Ειδήσεις

Ο αφανισμός των πλατανιών στην Αργιθέα προ των πυλών


Διαπιστώθηκε στην περιοχή μας η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, ασθένεια που είναι η πλέον καταστρεπτική για το είδος διεθνώς, προκαλεί τη νέκρωση των δένδρων και εξαπλώνεται εύκολα με κύριο παράγοντα διασποράς του παθογόνου τον άνθρωπο με τη μεταφορά της ξυλείας ή φυτευτικού υλικού και με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων κλαδεύσεων καθώς επίσης διαδίδεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή την συνένωση των ριζών.

Το Δασαρχείο Μουζακίου, που στο χώρο ευθύνης του ανήκει η Αργιθέα, εντόπισε το πρόβλημα από το 2011 και παρότι αποφάσισε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πλέον καταστροφικής ασθένειας των πλατάνων, σήμερα ακόμη γιγαντώνεται και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας:

Απαγορεύουμε σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Μουζακίου μέχρι 31-12-2021

1) Την υλοτομία, την κλάδευση, τη διακίνηση φυτών προς φύτευση, τη διακίνηση ξυλείας και τη διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου, χωρίς την εποπτεία και έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

2) Κάθε υλοτομία σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση εντός πόλεων και οικιστικών περιοχών, εκτός αν η υλοτομία προβλέπεται από πίνακες υλοτομίας ή διαχειριστικές μελέτες και βρίσκονται εκτός περιοχών που έχει εντοπισθεί ο επιβλαβής οργανισμός. Στην περίπτωση αυτή η διάμετρος αυξητικής ωριμότητας (έμφλοιος στηθιαία διάμετρος) καθορίζεται σε πενήντα (50) εκατοστά εκτός αν πρόκειται για δένδρα κακής ποιότητας, υγείας και ανάπτυξης, οπότε η αυξητική ωριμότητα σε διάμετρο καθορίζεται σε σαράντα (40) εκατοστά.

3) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα, μέσα σε γεωργικά ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε αυτή την περίπτωση η υλοτομία είναι δυνατή κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου, αυτοψίας αρμοδίου δασικού υπαλλήλου και έγκριση του Δασάρχη βάσει του άρθρ. 177, παρ. στ του Ν.Δ. 86/69, ανεξάρτητα από τη διάμετρο αυξητικής ωριμότητας. Η υλοτομία θεωρείται επιβεβλημένη, εφόσον στηρίζεται σε πραγματικούς λόγους καλύτερης και αποδοτικότερης αξιοποίησης του κτήματος και μετά από συνεκτίμηση της ωφέλειας και της ζημιάς στη γεωργική καλλιέργεια.

4) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα μέσα σε χέρσους ή ακαλλιέργητους αγρούς. Σε αυτή την περίπτωση η υλοτομία είναι δυνατή κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου, αυτοψίας αρμοδίου δασικού υπαλλήλου και έγκριση του Δασάρχη βάσει του άρθρ. 177, παρ. στ του Ν.Δ. 86/69, ανεξάρτητα από τη διάμετρο αυξητικής ωριμότητας, εφόσον η υλοτομία θεωρείται επιβεβλημένη για την καλύτερη εδαφολογική αξιοποίηση του κτήματος, ενώ αν το αίτημα έχει μόνο σκοπό τη ρευστοποίηση του ξυλώδους όγκου η υλοτομία θα εγκρίνεται για άτομα στηθιαίας διαμέτρου πενήντα (50) εκατοστών και άνω.

5) Κάθε υλοτομία αυτοφυών ενώσεων και παρόχθιων λωρίδων πλατάνου που απαντώνται μέσα σε ευρύτερες γεωργικές περιοχές. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία μετά από αυτοψία και έκθεση αρμόδιου δασικού υπαλλήλου, για πλατανώνες εμβαδού μικρότερου των 50 στρεμ., χωρίς πίνακα υλοτομίας και ανεξαρτήτου διαμέτρου, όταν είναι λυμένο οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης. Για πλατανώνες εμβαδού μεγαλύτερο των 50 στρεμ. και με λυμένο οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, μπορεί να επιτραπεί η υλοτομία μόνο κατόπιν σύνταξης πίνακα υλοτομίας ή διαχειριστικής έκθεσης εγκεκριμένων αρμοδίως και για άτομα με διάμετρο αυξητικής ωριμότητας άνω των πενήντα (50) εκατοστών ή σαράντα (40) εκατοστών όταν πρόκειται για δένδρα κακής ποιότητας, υγείας και αναπτύξεως.

6) Κάθε υλοτομία σε παραλίμνιες περιοχές όπου τα φυόμενα πλατανόδεντρα έχουν πολύτιμη αξία για τις έμμεσες ωφέλειες τους. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία μετά από αυτοψία και έκθεση αρμόδιου δασικού υπαλλήλου.

7) Κάθε υλοτομία σε άδενδρες ή ολιγόδενδρες ή υποβαθμισμένες απ’ την υπερβόσκηση ή καμένες εκτάσεις, όπου κάθε φυόμενο δένδρο πλατάνου αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο ανθρώπων και ζώων ειδικά κατά τους θερινούς καύσωνες.

8) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται σε πηγές, παρεκκλήσια και σε τοπία και περιοχές με ιδιαίτερη αισθητική αξία που προσφέρονται για αναψυχή. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία μετά από αυτοψία και έκθεση δασικού υπαλλήλου.

9) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε περιοχές που λειτουργούν λατομεία, μεταλλεία, βιομηχανίες κλ.π, όπου τα υπάρχοντα πλατανόδενδρα έχουν σπουδαία σημασία και επίδραση στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

10) Τέλος σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου από τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter ή υπάρξει υποψία προσβολής, οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης, στις οποίες τα προσβεβλημένα δέντρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 220 Ν.Δ. 86/69, υποχρεούνται να προβαίνουν στις ενέργειες και να λαμβάνουν τα μέτρα που θα υποδειχθούν από αρμόδια δασικά όργανα προς αποφυγή εξάπλωσής του, τιμωρούμενοι σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα με το άρθρ. 268 Ν.Δ. 86/69. Σε περίπτωση άρνησης των κυρίων ή κατόχων να προβούν στα υποδειχθέντα μέτρα, δύναται η δασική αρχή να προβαίνει στη λήψη των μέτρων αυτών και να καταλογίζει τις δαπάνες στον υπόχρεο κάτοχο ή κύριο, κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευσή της και ανάρτησή της στο διαδίκτυο, καταργούμενης κάθε άλλης απαγορευτικής ή ρυθμιστικής διάταξης σχετικής με την διαχείριση των πλατάνων και λήγει την 31-12-2021.

Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 268 Ν.Δ. 86/69 «περί δασικού κώδικα» η δε εφαρμογή της ανατίθεται στα Δασικά και Αστυνομικά όργανα καθώς και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

 

Προηγούμενο άρθρο H τοπική μας Εκκλησία τιμά τον άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας