πιθανότητα θα συνεχίζει να πιέζει  την Ελληνική κυβέρνηση επενδύοντας ως το τέλος στο «παιχνίδι του δειλού», που όπως φαίνεται από την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης δεν θα καταφέρει να τη βγάλει τελικά εκτός πορείας.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως δεν ανταποκρίνεται ουδόλως στον ρόλο της, ο οποίος δεν είναι άλλος από την διασφάλιση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας , αλληλεγγύης και ευημερίας για τους λαούς της. Συνθήκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στο χάος που βιώνουμε σήμερα.  Το Blitzkrieg της κυβέρνησης με τους κυρίους Βαρουφάκη και Τσίπρα να κάνουν απανωτές συναντήσεις σε διάφορα κράτη προσέφερε αρκετά οφέλη στη χώρα, καθώς ο κόσμος τώρα (και κυρίως οι Ευρωπαίοι) γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη πολιτική για την Ευρώπη, που μπορεί να αντικαταστήσει την πολλαπλά αποτυχημένη για τους Ευρωπαϊκούς λαούς και τις χώρες της ΕΕ πολιτική που επέβαλε η καθοριστική και υποχρεωτική για όλους θέληση της Γερμανίας.

Οι επόμενες ημέρες και  κυρίως η Τετάρτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη μιας κοινά επωφελούς συμφωνίας. Άλλωστε πρόθεση της κυβέρνησης σε κανένα σημείο δεν είναι η ρήξη αλλά η συνένωση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης η οποία είναι Ευρωπαϊκή και η οποία καταδικάζει την Ευρωπαϊκή οικονομία σε αποπληθωρισμό και αστάθεια. Η λύση λοιπόν δεν μπορεί να είναι παρά στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της Ελλάδας (για την αντιμετώπιση χρέους και μεταρρυθμίσεων)καθώς η πολιτική επιμονή των ισχυρών της Ευρώπης σε διαφορετική κατεύθυνση στρέφεται πλέον κατά της δημοκρατίας και απειλεί να τορπιλίσει το κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθρο 180 γυναίκες στην Καρδίτσα έκαναν δωρεάν μαστογραφία στην Κινητή Μονάδα
Επόμενο άρθρο Έργα 2,9 εκ. ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας