Ειδήσεις

Ουσιαστικά μέτρα για την ομαλή και δια ζώσης λειτουργία των σχολείων


Βιώνουμε και στην περιοχή μας τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης  που σε συνθήκες πανδημίας και μετά τα πρόσφατα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που παρέλυσαν την τοπική κοινωνία συνεχίζει το έργο της που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς  προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αρκούν ένα παγουρίνο και μια μάσκα – αλεξίπτωτο για να «βγει» η πανδημία, ενώ στη συνέχεια μας είπαν ότι τα αιτήματά μας κοστίζουν πολύ και δεν χωρούν στα δημοσιοοικονομικά πλαίσια της χώρας

Ακόμα και λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση υιοθέτησαν το αφήγημα ότι «στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός», χωρίς να κάνουν μαζικά τεστ και ιχνηλατήσεις και πολύ σύντομα φτάσαμε στο σημείο να αρρωσταίνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές να κλείνουν τμήματα και σχολικές μονάδες. Με την απότομη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και τα προγράμματα της τηλεκπαίδευσης που ακολούθησαν το κλείσιμο των σχολείων, των ελλείψεων σε τεχνικό εξοπλισμό   και ανεπαρκειες στην υποδομή του δικτύου αναδείχτηκε  η προχειρότητα των κυβερνητικών χειρισμών. Αλλά ακόμα και τώρα  εκτιμούμε πως δεν σκοπεύει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων, αφού απ’ ό,τι φαίνεται η κατάσταση με την πανδημία δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί  το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη χρονιά .

Εξάλλου ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν προβλέπει αύξηση των δαπανών για την παιδεία που θα σημάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξημένα είδη υγιεινής, περισσότερο προσωπικό καθαριότητας κλπ Αντίθετα , όπως την περίοδο της πρώτης καραντίνας, με το πολυνομοσχέδιο που, εκτός άλλων, αύξησε τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση ήρθε τώρα, στη δεύτερη καραντίνα και κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EEK), με κλειστά σχολεία και με απαγορεύσεις συναθροίσεων. Ένα νομοσχέδιο μακριά από την ανάγκη για ποιοτική και αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση, που διώχνει τους 15χρονους μαθητές από το σχολείο, τους σπρώχνει στις φτηνές δεξιότητες και στην ανήλικη εργασία. Υλοποιεί όλες τις επιδιώξεις του ΣΕΒ για νέο, φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, ώστε να «κουμπώσει» με τις αντεργατικές διατάξεις του «σχεδίου Πισσαρίδη» (10ωρα, απλήρωτες υπερωρίες, κλπ).

Μάλιστα, μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο, βάζουν διατάξεις, όπως αυτή για τις τοπικές προσλήψεις αναπληρωτών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δηλαδή την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, αυξάνοντας την ένταση του αυταρχισμού, το Υπουργείο έχει εντάξει στο νομοσχέδιο και διάταξη που στην ουσία καταργεί την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση εκπαιδευτικών ΠΕ Καρδίτσας καλεί το Σύλλογο εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , τον κάθε συνάδελφο σε όποια εκπαιδευτική βαθμίδα και με όποια εργασιακή σχέση και αν εργάζεται να μη συμβιβαστεί με τη ζοφερή πραγματικότητα που σχεδιάζουν. Να διεκδικήσουμε συλλογικά και οργανωμένα μέτρα , για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια, για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Απαιτούμε την ουσιαστική στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι διεκδικήσεις που από την αρχή της σχολικής χρονιάς προβάλουμε ισχύουν. Συγκεκριμένα:

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
  • Να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας
  • Να γίνονται μαζικά τεστ
  • Να τοποθετηθεί στα σχολεία όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας
  • Να δίνονται δωρεάν και σε επάρκεια όλα τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
  • Να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών

Επιπλέον μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων να διεκδικήσουμε

  • Πρόγραμμα μαζικοί εμβολιασμοί εκπ/κων
  • Καταγραφή όλων των ελλείψεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας .
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Να δοθεί επαρκής αριθμός δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου ίντερνετ. Να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
  • Να εξασφαλιστεί ότι το σχολικό δίκτυο θα υποστηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να αλληλεπιδρούν τις πρωινές ώρες, που είναι και το παιδαγωγικά ορθό. Είναι προφανές ότι καμία απουσία μαθητή δεν πρέπει να περαστεί για το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά. Να υπάρξουν μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις, με δεδομένο ότι πρώτον, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα τη γνωστική διαδικασία, και δεύτερον, θα υπάρχουν μαθητές που δεν θα συμμετάσχουν. Να μην υπάρξει αξιολογήσει 1ου τετραμήνου
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για διά ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την υγεία μας ή με την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

 

Της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Προηγούμενο άρθρο Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην αναρρυθμιστική λίμνη χωρίς την παρουσία πιστών
Επόμενο άρθρο Επείγουσα έκκληση της Ιατρικής Σχολής για αιμοδοσία