Ειδήσεις

Ο Κων/νος Ξυλομένος για το αίτημα της Αναγέννησης για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων


Μετά από αίτημα του προέδρου και του αθλητικού συλλόγου Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 για παραχώρηση έκτασης στον πολεοδομικό ιστό της πόλης ή πλησίον αυτού (τουλάχιστον 30στρ.) για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας εξέτασαν με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία κάθε πιθανή περίπτωση. Η ιστορία του συλλόγου και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία διαχρονικά είναι αδιαμφισβήτητη και σε κάθε περίπτωση το θέμα διερευνήθηκε εξαντλητικά, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Η Αναγέννηση εξάλλου σηματοδοτεί πολύ περισσότερα από έναν αθλητικό σύλλογο για την Καρδίτσα και ως δημοτική αρχή προσπαθήσαμε να προωθήσουμε το αίτημα της με τις καλύτερες προθέσεις διασφαλίζοντας την νομιμότητα. Εξετάστηκε κάθε πιθανή περίπτωση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει ή τουλάχιστον να προσεγγίσει τα κριτήρια τα οποία ετέθησαν στην αίτηση που υποβλήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας.

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη παραφιλολογία και παραπληροφόρηση από κάποιους οι οποίοι είτε έχουν άγνοια επί του θέματος ή εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα για προσωπικό όφελος  Η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος όμως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τη δημιουργία εντυπώσεων με μεθοδευμένη χειραγώγηση του φίλαθλου κόσμου της ομάδας, αποτελεί πλήγμα για την ίδια την πόλη. Σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο η σημερινή δημοτική αρχή δεν θα έμπαινε εμπόδιο στη δημιουργία αθλητικού κέντρου και γηπέδου, τουναντίον μάλιστα, αφού η προώθηση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα της. Οι συνεχείς δημόσιες αναφορές στην έκταση που υπάρχει στην περιοχή του Αγίου Νικολάου «θέση Μπουρδένι» δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή αφού είναι ήδη παραχωρημένη στην ΕΠΣΚ από το Δήμο Καρδίτσας με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου από το 2003 (αρ.αποφ. 196/2003)  και η έκταση είναι περίπου 24 στρ. Η πρώτη παραχώρηση της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με την υπ.αριθμ. 214/16.11.88 εγκριτική Νομαρχίας Καρδίτσας Β.23956/12.12.88 που αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση στην ΕΠΣΚ για 20 έτη ώστε να  λειτουργήσει τμήματα υποδομών των μικτών ομάδων ποδοσφαίρου. Η απόφαση του 2003 πάρθηκε με το σκεπτικό, όπως αναφέρεται και στην απόφαση 196/2003, ότι τα εναπομείναντα 5 έτη έως την λήξη της πρώτης απόφασης παραχώρησης δεν θα επαρκούσαν για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Η σημερινή δημοτική αρχή δεσμεύεται από την παραπάνω απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου έως και την λήξη της το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση τα αρμόδια δικαστήρια είναι υπεύθυνα για την επίλυση της διαφοράς, κάτι το οποίο ερμηνεύεται σε μία καθυστέρηση αρκετών ετών με αμφίβολα αποτελέσματα. Τέλος, με μία τέτοια απόφαση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για άλλους χώρους οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Καρδίτσας σε ερασιτεχνικά σωματεία για την κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Με την απόφαση 375/2012 παραχωρήθηκε από το Δήμο Καρδίτσας δημοτική έκταση 28,67 στρ. στην Τ.Κ. Σταυρού της Δ.Ε. Κάμπου για 20 έτη στον Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Καρδίτσας συνυπολογίζοντας την μακρόχρονη πορεία του σωματείου στον αθλητισμό και την προσφορά του στην πόλη μας, έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση στο δίκαιο αυτό αίτημα παρά τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν τότε. Μετά από μόλις 5 χρόνια ο Α.Σ. Αναγέννηση επανέρχεται με αίτηση του για παραχώρηση και επιπλέον έκτασης για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων και μάλιστα με «ολοκληρωμένη» μελέτη, που στην πορεία μετατράπηκε σε μελέτη που με κατάλληλες «τροποποιήσεις» μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η συγκεκριμένη όμως «μελέτη», για την οποία και ως διπλωματούχος μηχανικός μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη, αφορά αποκλειστικά την παραχωρημένη έκταση στην Τ.Κ Σταυρού και είναι ελλιπής  οπότε το επιχείρημα ύπαρξης της ώστε να υπάρξει και χρηματοδοτικό εργαλείο ένταξης της είναι εντελώς έωλο και διακινείται παραπλανητικά διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία εξαντλώντας κάθε περιθώριο ελιγμού, αυτή τη στιγμή το μόνον που μπορεί να διαθέσει και υπό προϋποθέσεις (δηλ. στην περίπτωση που θα υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Τ.Κ. Παλαιοκκλησίου) είναι έκταση περίπου 29στρ. στο πρόσωπό της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Μουζακίου όπου οι χρήσεις γης επιτρέπουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι χαρακτηρισμένο ήδη ως αθλητικό γήπεδο. Βέβαια, εάν υπάρχει κάποια βέλτιστη εναλλακτική πρόταση από τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους ή τους εκπροσώπους της Αναγέννησης για κάποια άλλη δημοτική έκταση ή συστέγαση με κάποιο άλλο σωματείο με τη συναίνεση όμως της διοίκησης του, είμαστε διαθέσιμοι να την εξετάσουμε και να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο στην υλοποίηση της.

 

 

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας-περιβάλλοντος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Δ.Ε.Υ.Α Σοφάδων: Συμβουλές για την ορθή και χρηστή κατανάλωση του νερού