Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας , ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών.

Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν το χρονικό διάστημα  από την εμφάνιση των πρώτων χτενιών μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας.

Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα,  να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

 

  1. Διαπιστώσεις

 

Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο της  έναρξης  σχηματισμού χτενιών. Οι φυτείες είναι όψιμες και η  γενική τους  εικόνα είναι μέτρια λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Οι  προσβολές από θρίπες και αφίδες έχουν υποχωρήσει. Αντίθετα  οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσία μας κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις περιοχές του Ν. Καρδίτσας. Επίσης σε ορισμένες περιοχές διαπιστώθηκε  η ύπαρξη λίγων προνυμφών.

 

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 

Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προκειμένου να αποτραπεί η προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και φυσικά η περαιτέρω οψίμιση της παραγωγής. Συστήνεται επίσης η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης στις συνιστώμενες δόσεις όπου απαιτείται , αναλόγως της γονιμότητας του εδάφους και του ύψους των φυτών.

Επισημαίνεται στους βαμβακοκαλλιεργητές ότι στα αρχικά στάδια οι εντομολογικές προσβολές και ιδιαίτερα αυτές από το πράσινο σκουλήκι είναι συνήθως τοπικές και περιορισμένης έκτασης ,γεγονός που σημαίνει, ότι ακόμη και στο ίδιο βαμβακοχώραφο , το ποσοστό προσβολής από το έντομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο.

Έτσι , η ανάγκη για χημική επέμβαση πρέπει να εκτιμάται πάρα πολύ προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού διότι στην παρούσα χρονική περίοδο εξακολουθούν να εγκαθίστανται τα ωφέλιμα έντομα στις βαμβακοκαλλιέργειες  που η εξόντωσή τους είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξάρσεις τετράνυχου , αφίδων και άλλων  εχθρών.

Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) προκειμένου να διαπιστώνουν εγκαίρως τυχόν εντομολογικές προσβολές , έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους , με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 

Οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβούς περιόδου αλλαγής γενεών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού και σε συνδυασμό με τον επιτόπιο έλεγχο συμβάλλουν στον προσδιορισμό της χρονικής στιγμής για χημική επέμβαση. Σε καμιά περίπτωση οι φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν μέσο εκτίμησης του ύψους της προσβολής , αλλά είναι σημαντικό εργαλείο εκτίμησης του κινδύνου. Η σοβαρότητα της προσβολής είναι συνάρτηση : 1) του αριθμού και της ηλικίας των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται από τις επιτόπιες επισκέψεις στους αγρούς και 2) του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα ,χτένια )

Πρέπει να τονιστεί ότι η δράση του πράσινου σκουληκιού στο βλαστικό στάδιο που βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο οι βαμβακοκαλλιέργειες  μπορεί να αναχαιτιστεί από την δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων που έχουν εγκατασταθεί και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο επικίνδυνες γενεές. Επίσης οι προσβολές από την 1η  γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του βαμβακοφύτου να αναπληρώνει τα κατεστραμένα καρποφόρα όργανα. Γι αυτό , παρακαλούνται οι παραγωγοί να μην προβαίνουν σε χημική επέμβαση προληπτικά, αφού τα ωφέλιμα , που η παρουσία τους διαπιστώνεται κατά τους επιτόπιους ελέγχους , είναι σύμμαχοι μας στην καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Εφόσον απαιτηθεί χημική καταπολέμηση αυτή να γίνεται με σκευάσματα εκλεκτικής δράσης που είναι φιλικότερα για τα ωφέλιμα έντομα (Βάκιλος Θουριγγίας , spinosad , diflubenzuron , chlorantraniliprole)

Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνουν με κάθε μέσο τους μελισσοκόμους για τυχόν ψεκασμό και εφαρμόζουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Παραγωγικής Aνασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας: (http://www.minagric.gr/syspest/).
  • Κατά την επιλογή και εφαρμογή κάθε γεωργικού φαρμάκου από τον διακινητή, παραγωγό/χρήστη, να ακολουθούνται και εφαρμόζονται προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις , όλες οι πληροφορίες και οδηγίες της ετικέτας του όπως αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί, χρήστες, είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, για τα φυτοπροστατευτικά προιόντα που θα επιλέξουν  και τον τρόπο και χρόνο χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για κάθε χειρισμό στην καλλιέργειά τους και για τις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις του σύσπορου βάμβακος της καλλιέργειας.
  • Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλέφωνα 24413-55206 και 55203 και 24210-66525.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

 

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) για το δημοψήφισμα
Επόμενο άρθρο Σωτ. Κουλοκτσής :Την Κυριακή ψηφίζουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη