Ειδήσεις

Ο Γ. Κωτσός στα εγκαίνια της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας


Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που έγινε στο Παυσίλυπο, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Καρδιτσιώτισσες και Καρδιτσιώτες, Φίλες και Φίλοι

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 18η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, η οποία έχει γίνει πλέον γνωστή στο Πανελλήνιο, χάρη στην άοκνη προσπάθεια της βασικής διοργανώτριας «ΟικόΣφαιρας».

Όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της έχουν υλοποιήσει πολλές καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις στην περιοχή μας οι οποίες συνέβαλλαν καθοριστικά στη στενή επαφή της τοπικής κοινωνίας με την φύση και στην γνωριμία μικρών και μεγάλων με τις ευεργετικές ιδιότητες των οικολογικά παραγόμενων προϊόντων.

Όμως, η Πανελλήνια Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων και η παράλληλη μεγάλη «Γιορτή» εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας ξεχωρίζουν για την επιτυχία τους και το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ολόκληρη η οικολογικής κοινότητας της χώρας.

Επιπλέον, από τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων, κάθε φορά εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατανόηση περιβαλλοντικών ζητημάτων και για την προώθηση λύσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ημερίδα που έγινε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες βρίσκονται και στο επίκεντρο της φετινής 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό θέμα στο οποίο ο Νομός μας πρέπει να καθορίσει άμεσα συγκεκριμένη στρατηγική, πέρα από τοπικιστικές επιδιώξεις, η ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, μιας και ήδη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων.

Θεωρώ ότι πρέπει το γρηγορότερο να γίνει εμπεριστατωμένη συζήτηση μεταξύ όλων των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων γύρω από αυτό το ανοιχτό ζήτημα και να παρθούν αποφάσεις με γνώμονα το συνολικό συμφέρον του τόπου.

Οι ΑΠΕ μπορούν να μετατραπούν σε νέο δυναμικό εφαλτήριο ανάπτυξης του Νομού μας, αρκεί να ξεπεράσουμε τα διάφορα φοβικά σύνδρομά μας με πολύπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση για την ορθή αξιοποίησή τους μέσα σε αυστηρά πλαίσια διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Τονίζω ότι οι βασικές μορφές ΑΠΕ (ήλιος, άνεμος, νερό, βιομάζα, γεωθερμία), απαντώνται σε αφθονία στην περιοχή μας δημιουργώντας προϋποθέσεις για προσφορά «καθαρής» πράσινης ενέργειας, με ότι θετικό μπορεί αυτό να σημαίνει στον τομέα της οικονομίας, της απασχόλησης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού μας, αλλά και της μείωσης της δαπάνης των νοικοκυριών.

Όμως, όσα και να μας προσφέρει η φύση, δεν είναι αρκετά εάν δεν υπάρξει από τις τοπικές κοινωνίες συλλογική κατανόηση, οργανωμένη προσπάθεια και ευρύτητα αναπτυξιακής σκέψης.

Αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με όλες τις αδυναμίες που υπάρχουν (π.χ. έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οικονομικής στήριξης, κ.λ.π.) πρέπει, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, να αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις ώστε να εκμεταλλευτούμε όσα κίνητρα προσφέρονται από την Πολιτεία και την Ε.Ε για την επέκταση των ΑΠΕ στην περιοχή μας.

Τότε μόνο θα μπορούν να προκύψουν τα οφέλη που προσδοκούμε, συνεισφέροντας παράλληλα στην συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται στην χώρα μας, στην Ε.Ε αλλά και σε όλες τις χώρες του πλανήτη για την μείωση των εκπομπών επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα από την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σε ότι αφορά στον Δήμο Μουζακίου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μία στρατηγική  επιλογή και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Εξάλλου, τόσο το επιτυχημένο οικονομικά παράδειγμα της Υ/Η Βατσουνιάς, όπου ο Δήμος μας κατέχει το 35% των μετοχών, όσο και η άριστη απόδοση που έχουν τα Φωτοβολταϊκά που εγκαταστήσαμε στην Κρανιά και στο Γυμνάσιο Μουζακίου, αποτελούν πιλότο και καλές πρακτικές.

Επιπρόσθετα, η θετική εξέλιξη που υπήρξε αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για το αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας», μας δίνει την ελπίδα ότι η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές» θα προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή του με προφανή τα οικονομικά οφέλη για τον Δήμο μας.

Οι όποιες αντιδράσεις παρατηρούνται, λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από τη δημοτική μας αρχή, χωρίς όμως να μας παρεκκλίνουν από τη στρατηγική μας επιλογή για ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Δήμο Μουζακίου που έχει προνομιακή θέση στο αιολικό, στο υδατικό και στο ηλιακό δυναμικό.

Εκτιμώ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των διοργανωτών της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας για την ανάδειξη της εν λόγω πολύ σημαντικής αναπτυξιακής προοπτικής του Νομού Καρδίτσας μέσα από την εξέταση των παραμέτρων της και το άνοιγμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου γι’ αυτές, που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για όλους μας.

Εύχομαι από την καρδιά μου η φετινή πλούσια Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων και οι παράλληλες εκδηλώσεις της «Οικολογικής Γιορτής» να δώσουν το έναυσμα για μεγαλύτερη στροφή του καταναλωτικού κοινού στα οικολογικά παραγόμενα προϊόντα, αλλά και στην πλήρη αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών πόρων του τόπου, διότι αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν εντυπωσιακά τη διαβίωσή μας».

 

Προηγούμενο άρθρο 5ο Συνέδριο Πολεοδομίας Χωροταξίας και Ανάπτυξης
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Καρδίτσας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο