Ο ετήσιος χορός 2013 του Συλλόγου Αργιθεατών Β. Ελλάδος – Τιμή στον Μενέλαο Παπαδημητρίου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος η κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου μας, στο κοσμικό κέντρο Έναστρος το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου. Παρά και σε πείσμα των καιρών, πολλοί αργιθεάτες και φίλοι δώσανε δυναμικό παρόν στο ετήσιο αντάμωμα και διασκέδασαν με την ψυχή τους, στηρίζοντας παράλληλα τους σκοπούς του Συλλόγου και τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τα δύο χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, το παιδικό και το νεανικό, εκτέλεσαν άψογα τους παραδοσιακούς χορούς της Αργιθέας και κατα χειροκροτήθηκαν.

Η πρόεδρος κ. Τσέργα – Μπατζίνα Σταυρούλα, εκ μέρους του νέου Δ. Σ. το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχήθηκε καλή χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία. Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο παρών Δήμαρχος Αργιθέας, κ. Χρήστος Καναβός, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική δυσπραγία και στα προβλήματα της Αργιθέας, στις ενέργειες του δήμου να επιλυθούν όπως και στην προσπάθεια για ανάπτυξη της περιοχής.

Και η πρόεδρος επισήμανε: «Βιώνουμε όλοι μας δύσκολες ώρες, αγωνιούμε για την πατρίδα μας και το μέλλον μας. Απέναντι σε αυτή τη βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση προτάσσουμε αλληλεγγύη, ανθρωπιά, πίστη, συλλογική δράση, μνήμη των αξιών και των ιδανικών μας, εργατικότητα. Να αντλήσουμε, δύναμη από την παράδοση και την Ιστορία μας και με πρότυπα τους πατεράδες και τους παππούδες μας αργιθεάτες να παλέψουμε να ξαναστήσουμε όρθια την Ελλάδα».

Ακολουθώντας το έθιμο άνοιξαν το χορό τα τιμώμενα πρόσωπα, οι επίσημα προσκεκλημένοι, οι χορηγοί, η πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο χορός γενικεύτηκε γρήγορα και το γλέντι άναψε. Η ορχήστρα, που ταξίδεψε από την περιοχή της Καρδίτσας, ήταν άψογη και διασκέδασε τους προσκεκλημένους μέχρι το βράδυ: Στο βιολί ο Σταύρος Τσιάκαλος, στο κλαρίνο ο Γιώργος Μαυραντζάς, στην κιθάρα ο Παναγιώτης Βασιλός και στο Τραγούδι ο Στέλιος Ευαγγελάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο δήμαρχος Αργιθέας, Χρήστος Καναβός, ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Αλ. Θάνος, ο πρόεδρος της Λέσχης Θεσσαλών Θεσσαλονίκης κ. Γ. Βούλγαρης. ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Καρδιτσιωτών Θεσ/νίκης κ. .Β. Κακανής και Δ. Νάκος, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Μουζακίου κ.κ. Μπακλαβά Λία και Τσέλιου Αικατερίνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πετροχωρίου Κ. Κίσσας, ο πρώην αστυνομικός Διευθυντής Θες/νίκης κ. Πλάκας, ο Διευθυντής Υγειονομικού Θες/νίκης κ. Αντωνάκης, εκπρόσωπος του Υπουργού κ. Καλαφάτη και ο εκπρόσωπος του Studio3 κ. Αχ. Τσαλής.

Ευχετήριες επιστολές απέστειλαν: Ο βουλευτής του νομού Καρδίτσας Παύλος Σιούφας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αργιθέας, κ. Λ. Τσιβόλας, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Σπηλιάς πατέρας Νεκτάριος και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Δ. Γκίκας, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να έρθουν. Τους ευχαριστούμε όλους.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς του Συλλόγου που παρά τις δύσκολες περιστάσεις δεν μας αρνήθηκαν τη συνεισφορά τους. Πάντα είναι δίπλα μας στηρίζοντας κάθε δράση, γιατί πιστεύουν στην αξία της συλλογικής δράσης και της διατήρησης και καλλιέργειας των αξιών του πολιτισμού μας.

Ακόμα ευχαριστούμε το STUDIO 3, το ραδιόφωνο που στηρίζει την Παράδοση και το διευθυντή κ. Απόστολο Φίλη,  που πρόβαλλε την εκδήλωσή μας επί μέρες και είναι πάντα δίπλα στους συλλόγους, στηρίζοντας το έργο τους.

