Ολοκληρώθηκαν οι τετραετείς σχεδιασμοί από τα Πανεπιστήμια


 Στην τοποθέτηση του κατά την 61η Σύνοδο Πρυτάνεων ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσπάθεια της Κυβέρνησης από το 2004 έως σήμερα για συνεχή και πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην σημασία των τετραετών σχεδιασμών των Πανεπιστημίων για την ανάπτυξη τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Ταλιαδούρος σημείωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο προωθεί από το 2004 τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τη σύγκλιση προς τα καλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα. Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε υψηλούς ρυθμούς αύξησης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Η αυξημένη χρηματοδότηση, παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν τις συνθήκες για μία ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση προσανατολισμένη στις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης και της παγκοσμιότητας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα εντάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών ΕΕ και ΟΟΣΑ ως προς το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, το οποίο ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ. Ακόμη, οι πόροι των ελληνικών πανεπιστημίων προέρχονται κατά 90% από το κράτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν υπερβαίνει το 65%. 

Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2003-2009 αυξήθηκε η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων αυξήθηκε κατά 60%, για τα συγγράμματα κατά 87% και για τη φοιτητική μέριμνα κατά 26%.

          Ταυτόχρονα, την περίοδο 2005-08 υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής και εξοπλισμού στα πανεπιστήμια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 321 εκ. ευρώ.

          Το κεκτημένο της προηγούμενης τετραετίας αξιοποιείται και διευρύνεται στην τετραετία 2009-2012 με σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του Ν. 3549/2007,   «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» (ΦΕΚ 69 Α΄) διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά τετραετείς ακαδημαϊκοί-αναπτυξιακοί προγραμματισμοί των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Εξασφαλίστηκαν υψηλές πιστώσεις για την περίοδο 2009-2013 σε μία δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, σε συνθήκες πανθομολογούμενης οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα,

α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία περίπου 1 δις 70 εκ. ευρώ.  

β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Α.Ε.Ι. την περίοδο 2009-2013 εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 494 εκ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια.

γ) για τη φοιτητική μέριμνα θα διατεθούν περίπου 126,5 εκ. ευρώ.

δ) για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα διατεθούν περίπου 173 εκ. ευρώ

Θα ήθελα να επισημάνω ότι αναλάβαμε την πρωτοβουλία για κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ υπό την παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ με αντικείμενο την τεκμηριωμένη προσέγγιση του χωροταξικού σχεδιασμού της ανώτατης εκπαίδευσης και την περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με γνώμονα την παραγωγή ευρύτερης κοινωνικής ωφέλειας από τις διδακτικές και ερευνητικές τους δραστηριότητες.

Αποτελεί σταθερή και αταλάντευτη βούλησή μας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των νέων και την λειτουργία των πανεπιστημίων σύμφωνα με τα καλύτερα ακαδημαϊκά πρότυπα. Οι προτάσεις, όμως, πρέπει να προέρχονται και να εκφράζουν τα συλλογικά όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας». 

Προηγούμενο άρθρο Σήμερα το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας