Ομιλητής σε ημερίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ ο Δήμαρχος Καρδίτσας


Παρουσίαση του έργου «Κατασκευή Δικτύου Ακαθάρτων Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού» έκανε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, ως ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας με θέμα «Από το σχεδιασμό στην υλοποίηση: Έργα σε Δήμους και Περιφέρειες με την υποστήριξη του ΕΠΠΕΡΑΑ» που διοργανώθηκε την Τρίτη 20/3 από την ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στην αίθουσα του ΕΒΕΑ Αθηνών.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαλός, το έργο εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2011, προς συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013» μετά την 2831/06.10.2010 αίτηση της ΔΕΥΑΚ. Ο διαγωνισμός του έργου έγινε στις 30-6-2011. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΑΧΕΛΩΟΣ ΑΤΕ. Η σύμβαση ύψους 2.235.246,90  Ευρώ, υπογράφηκε στις 09-09-2011, με χρόνο περαίωσης την 10-03-2013 (18 μήνες).
Μέχρι 22-02-2012 κατασκευάστηκε και πιστοποιήθηκε το 48% του έργου, ποσοστό υλοποίησης ιδιαίτερα υψηλό ,(κατασκευάστηκε το 1/2 του έργου στο 1/3 του χρόνου), αν ληφθεί υπ’ όψη και το γεγονός ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν τους χειμερινούς μήνες.
Το έργο αφορά  στην κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης Δ. Δ. Αρτεσιανού που ανήκει στο οικιστικό σύνολο Καρδιτσομαγούλας – Αρτεσιανού. Το τμήμα που αφορά στο Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλας κατασκευάσθηκε με χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ.
Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει:
-Δύο αντλιοστάσια
-Δύο καταθλιπτικούς αγωγούς και έναν συλλεκτήριο κεντρικό αγωγό φυσικής ροής
-Το δίκτυο μέσα στο Αρτεσιανό συνολικού μήκους 13040 μ.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαλός κρίσιμοι παράγοντες για την ομαλή πορεία του έργου, ήταν
η έγκαιρη προετοιμασία του έργου με την εκπόνηση της αντίστοιχης μελέτης, η άριστη συνεργασία ειδικά με τους αρμόδιους του ΥΠΕΚΑ, η καλή γνώση του γενικού θεσμικού και τεχνικού υπόβαθρου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το αίτημα ένταξης, η ειδική εμπειρία ως προς τη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού καθαρισμού και
η αποδεδειγμένη ουσιαστική διαχειριστική επάρκεια της Τ.Υ. της ΔΕΥΑΚ.
Στα ίδια πλαίσια φυσικά συγκαταλέγεται και η νεοενταχθείσα πράξη (Μάρτιος 2012) “Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Εντοπισμού Διαρροών, Διαχείρισης και Τηλεελέγχου του Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Καρδίτσας” με προϋπολογισμό 1.696.760,40 Ευρώ με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΚ.
Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος Καρδίτσας με τη σωστή υλοποίηση όλων των απαιτούμενων σχετικών δράσεων, αξιοποιώντας τις υποδομές του και το ανθρώπινο δυναμικό του και διατηρώντας το υφιστάμενο κλίμα καλής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του και αυτών των συναρμόδιων Υπουργείων, θα μπορέσει στο μέλλον να είναι όχι μόνον μία αντιπροσωπευτική περίπτωση Υδατικού Διαμερίσματος της Κεντρικής Ελλάδας με ζητούμενο την βέλτιστη πολλαπλή αξιοποίηση των υδατικών του πόρων, αλλά να αποτελέσει και ένα υπόδειγμα ορθής πρακτικής για ισόρροπη ανάπτυξη μέσω της βιώσιμης διαχείρισής τους.» κατέληξε ο κ. Παπαλός.

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις κέντρου υγείας Παλαμά
Επόμενο άρθρο Οργανώνονται οι αγρότες του Δήμου Μουζακίου