Ο Δ. Βερίλλης για τη διαδημοτική συνεργασία Δήμων Καρδίτσας-Λίμνης Πλαστήρα


Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων και τη συζήτηση που έγινε στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα προκύπτει ότι έσπασε η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καρδίτσας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα που λειτουργούσε αρμονικά για 15 ολόκληρα χρόνια και ο Δημος Λίμνης Πλαστήρα όιπως ανακοινώθηκε, αναγκαστικά εκχωρεί αυτή την αρμοδιότητα σε ιδιώτη. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί οτι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν προβλήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας της διαδημοτικής συνεργασίας. Αλλά η απόφαση αυτή επιπλέον:

  1. Έρχεται σε μια περίοδο που επιχειρείται μια ολομέτωπη επίθεση στην Τ.Α. Με αφαίρεση αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, το νερό, τα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι κλπ
  2. Έρχεται σε μια περίοδο που είναι επίσης επεφρασμένη η προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να απαξιώσει αυτές τις υπηρεσίες, να τις δυσφημίσει προκειμένου να μπορεί πιο εύκολα να τις εκχωρήσει σε ιδιώτες. Το ίδιο βέβαια ισχύει αυτή την περίοδο και σε άλλους τομείς πέραν της αυτοδιοίκησης, Ιδιαίτερα σε τομείς «φιλέτα» της οικονομίας.
  3. Αφορά ιδιαίτερα τη λίμνη Ν. Πλαστήρα που έχει όλα αυτά που ενδεχομένως θέλουν να βάλουν στο χέρι. Έχει τουρισμό, έχει δωρεάν καθαρή ενέργεια, έχει νερό με άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή στον κάμπο.

Χρέος επομένως όλων -συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων- είναι να αντισταθούν βελτιώνοντας την παροχή των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να μη διευκολκύνονται τα σχέδια της κεντρικής εξουσίας και όχι να υποκύπτουν σε αυτά. Όπως δε δήλωσε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες στις 2 Νοεμβρίου, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το Δήμο Καρδίτσας. Ανέφερε δε προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας για το επίμαχο θέμα τα εξής: «Τα 2 τελευταία χρόνια ιδιαίτερα φέτος, υπήρξε μια (παραδεκτή επίσημα και από το Δήμο Καρδίτσας) επιχειρησιακή, αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθεί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας στις δεσμεύσεις του συμφωνητικού (πλήρης έλλειψη προσωπικού αλλά και εξοπλισμού). Αποτέλεσμα αυτού η ύπαρξη τεραστίων προβλημάτων στην αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων και μάλιστα σε μια περιοχή και τουριστικής αιχμής και περιβαλλοντολογικά ευαίσθητης. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα για να ανταπεξέλθει στο τεράστιο πρόβλημα έκανε υπερπροσπάθειες και μάλιστα…ασύμβατες με τα νομικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα, οι οποίες δεν δύναται πρακτικά να συνεχιστούν».

Καλείται επομένως ο Δήμαρχος Καρδίτσας αφενός να σπάσει τη σιωπή του και αφετέρου να ανταποκριθεί στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται και τις μεγάλες ευθύνες που του αναλογούν. Για να μη σπάσει η διαδημοτική συνεργασία ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Να μην ανοίξουν «οι ασκοί του αιόλου» στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα. Παράλληλα πιστεύω οτι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με προσοχή και με βάση τα ευρύτερα δεδομένα και τις ενδεχόμενες παρενέργειες στο μέλλον.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η «Τελευταία Φάρσα» στην Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για την κεφαλαιοποίηση οφειλών προς ΟΑΕΕ