Ειδήσεις

Ο Δήμος Σοφάδων τιμά το Γενικό Αρχηγό της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 Κ. Ι. Ισχόμαχο


Εκδήλωση προς τιμή του Λοχαγού Κων/νου Ι. Ισχόμαχου Γενικού Αρχηγού της Θεσσαλικής Επανάστασης του1878 διοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων, το Σάββατο 11 Μαϊου 2019, στις 5.00 το απόγευμα στην πλατεία της Τ.Κ. Λουτρού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

  • Άφιξη στο χώρο του Ηρώου
  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Χαιρετισμοί
  • Εκφώνηση πανηγυρικού για το ιστορικό της Θεσσαλικής Επανάστασης  από τον κ. Ντελή Ευάγγελο, φιλόλογο – συγγραφέα
  • Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
  • Εθνικός Ύμνος.
  • Πέρας Τελετής

Ώρα προσέλευσης επισήμων: 5:00 μ.μ.

Με την ανακωχή μεταξύ Ρώσων και Οθωμανών στις 19.1.1878 η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε την ενίσχυση των κατά τόπους επαναστατικών κινημάτων η βιωσιμότητα των όποιων τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Στην περιοχή των Θεσσαλικών Άγραφων εμφανίστηκε ένα ξεχωριστό κίνημα, υπό την στρατιωτική ηγεσία του Κωνσταντίνου Ισχόμαχου, το όποιο αποδείχθηκε περισσότερο επιτυχές, με αποκορύφωμα της δράσης του την ηρωική μάχη της Ματαράγκας,στις 21 Μαρτίου 1878, με σκοπό την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Λόγω της πορείας του αγώνα, το Γενικό Αρχηγείο της Επαναστάσεως εγκαταστάθηκε στο Λουτρό Καρδίτσης υπό τη στρατιωτική ηγεσία του Κων. Ισχόμαχος.

Χάρη στην επιτελική οργάνωση του Λοχαγού Ισχόμαχου εδραιώθηκε η επανάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλικής γης, πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της Ελληνοτουρκικής συνθήκης της Κωνσταντινούπολης στις 24 Ιουνίου 1881 και υλοποιήθηκε με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην απελευθερωμένη Καρδίτσα στις 18 Αυγούστου 1881.Όταν προσαρτήθηκε η Θεσσαλία στον κορμό της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος εκλέχθηκε βουλευτής Λαρίσης το 1881, ως οπαδός του Χαρίλαου Τρικούπη, διαθέτοντας ακόμη και τη βουλευτική του αποζημίωση για τις ανάγκες της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Προηγούμενο άρθρο ΑΝΚΑ: Ενημέρωση Μελετητών και Γραφείων Συμβούλων
Επόμενο άρθρο Ισονομία και ίση μεταχείριση - Του Φώτη Αλεξάκου, Δημάρχου Καρδίτσας