Ειδήσεις

Ομιλία του βουλευτή Σπύρου Λάππα στην Ολομέλεια για τη Novartis


Διατυπώνουμε για χιλιοστή φορά στη ΝΔ το ερώτημα: Όταν μιλάτε για τη Novartis, θα ακουστεί μια φορά από το στόμα σας η λέξη «σκάνδαλο»; Θα το εκστομίσετε επιτέλους;

Η Βουλή έχει συστήσει μία Εξεταστική Επιτροπή για τη «Διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της υγείας» και μία Προανακριτική Επιτροπή για τη NOVARTIS. Στο πόρισμα θα δείτε «πατενταρισμένους συριζαίους», όπως ο Κρεμαστινός, ο Σούρλας, η Ντόρα Μπακογιάννη, το «SPIEGEL», «DER PRESS» της Αυστρίας, -όλοι «συριζαίοι»- να σας πουν για τη διαφθορά της υγείας στην Ελλάδα, τι κόστισε και τι συμβολή είχε στη χρεοκοπία της χώρας. Τα στοιχεία των πορισμάτων δεν αντλούνται από κανέναν «συριζαίο», από καμιά άγνωστη πηγή αλλά από παράγοντες, επιθεωρητές κ.λπ.. Και τι ήρθατε να μας πείτε τώρα; Κουβέντα για αυτά τα πράγματα, τσιμουδιά! Αυτό ακριβώς θέλετε να κρύψετε. Να μη μιλάει η ελληνική Βουλή και να μην κατανοεί η ελληνική κοινωνία τι είναι αυτό που συνέβη στον χώρο της υγείας και τι συμβολή είχε στη χρεοκοπία.

Το πελώριο ερώτημα είναι «σκευωρία ή σκάνδαλο;». Όλες οι παρατάξεις περιμένουμε να το απαντήσουν. Πρέπει να είναι καθαρή σήμερα η θέση στον ελληνικό λαό. Τι πιστεύετε; Υπάρχει σκάνδαλο στην υγεία; Υπάρχει σκάνδαλο στη NOVARTIS; Αυτό είναι το θέμα. Τα υπόλοιπα όλα ας τα βρει η δικαιοσύνη.

Εσείς λέτε «σκευωρία». Ας πάμε, λοιπόν, στους σκευωρούς, έναν-έναν. Δημήτριος Κρεμαστινός: «Τα τελευταία μόνο χρόνια 17 δις ευρώ η διαφθορά συνολικά στην υγεία. Και τότε πόνεσα που τα είδα». Και το ερώτημα: Πού είναι αυτά τα λεφτά, πού πήγαν; Κάποιοι πρέπει να τα έχουν πάρει. Δεν εξαφανίστηκαν. Γιατί δεν τα βρίσκουν; Καταλήγει, καταθέτοντας στην Επιτροπή: «Η ιατρική διάγνωση είναι ότι η κοινωνία μας είναι άρρωστη. Το θέμα της διαφθοράς στην υγεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη διαφθορά αυτή καθαυτή, η οποία αυτή τη στιγμή» -2014- «όπως διαπιστώνουν όλοι, εγχώριοι, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και κίνδυνος για την επιβίωση της χώρας». Δεύτερος συνωμότης και σκευωρός: Λέανδρος Ρακιντζής, από το 2009 μέχρι το 2014 Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, επιλεγμένος από τη ΝΔ. Το 2013 είπε: «Στον υγειονομικό τομέα έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στρεβλώσεις και περιοχές γκρίζας οικονομίας που πρέπει να ελεγχθούν και να καταπολεμηθούν αμείλικτα. Η σπατάλη, η παραοικονομία και η διαφθορά έχουν πιάσει ταβάνι. Η ύπαρξη διαφθοράς είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο υγειονομικός τομέας. Πρέπει να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα τα οποία εκτρέφουν τη διαφθορά, τη σπατάλη, την απάτη». Συνεχίζεται ο κατάλογος των σκευωρών. Επερώτηση Νοέμβριος 2011 στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Από δεκαετίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στον ευρύτερο υγειονομικό χώρο. Στα νοσοκομεία, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς έγιναν αναφορές από διοικήσεις, Υπουργούς και λοιπά, που μιλούσαν για «τρωκτικά», «πιράνχας» και ανίκανες διοικήσεις υγειονομικών φορέων και των πολιτικών προϊσταμένων τους. Το έγκλημα συνετελέσθη όλα αυτά τα χρόνια και υπήρξε η εκτέλεσή τους επί σειρά ετών από ανάλγητους…». Υπογράφουν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Μαρκογιαννάκης, κ. Κιλτίδης και κ. Κοντογιάννης. Τέλος, ο μεγάλος σκευωρός και συκοφάντης: Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι το 2014, κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Είχε φτάσει στο απροχώρητο, έστελνε συνεχώς δικογραφίες στις εισαγγελικές αρχές και απάντηση καμία, ώσπου έφτασε να πει με μία δημόσια δήλωση ότι δεν άντεχε, με δική σας κυβέρνηση. Τα ποσά που του έφερναν οι επιθεωρητές ήταν ιλιγγιώδη. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια. Και ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε που χρεοκόπησε η χώρα! Προσθέστε σε όλα αυτά και τα 55 δις «μαύρο» χρήμα τις τελευταίες δεκαετίες στα εξοπλιστικά, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός γιατί χρεοκόπησε η χώρα!

