Ειδήσεις

Ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Πανελλήνιο Forum Διαλόγου


«Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλία, καλωσορίσατε στη Λάρισα, που σήμερα γιορτάζει διπλά : αφενός γιατί υποδέχεται όλους εσάς, γνήσιους εκπροσώπους της επιστημονικής και πολιτιστικής κοινότητας ολόκληρης της χώρας και αφετέρου γιατί σήμερα το Κέντρο Πρόληψης καταθέτει την υποψηφιότητά του για το βραβείο Πρόληψης Pompidou 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παρατηρητές της και εκπροσώπους να είναι ανάμεσά μας.

Είναι τιμή για τη Θεσσαλία και μόνο η υποψηφιότητα για μια τόσο σημαντική διάκριση.

Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ αισιόδοξος για την υποψηφιότητά μας ..

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Είναι σε όλους γνωστές οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και η σκληρή καθημερινότητα που διαμορφώνουν για την μεγάλη  πλειοψηφία των πολιτών, που βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτό σημαίνει ότι  τώρα,  περισσότερο από ποτέ άλλοτε , η αυτοδιοίκηση, εκτός από τη διαχείριση της δύσκολης πραγματικότητας , έχει χρέος να δείξει το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσους νιώθουν, τώρα, περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής.

Κυρίως όμως, οφείλουμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά και τους νέους μας με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελεί τον μεγαλύτερο και βασικό εταίρο του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»  και στηρίζει τις αξιόλογες δράσεις στις οποίες αυτό προβαίνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και οι δύο φορείς, να ξεφύγουμε από τα κλασσικά και στενά όρια άσκησης της κοινωνικής περιφερειακής πολιτικής, που μέχρι τώρα ασχολούταν κυρίως με  υγειονομικού χαρακτήρα πληροφόρηση, καθώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με στείρα παροχή πληροφοριών.

Έτσι, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  με ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα, σε συλλογικές δράσεις και πρωτοποριακές ιδέες, υιοθέτησε την πρόταση της Προέδρου του τωρινού Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ για την δημιουργία του «Εργαστηρίου Ζωής», που ξεκίνησε σαν ένα μεγάλο στοίχημα, για να εξελιχθεί τώρα σε ένα σημαντικό κοινωνικό πόλο, αναπτύσσοντας μια δυναμική που αξιολογείται απόλυτα θετική στην Ελλάδα και πλέον στην Ευρώπη .

Παράλληλα, συμπράξαμε στην αξιοποίηση ενός μοναδικής αξίας διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει τη λειτουργία του Εργαστηρίου, στο κέντρο της πόλης, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν για πολύχρονη χρήση , μετά από όλες τις νόμιμες διαδικασίες στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους συναρμόδιους φορείς, σηματοδοτώντας έτσι τη λειτουργία ενός χώρου δημιουργίας μέσα σε ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Εργαστήρι Ζωής, με τα οκτώ τμήματά του και τους πεντακόσιους περίπου συμμετέχοντες και εθελοντές,  είναι ένα «στέκι ζωής» στο οποίο παράγονται γεγονότα στα οποία συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της δημιουργίας και η πρόληψη να βρει γόνιμο έδαφος μέσα από την Τέχνη.

Πρόκειται για μια  συλλογική προσπάθεια που στοχεύει να προσφέρει ποιότητα  στη ζωή των πολιτών και κυρίως των παιδιών μας, ενώ αποτελεί υποχρέωση της αυτοδιοίκησης η οποία οφείλει να καινοτομεί και να ενισχύει παρόμοιες προσπάθειες

Εμείς χρηματοδοτούμε το έργο το οποίο ήδη αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλου οφέλους  και παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πέρα από κάθε προσδοκία θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινότητας , που επιβεβαιώνει την επιλογή μας .

Σήμερα, είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για τη δράση αυτή μέσω των αντιπροσώπων τους και να προσφέρουμε τη δυνατότητα της τεχνογνωσίας και της στήριξης κάθε παρόμοιας προσπάθειας σύμπραξης μεταξύ κάθε Περιφέρειας και Κέντρων Πρόληψης  της περιοχής της, αλλά και να ακούσουμε τις δικές σας ανησυχίες, τις δικές σας πρωτοβουλίες, να πραγματοποιήσουμε ένα γόνιμο διάλογο με τον κόσμο της Τέχνης και του Πολιτισμού και να αχθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα .

Σήμερα είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα δημιουργίας, συλλογικής προσπάθειας και άλλης οπτικής για τη σύγχρονη ζωή ,στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διεκδικώντας την πρωτοπορία και την καινοτομία

Αγωνιζόμαστε καθημερινά με πρωτοβουλίες ώστε να  συμβάλλουμε  στη δημιουργία θετικών κοινωνικών πόλων σε όλη τη χώρα.

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα που εμείς οραματιζόμαστε…

Θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην Πρόεδρο και στα μέλη του Κέντρου, στα στελέχη και τους εκπαιδευτές του Εργαστηρίου Ζωής για το σπουδαίο έργο τους

Εύχομαι ολόψυχα να κερδίσουμε το βραβείο POMPINTOU 2018 , γιατί  πραγματικά σας αξίζει

Καλές εργασίες στο φόρουμ, καλή συνεργασία σε όλους μας  και καλή διαμονή στην πόλη μας».

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση της ΟικόΣφαιρας για τις ανεμογεννήτριες