Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε και η εβδομάδα της διατροφής


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας η εβδομάδα που ήταν αφιερωμένη στη διατροφή και αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις και… αποδράσεις, για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά».

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» μιλήσαμε στα παιδιά για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και το πρωινό των παιδιών της εποχής εκείνης, για τις διαφορές και τις ομοιότητες με το σήμερα και στη συνέχεια η διατροφολόγος μας, η Κυρία Βάλια Δεληγιάννη, μίλησε στα παιδιά για τις κατηγορίες των τροφών. Ποιες είναι οι πιο απαραίτητες που πρέπει να τρώμε καθημερινά, ποιες πρέπει να τις τρώμε μόνες τους και ποιες με συνοδεία κάποιων άλλων τροφών, κάθε πότε πρέπει να τρώμε σνακ και γλυκά.

Έπειτα τα παιδιά έβγαλαν το πρωινό τους, αλλά κι αυτά που δεν ήταν προετοιμασμένα, έφαγαν τα δικά μας εδέσματα που είχαν στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα, όπως σουσαμοπιτάκια και παστέλια, αλλά και από τη σημερινή εποχή με γιαούρτι με βρόμη, κουλούρι Θεσσαλονίκης και νόστιμα κέικ!!!

Παίξαμε ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια σχετικά με τη διατροφή και όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως ήπιαμε το αρχαιοελληνικό υδρόμελο που ενθουσίασε με τη γεύση του τα παιδιά!!!

Για την υγιεινή διατροφή μιλήσαμε στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής». Τα παιδιά έμαθαν την πυραμίδα των τροφών, τι πρέπει να τρώνε, ποιες ώρες και με ποια συχνότητα. Διαβάσαμε το βιβλίο “Οι θησαυροτροφές” της Λένας Τερκεσίδου, από τις εκδόσεις Άγκυρα, ένα βιβλίο-οδηγός για τη σωστή διατροφή, που αποκαλύπτει στα μικρά παιδιά με χιούμορ τα πολύτιμα μυστικά των βασικών τροφών που πρέπει να καταναλώνουν για να είναι γερά και χαρούμενα.

Τέλος, ζωγραφίσαμε την Διατροφικά με τροφές από την πυραμίδα και το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής..

Γεύση… λαδιού είχε σήμερα η παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» κι έτσι έκλεισε ο κύκλος των δράσεων για τα τρία θεμελιώδη αγαθά που εξασφαλίζουν την επιβίωση του ανθρώπου

Το λάδι, το υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελούσε το βασικό στοιχείο της αρχαίας διατροφής και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου και αργότερα στη χριστιανική θρησκεία η χρήση του είναι απαραίτητη για τη σωτηρία του σώματος και της ψυχής. Πολλοί είναι και οι συμβολισμοί της ελιάς, του δέντρου που δεν πεθαίνει ποτέ. Είναι σύμβολο ειρήνης, ελπίδας, αθανασίας….

Μέσα από το καταπληκτικό βιβλίο της Ελένης Βουδούρη «Η ελιά» από τις εκδόσεις Άγκυρα πήραμε πληροφορίες για την ιστορία, τη μυθολογία, τη θρησκεία, τις διατροφικές ωφέλειες της ελιάς και του λαδιού. Τις δράσεις μας συμπλήρωσαν παροιμίες, αινίγματα ,ποιήματα και εργασίες!!!

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας μπαίνουν ξανά στο άρμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και συμμετέχουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες στην 8η Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας με τίτλο «για φαντάσου…» που γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – «Για φαντάσου… τα μαξιλάρια των ονείρων». Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι περίοδοι της ζωής του ανθρώπου όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα.

Αυτό όμως το μέλλον γίνεται συχνά πηγή άγχους, όσο και ελπίδων.

Στην Παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά»  –  «Για φαντάσου… Φύσα φύσα το φεγγάρι…». Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την

πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής.

Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά.

Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και τη λογοτεχνία.

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή Μικτής Χορωδίας Δήμου Σοφάδων στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας
Επόμενο άρθρο Πανσέληνος στο χώρο του ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς