Ειδήσεις

Ο Κώστας Τσιάρας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε.


Στην πρώτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γερμανία για το 2020, συμμετείχε  ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας. Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τόσο οι πολίτες, όσο και τα μέσα ενημέρωσης επέδειξαν ωριμότητα στην διαχείριση της πανδημίας, οι οποίοι ακολούθησαν ευλαβικά τις οδηγίες και τις συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Τσιάρας, παρά τους περιορισμούς, η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης που βρίσκεται στον πυρήνα του κράτους δικαίου.

«Παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, δεν παρακωλύθηκεούτε κατ’ ελάχιστον η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης» σημείωσε.

Στην ατζέντα του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, τέθηκαν παράλληλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας.

«Το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει πλήρως την ελευθερία της έκφρασης και οι πράξεις όπως η δημόσια υποκίνηση σε πράξεις ή δραστηριότητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε διακρίσεις, μίσος ή βία κατά ατόμων ή ομάδων ατόμων που ορίζονται με αναφορά στη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή κ.λπ., καθώς και πράξεις ρατσιστικής ή ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών αποτελούν ποινικά αδικήματα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία» είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας επισήμανε επίσης την ανάγκη συντονισμού των κρατών μελών της Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν» είπε και συμπλήρωσε πως «απαιτείται συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και συνεργασία των εταίρων της ΕΕσε πραγματικό χρόνο».

Τέλος, αναγνώρισε το πρόβλημα της έλλειψης αξιόπιστωνστοιχείων από τις επίσημες αρχές σχετικά με τα fakenews, που επιτρέπει την περαιτέρω διασπορά ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης» και υπογράμμισε στους ομολόγους του την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών εκπαιδευτικώνμαθημάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούνπερισσότερο οι πολίτες σχετικά με την ορθή χρήση του Διαδικτύου.

Προηγούμενο άρθρο Πρωταθλητής ο Τάσος Μανιάτης στο 6ο Πρωτάθλημα Τάβλι Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη φυγόποινου στην Καρδίτσα