Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας εναντίον των συγχωνεύσεων– καταργήσεων σχολείων


 Την πλήρη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας στην εφαρμογή από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ενός «σχολικού Καλλικράτη» που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν σήμερα στο Δήμο εκφράζει το Ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 28/2/2011 συζήτησε περί της εφαρμογής σχεδίου «Καλλικράτη» και στα σχολεία που προωθείται από το Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο θα οδηγήσει σε συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν σήμερα στον Καλλικράτειο Δήμο Καρδίτσας και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

–         Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης να αποφασίσει για μείζονα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της παιδείας  χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις απαιτούν εξαντλητικό διάλογο και συγκεκριμένη εθνική στρατηγική καθολικής αποδοχής, η οποία δεν είναι δυνατό να διαμορφωθεί μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια και η οποία επίσης θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας και όχι αποσπασματικά.

–         Αντιτίθεται στις άρδην συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων για τους εξής λόγους:

1.       Η συγχώνευση – κατάργηση των σχολικών μονάδων θα έχει ως συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία των μικρών μαθητών, οι οποίοι θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάνουν στο σχολείο τους.

2.       Το κόστος μεταφοράς θα βαρύνει πρωτίστως τις οικογένειές τους σε μια περίοδο που το οικογενειακό εισόδημα έχει υποστεί λόγω της κρίσης και των οικονομικών μέτρων σημαντικότατη μείωση. Ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λόγω έλλειψης πόρων.

3.  Το κακό οδικό δίκτυο της περιοχής, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, καθώς και οι ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων.

4.       Η δημιουργία υπερτροφικών, απρόσωπων σχολικών συγκροτημάτων χωρίς υποδομές θα επιφέρει δυσκολίες επικοινωνίας καθηγητών, μαθητών -γονέων με πιθανή αύξηση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας σ’ αυτά. Τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα θεωρούμε ότι δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη, από άποψη ασφάλειας και συνθηκών εργασίας.

5.    Θα εγκαταλειφθούν σε πολλές περιπτώσεις αξιόλογες υποδομές στα υπό κατάργηση σχολεία, για τις οποίες διατέθηκαν σημαντικοί πόροι.

6.    Το κλείσιμο σχολείων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ερήμωση την πλειοψηφία των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς θα καταστούν αφιλόξενες για κάθε νέα οικογένεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

–         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Πολιτεία να μην εφαρμόσει την πολιτική αυτή.

–         ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα αντιταχθούμε στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων

–         ΚΑΛΟΥΜΕ το αρμόδιο Υπουργείο να έλθει σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαιδευτική κοινότητα.

     –   ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από την Πολιτεία:

1.       Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χωρίς φραγμούς και φυλετικές διακρίσεις

2.       Σε καμία τάξη να μην  υπάρχουν πάνω από 20 μαθητές

3.       Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

4.       Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών. Να είναι αποκλειστικά δωρεάν το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο στα σχολεία.

5.       Να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες με πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητα, βιβλίων κ.λ.π.

6.       Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών.

7.       Εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Προηγούμενο άρθρο Δύο ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας «Αληθινό θράσος» & «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα»
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Την διατήρηση του Ειρηνοδικείου Μουζακίου»