Ειδήσεις

Ομιλία του Παναγιώτη Κουμαρά στο Επιμελητήριο Καρδίτσας


Στο πλαίσιο της 10ης Εκδήλωσης για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα έρχεται στην πόλη μας ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Κουμαράς, ο οποίος θα μιλήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας (Ηρ. Πολυτεχνείου 3, 3ος όροφος) με θέμα: «Κομβικές ικανότητες και Φυσικές Επιστήμες: προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις ανάγκες του 21ου αιώνα». Η πρόσκλησή του έγινε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μουζακίου και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η ομιλία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς, σε μαθητές και σε καθένα που προβληματίζεται για την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μία σύντομη περίληψή της είναι: «Όλο και περισσότερες φορές, ως πολίτες του 21ου αιώνα, θα καλούμαστε να πάρουμε θέση για μία σειρά από θέματα της καθημερινής μας ζωής που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες για τα οποία παρατίθενται αντικρουόμενες απόψεις και συμπεράσματα. Η παρεχόμενη εκπαίδευση μας επιτρέπει άραγε να αξιολογήσουμε αν όσα μας παρουσιάζονται στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία; Πόσο δεκτικοί είμαστε σε τεκμηριωμένες απόψεις άλλων; Έχουμε κατανοήσει ποια είναι η φύση των Φυσικών Επιστημών; Οι Φυσικές Επιστήμες όπως διδάσκονται σήμερα προκαλούν ενδιαφέρον στους μαθητές μας; Με βάση τα παραπάνω γίνεται σχολιασμός θεμάτων της εκπαίδευσης και της συμβολής της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών αρχικά στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών μας για αυτές και στη συνέχεια στην ανάπτυξη κατάλληλων στάσεων και καλλιέργειας της ιδιότητας του πολίτη.» Παράλληλα με την ομιλία του ο κ. Κουμαράς θα δείχνει και σειρά πειραμάτων, που θα ενισχύουν τα λεγόμενά του. Στο τέλος θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης στο Επιμελητήριο είναι:

18:00-18:30: Προσέλευση – εγγραφές

18:30-18:40: Ομιλία με θέμα: «Τα όρια του πλανήτη», από τον Αντώνη Ντάνη, Υπεύθυνο ΚΠΕ Μουζακίου

18:40-18:50: Ομιλία με θέμα: «ΕΚΦΕ και πειραματική διαδικασία», από το Σεραφείμ Μπίτσιο, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Καρδίτσας

18:50-20:50: Ομιλία με θέμα: «Κομβικές ικανότητες και Φυσικές Επιστήμες: προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις ανάγκες του 21ου αιώνα», από τον Παναγιώτη Κουμαρά, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

20:50-21:00: Ερωτήσεις – συζήτηση

Πληροφορίες σχετικές με τις εκδηλώσεις για τις Φυσικές Επιστήμες των παρελθόντων ετών, καθώς και τα βιβλία που γράφονται με τα πεπραγμένα της κάθε εκδήλωσης μπορεί κανείς να βρει στον ιστότοπο του ΕΚΦΕ Καρδίτσας (http://ekfe.kar.sch.gr) ή επικοινωνώντας με τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Σεραφείμ Μπίτσιο στα τηλ. 2441079170-1 και στα e-mail mail@ekfe.kar.sch.gr ή ekfekar@sch.gr.

 

Σύντομο βιογραφικό του Π. Κουμαρά:

Γεννήθηκε στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας το 1952. Το 1975 αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα της  Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ. Κατά το χρονικό διάστημα 1975-1977 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. 1977-1981 εργάσθηκε στο εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής της ΦΜΣ του ΑΠΘ. 1981-1991 μετατάχτηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1982 συνεργάζεται με την ομάδα Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. 1987-1989 αποσπασμένος και εργαζόταν ερευνητικά στον Τομέα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση της Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Τον Ιούλιο του 1989 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στη διάρκεια του σχολικού έτους 1989-90 αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Το 1990 εκλέχτηκε Λέκτορας στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. στο αντικείμενο “Διδακτικά μέσα – Πειραματική διδασκαλία”. To 1993 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Το 1998 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, στο γνωστικό αντικείμενο: «Διδακτική με έμφαση στην Πειραματική Διδασκαλία και τα Διδακτικά Μέσα». Το 2003  εκλέχτηκε  Καθηγητής  στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγγραφικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό του έργο, καθώς και για τις εργασίες του μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του http://blogs.auth.gr/koumaras/.

Προηγούμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας επισκέφθηκε η ΝΟΔΕ
Επόμενο άρθρο Νέος Πρόεδρος της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΤΕΕ ο Χρ. Σταμούλης