Εν κατακλείδι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει διαφθορά και όταν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει πολιτική βούληση και καταπολέμησή της.

Σχετικά με τη δικογραφία που έρχεται σήμερα. Τις δύο καταθέσεις του κ. Αγγελή και της κ. Ράικου τις θυμήθηκαν όλοι αφού έφυγαν από τη θέση που κατείχαν. Η κ. Ράικου δύο χρόνια μετά θυμήθηκε ότι πιέζεται από τον Παπαγγελόπουλο, ενώ όταν παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2017, με μια μακροσκελέστατη δήλωση, μιλούσε για τεράστια διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων και μαύρο χρήμα στην υγεία ύψους 28 εκατομμυρίων. Επί δύο χρόνια δεν ασχολήθηκε κανένας με τη δήλωση της.

Ας αξιολογήσουμε τώρα το έγγραφό σας και λίγο νομικά. Ξεκινάμε από τα τελευταία αδικήματα. Αφήνω την κατάχρηση εξουσίας που ξέρετε πολύ καλά ότι δεν συρρέει αληθώς με την παράβαση καθήκοντος. Τι λέει ο κ. Αγγελής όταν έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου κ.λπ; Τις έθεσε στο αρχείο δέκα μήνες πριν ο εισαγγελέας, διότι λέει ότι η ύπαρξη απλής και μόνο πιθανότητας τέλεσης αξιόποινης πράξης τον υποχρεώνει να ασκήσει ποινική δίωξη. Όχι να στείλει στη Βουλή, να ασκήσει ποινική δίωξη. Απλή πιθανολόγηση. Η κ. Τουλουπάκη, η κυρία εισαγγελέας της διαφθοράς είχε έγγραφο του FBI, τρεις μάρτυρες στην Αμερική, τρεις μάρτυρες στην Ελλάδα, έγγραφα και πορίσματα επιτροπών και υγειονομικών υπηρεσιών. Και θέλετε να μας πείτε ότι αυτό συνιστά κατάχρηση; Ποιος θα γελοιοποιηθεί στο τέλος θα δούμε! Πάμε στο δεύτερο αδίκημα: Πρόκληση και προσφορά. Αυτό θέλει αμοιβή. Το αναφέρετε κάπου στο έγγραφό σας ότι υπάρχει έστω και υπόνοια αμοιβής; Τι το πετάτε στον αέρα; Πάμε τώρα στο άλλο μεγάλο αδίκημα: Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία. Με την κατηγορία αυτή προφανώς εννοείτε την ψευδορκία των προστατευόμενων μαρτύρων. Επειδή, λοιπόν, έχουμε μια αρχειοθέτηση των μηνύσεων Σαμαρά και ένα δικαστικό έγγραφο, παρακαλώ την Βουλή να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο την απόφαση αρχειοθέτησης, διότι έχει σκεπτικό και για τους μάρτυρες. Τι λέει; Είναι ψεύτες; Είναι ειλικρινείς; Έχουν βασιμότητα αυτά που καταθέτουν; Να δούμε πού στηρίζεται η ηθική αυτουργία για την ψευδορκία. Νομικά δεν διαφοροποιεί τη συσχέτιση της κατάθεσης των μαρτύρων με την κατηγορία για ψευδή κατάθεση ή ψευδορκία. Η σύνθεση είναι ίδια. Ο κ. Αγγελής ερεύνησε τις δικογραφίες, πήρε τις μηνύσεις και αποφαίνεται. Θα πρέπει να ισχύει για την εισαγγελική κρίση στο στάδιο της έναρξης ποινικής διαδικασίας ισχνή πιθανότητα, που υπήρχε και με το παραπάνω, λέει, για την κ. Τουλουπάκη, άρα ορθώς την έστειλε εδώ. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Μια καινούργια κατάθεση του κ. Αγγελή και μία της κ. Ράικου, η οποία κλήθηκε να καταγγείλει δυόμισι χρόνια μετά όσα δεν έλεγε στην παραίτησή της.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε διά του κ. Κοντονή τη δικογραφία της NOVARTIS, δηλαδή τις μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου στη Βουλή. Δεν κάνατε απολύτως τίποτα, παρότι η δικογραφία ήταν εδώ. Θα μου πείτε ότι ήσασταν στην Αντιπολίτευση και θυμηθήκατε τώρα, δεκαοκτώ μήνες μετά, να κάνετε την αίτηση. Το κάνετε τώρα διότι θέλετε να συσκοτίσετε και να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη σχετικά με το βασικό σκάνδαλο NOVARTIS. Δεν θα τα καταφέρετε, ξέρετε γιατί; Διότι σήμερα σε είκοσι χώρες η NOVARTIS ελέγχεται και προσέρχεται στην καταβολή ιλιγγιωδών προστίμων, αποδεχόμενη ότι ακολουθεί παράνομες πρακτικές και διαφθείρει κρατικούς αξιωματούχους. Επίσης, το έγγραφο του FBI αναφέρει: «Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη “NOVARTIS” για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος. Οι μικρότερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και η “PUBLIC HELLAS” είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες» «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά». Έγγραφο της NOVARTIS.

Τέλος, στο πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ηγετικών στελεχών της NOVARTIS. Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία και στο πόρισμα της κ. Τουλουπάκη, φαίνονται όλα τα ηγετικά στελέχη της NOVARTIS να πανηγυρίζουν στις συνομιλίες τους και να χειροκροτούνται γιατί κατάφεραν να βάλουν τη θηλιά στον λαιμό των ελληνικών κυβερνήσεων και ενώ η δαπάνη κατέρρεε, τα δικά τους φάρμακα ανέβαιναν. Αυτό είναι το σκάνδαλο και γι’ αυτό σιωπάτε. Σας προτείνουμε λοιπόν να ζητήσετε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αποκαλύψει όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Παπαγγελόπουλου με την κ. Τουλουπάκη και με την κ. Ράικου. Σας το λέμε ως Μειοψηφία.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απολύτως. Εσείς έχετε να κρύψετε.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρώτο βραβείο δημοσιότητας για την Κάρλα στο EU Delivers στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθρο Το Σχολείο στη Δημοκρατία, η Δημοκρατία στο Σχολείο