Ακολούθησε μια συγκινητική απλή και απέριττη τελετή απόδοσης τιμής στον Μενέλαο Παπαδημητρίου για την προσφορά του στην Αργιθέα και τον πολιτισμό:

Την παρουσίαση του Μενέλαου και του έργου του έκανε η πρόεδρος:

«Ο Σύλλογός μας τιμά σήμερα τον Ανθηριώτη Μενέλαο Παπαδημητρίου για την ανιδιοτελή, πολύμορφη και πολύχρονη προσφορά του στην Αργιθέα και τον πολιτισμό.

Είναι χαρά και τιμή μας που αποδέχτηκε την πρόσκληση και είναι εδώ. Καλωσόρισες, Μενέλαε.

Είναι δύσκολο να παρουσιάσει κανείς σε λίγες σειρές μια τόσο πολύπλευρη προσωπικότητα, έναν χαρισματικό και ταλαντούχο άνθρωπο με ανεξάντλητη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, με ακούραστη συνεχή δράση για την Αργιθέα.

Γεννήθηκε στο Ανθηρό το 1953, όντας το 6ο από τα 7 παιδιά του Νικόλα και της Αικατερίνης Παπαδημητρίου. Πρώτος μαθητής, άριστος φοιτητής της Νομικής Αθηνών και σήμερα διακεκριμένος δικηγόρος.

Τον αποκάλεσαν δίκαια γνήσιο αργιθεάτη, αθεράπευτο εραστή και πρεσβευτή της Αργιθέας. Αλλά εγώ νομίζω ότι ο Μενέλαος είναι η Αργιθέα.

Το πλούσιο φωτογραφικό του αρχείο προβάλλει τη φύση, την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας, όσο κανείς άλλος. Κάθε μελετητής βρίσκει άπειρες πληροφορίες και υλικό ακόμα και για συγγραφή βιβλίων. Αλλά μέσα από κει μαθαίνουμε και τον άνθρωπο Μενέλαο. Είναι ο πατριώτης, ο αφιλοκερδής, ο απλός, ο φιλότιμος και φιλόξενος, ο γλεντζές, ο άνθρωπος του βουνού και της στάνης όταν βρίσκεται στο χωριό, ο βοσκός κι ο γεωργός – ο τσοπάνος των Αγράφων όπως ο ίδιος καυχιέται.
Καταγράφει με το φακό του όλα τα χωριά μας. τα μοναστήρια και τις εκκλησιές, τα μνημεία, τα ποτάμια, τις πηγές, τα πετρογέφυρα,, τα βουνά και τα φαράγγια, όλες τις ώρες, όλες τις εποχές. Ξέρει κάθε γωνιά, κάθε πέτρα της Αργιθέας.

Και μαζί απαθανατίζει τους ανθρώπους της στο καφενείο και στη δουλειά, στο πανηγύρι και στο γλέντι. Συμμετέχει και ο ίδιος σε κάθε εκδήλωση σε κάθε αναβίωση εθίμων ντυμένος με μαύρη υφαντή αργαλείσια μάλλινη στολή, με τσαρούχια παραδοσιακά, με το φέσι του, την τράϊα κάπα, τον τροβά με το σοπάνι και μέσα το κλειδοπίνακο, με την γκλίτσα στο χέρι. Πανταχού παρών.

Τον είδαμε να αρμέγει τα πρόβατα, να καβαλάει το μουλάρι, να ξεφλουδίζει καλαμπόκια, να λιχνίζει τη ρίγανη. Να συμμετέχει στο ξύρισμα του γαμπρού, στο αλεύρωμα των μελλονύμφων, να σέρνει το χορό και να τραγουδά τα τραγούδια μας. Άνθρωπος του χωριού, ο δικός μας άνθρωπος. Είναι ψυχή, πνεύματι και σώματι εκεί. Κι όταν δεν μπορεί, γιατί η εργασία είναι στην Αθήνα, κουβαλά την Αργιθέα στην πρωτεύουσα. Με την παραδοσιακή στολή παρελαύνει στις εθνικές επετείους και συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκδήλωση που σχετίζεται με την ιδιαίτερη πατρίδα.

Η βαθιά βιωματική γνώση της αργιθεάτικης παράδοσης και ιστορίας τον κάνει μοναδικό. Είναι πηγή πολύτιμη για κάθε πολιτιστική δραστηριότητα, για κάθε έκδοση σχετική. Και δίνει αυτή τη γνώση έτσι απλά, ταπεινά και απλόχερα,.

