Ειδήσεις

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πορτίτσας αναβιώνει τη Γουρνοχαρά


Κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων πραγματοποιείται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πορτίτσας το Πνεύμα, εκδήλωση στην πλατεία του χωριού όπου αναβιώνετε με επιτυχία το παραδοσιακό έθιμο της «γουρουνοχαράς» ( γουρνοχαρά).

Σαν φέτος και του χρόνου λένε πάντα οι Πορτιτσιανοί και με πίστη στις παραδόσεις του τόπου μας, με σκοπό να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι.

Τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν   για πρώτη φορά πώς η φούσκα του γουρουνιού γίνεται μπάλα όπου τα παλιά χρόνια οι πατεράδες μας και ακόμη ποιο πίσω οι παππούδες μας  την χρησιμοποιούσαν για παιχνίδι. Οι μεζέδες άφθονοι, όπως την τότε εποχή με το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, τις πεντανόστιμες τσιγαρίδες, τον καλοφτιαγμένο πατσά και την ζουμερή τηγανιά να μοσχοβολούν τον τόπο και να θυμίζουν αγαπημένες εποχές.  Το άφθονο κρασί και ο χορός   που κρατάει μέχρι το απόγευμα ζεσταίνει τις καρδιές όλων των χωριανών και των πολλών επισκεπτών που τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο μορφωτικός Σύλλογος και όλη η Πορτίτσα, μας καλούν και φέτος την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στην πλατεία του χωριού να θυμηθούμε τα παλιά και να τσουγγρίσουμε τα ποτήρια μας με την ευχή να είμαστε όλοι γεροί και να ανταμώνουνε στα χωριά μας. Θα υπάρχει λαχειοφόρος με δώρο ένα ζωντανό γουρούνι.

Προηγούμενο άρθρο Στα 7,40 ευρώ το κιλό η τιμή της γαλοπούλας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