Ειδήσεις

Ο Κώστας Τσιάρας για Novartis και θέματα Δικαισοσύνης


«Δεν υπάρχει από τη δική μας πλευρά καμία διάθεση ρεβανσισμού», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση προσεγγίζει την υπόθεση Novartis.

«Είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Τσιάρας, παρατηρώντας ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «για πρώτη φορά στην ιστορία νομίζω -της μεταπολίτευσης τουλάχιστον- η Δικαιοσύνη μπήκε μεταξύ πολιτικών κομμάτων και προσπάθησε να πλήξει πολιτικά πρόσωπα». «Όσο πιο χαμηλούς τόνους έχουμε, τουλάχιστον στην κριτική ή στη συζήτηση που γίνεται για τον χώρο της Δικαιοσύνης, νομίζω τόσο πιο γρήγορα θα θεραπεύσουμε τις πληγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς φρόντισε να δημιουργήσει», πρόσθεσε.

«Άλλωστε», συνέχισε ο υπουργός, «άλλο ένα θέμα το οποίο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό αποδεικνύει τη θεσμική προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι στις θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων επελέγησαν πρόσωπα, προφανώς από την επετηρίδα, προφανώς με ευρεία αποδοχή μέσα στο δικαστικό σώμα, που από μόνα τους έχουν σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα και της αξιοκρατίας αλλά και της σοβαρής προσέγγισης στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που στόχο έχουν να αντιμετωπισθεί η παθογένεια των καθυστερήσεων στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «ούτε μπορούμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλωνμαγικά, ούτε από την άλλη πλευρά να κατασκευάσουμε καινούρια δικαστικά μέγαρα από τη μία μέρα στην άλλη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξουμε τις διαδικασίες, να εντάξουμε όλες τις νέες τεχνολογίες μέσα στο σύστημα και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και βεβαίως να βρούμε και εναλλακτικούς τρόπους απονομής της δικαιοσύνης. Η προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις και τα πρώτα βήματα έχουν γίνει».

«Από 1η Ιανουαρίου του 2021 θα υπάρχει ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου και για το Συμβούλιο της Επικρατείας και για τα διοικητικά δικαστήρια, ολοκληρώνεται η φάση του συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη […] ολοκληρώνεται το σύστημα απομαγνητοφώνησης των δικαστικών πρακτικών των δικαστηρίων και στα ποινικά. Και βεβαίως αρχίζει μια πολύ ευρεία συζήτηση για το πώς μέσα από σύγχρονες διαδικασίες θα μπορέσει το ελληνικό σύστημα της Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον 21ο αιώνα. Επιπλέον, έχουμε ψηφίσει τη διαμεσολάβηση που -είναι θέμα χρόνου και εμπέδωσης κουλτούρας- που νομίζω θα αποσυμφορήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την κυβερνητική πρωτοβουλία για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Υπάρχει ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι οι ΜΚΟ που έχουν δραστηριοποιηθεί στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προσφυγικού, λειτουργούν ενδεχομένως μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόθεση να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε όρους και κανόνες, ούτως ώστε το αίσθημα της ασφάλειας στον μέσο Έλληνα πολίτη και να είναι εμπεδωμένο, αλλά πολύ περισσότερο να αποδεικνύεται μέσα από μία πραγματικότητα την οποία προφανώς εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε» είπε κλείνοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Προηγούμενο άρθρο Σε λειτουργία ο Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων
Επόμενο άρθρο Ζημιές σε ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της Αργιθέας