Του οφείλουμε και μείς. Τα ετήσια θεματικά μας ημερολόγια τα εμπλουτίσαμε με το δικό του φωτογραφικό υλικό που αβίαστα μας έστειλε μαζί με πλήθος πληροφοριών. Μαζί κάναμε και το οδοιπορικό στην Αργιθέα που δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Ταξίδια» του Αγγελιοφόρου της Κυριακής. Ενδιαφέρουσα και η μελέτη του «Παραδοσιακή διατροφή της Αργιθέας» που αποτέλεσε τη βάση για το περσινό μας ημερολόγιο.

Όμως ο Μενέλαος δεν είναι απλά ο παθητικός λάτρης της Αργιθέας. Είναι και θερμός μαχητής, ο ασυμβίβαστος αγωνιστής για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της. Με ένα πλήθος πρωτοβουλιών και δημοσιευμάτων διεκδικεί τα δίκια μας σταθερά και επίμονα.

– Η σήραγγα Τυμπάνου και Φραμένου είναι μόνιμο αίτημά του σε εμπεριστατωμένα άρθρα του, με τα οποία υπενθυμίζει το θέμα στους αρμόδιους και σε μας.

–  Το μνημείο για τους αδικοχαμένους στα χιόνια του Τυμπάνου υλοποιήθηκε πρόπερσι μετά από χρόνια δική του φωνή.

–  Η οργάνωση διανομαρχιακής και της ημερίδας στις Πηγές Άρτας για τη ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, της Κούλιας και τη διάσωση της Κουτσοκαμάρας, κάνει γνωστά στο πανελλήνιο τα μνημεία και την Ιστορία της Αργιθέας.

–  Νοιάζεται για το αργιθεάτικο συλλογικό κίνημα   αρθρογραφώντας δυναμικά και απαιτώντας την ενοποίηση της δράσης για την Αργιθέα.

–  Παρακολουθεί το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, εκφράζοντας σταθερά την άποψή του για την ολοκλήρωση του έργου, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Επί χρόνια πρόεδρος και ενεργό μέλος των συλλόγων Ανθηριωτών, Αργιθεατών Αθήνας, Θεσσαλικών ομοσπονδιών, συμμετέχει στις παναργιθεάτικες συνελεύσεις και στα συνέδρια, δημοσιεύει, παρεμβαίνει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όλα για την προβολή και πρόοδο της Αργιθέας.

Πέρα από καταξιωμένος νομικός και επιστήμων – νομικός σύμβουλος του δήμου Χαλκηδόνας -, ο Μενέλαος Παπαδημητρίου είναι και λογοτέχνης, ποιητής και λαογράφος:

Συντάκτης από το 1982 του Ανθηριώτικου Ταχυδρόμου, εκδίδει

  1.  1. Το 2006 την ποιητική συλλογή «Οδός Ανθηρού- οδός Αργιθέας» και τα «Ανθηριώτικα Γράμματα σε ποίηση του Κώστα Ευαγγέλου.
  2.  2. Το 2009 το λαογραφικό πολύ σημαντικό έργο «Αργιθεάτισσα και Παράδοση» μαζί με τον φιλόλογο Κώστα Γραμμένο, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου χάρισε στο σύλλογο Λαγκαδίου, που είναι η γενέτειρά του.

Αλλά η πιο σημαντική προσφορά του Μενέλαου είναι ότι μέσα από το υλικό του στην προσωπική του ιστοσελίδα και τους άπειρους φίλους,, γίνεται ο δάσκαλος για τις νεότερες γενιές της αργιθεάτικης παράδοσης, η γέφυρα για να γίνει η παραλαβή και να μη χαθεί η σπουδαία αυτή πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

Σε ευχαριστούμε, Μενέλαε, να είσαι καλά σαν τα ψηλά βουνά της Αργιθέας».

 

 

Μέσα σε μια πραγματικά θερμή ατμόσφαιρα, ο Μενέλαος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου μας, την εικόνα των Αγίων Αναργύρων του Λαγκαδίου και τον έπαινο που του απένειμε ο Σύλλογος Αργιθεατών Β. Ελλάδας για το έργο του. Φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε από καρδιάς και μίλησε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την υπόσχεση στη μητέρα του να μην ξεχάσει ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα, την Αργιθέα, και την ενεργοποίησή του στο αργιθεάτικο συλλογικό κίνημα.

Για το Δ. Σ. η Πρόεδρος

Σταυρούλα Τσέργα – Μπατζίνα

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδες για δημάρχους από την ΠΕΔ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στον Παλαμά