Ο οινολόγος με τα Χίλια Κλήματα – Απόσταγμα εμπειρίας


Ο Θάνος Καραθάνος, πρόεδρος του επιστημονικού ελληνικού φορέα του κρασιού, της Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων, αφού ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και απασχολήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αναδείξει την τοπική της παραγωγή. Και το κατάφερε, με τους οίνους Χίλια Κλήματα, αλλά και το εμβληματικό απόσταγμα Puro, που θεωρείται ήδη κλασικό.
Ο Θάνος Καραθάνος, πρόεδρος του επιστημονικού ελληνικού φορέα του κρασιού, της Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων, αφού ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και απασχολήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αναδείξει την τοπική της παραγωγή. Και το κατάφερε, με τους οίνους Χίλια Κλήματα, αλλά και το εμβληματικό απόσταγμα Puro, που θεωρείται ήδη κλασικό.

Αμπέλι. Η ντόπια ποικιλία σταφυλιού Μαύρο Μοσχά-το δέχεται τη φροντίδα του αμπελουργού-αποσταγματοποιού Θάνου Καραθάνου.

Η σχέση του Θάνου Καραθάνου με την καλλιέργεια της γης μόνο τυχαία δεν είναι. Οι πρώτες του μνήμες, όπως και τα πρώτα του παιχνίδια, ήταν μέσα στα αιωνόβια οικογενειακά αμπέλια, στους πρόποδες των Αγράφων, στο Παλιούρι και στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας. Τα αρώματα της θεσσαλικής γης, των δρύινων βαρελιών και των ατμών του τσίπουρου, θα του αποτυπώνονταν έκτοτε για πάντα.
Εχει στην «πλάτη» του μια σειρά από πτυχία, διπλώματα, μεταπτυχιακές σπουδές, ερευνητικές εργασίες και διδακτική εμπειρία πάνω στη Χημεία, στην Οινολογία, στη Διοίκηση Ποιότητας, στον Οργανοληπτικό Ελεγχο Τροφίμων, Οίνων και Αποσταγμάτων. Με επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, αλλά και ως σύμβουλος οίνου και γαστρονομίας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, άφησε πρόσφατα μια επιτυχημένη καριέρα στην Αθήνα. Γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να δημιουργήσει και να αναδείξει σπάνια θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα, ενώ συμμετέχει στη λειτουργία του οικογενειακού ξενοδοχείου KazarmaLakeResort, στη Λίμνη Πλαστήρα.
Ο ίδιος εξηγεί: «Με την επιστροφή μου στη Καρδίτσα, στόχος μου δεν ήταν να δημιουργήσω άλλο ένα “Κτήμα” με σύγχρονο οινοποιείο, από τα εκατοντάδες που έχουν δημιουργηθεί. Η σχέση και η αισθητική μου περί οίνου και αποσταγμάτων με οδηγεί να τα δω με τη διαχρονική τους διάσταση και όχι σαν προϊόντα εμπορίου. Αλλά σαν αγαθά που μας χαρίζει η γη, σαν τρόφιμα με πλούσια διατροφική αξία όταν καταναλώνονται με μέτρο, σαν δώρα της φύσης, σαν ευφραντικά και χαλαρωτικά, σαν μύθο, παράδοση, Ιστορία, επιστήμη, πολιτισμό. Σαν Τέχνη, τέλος, που δημιουργεί -αλλά δεν ακολουθεί- τη μόδα. Το ζητούμενο είναι η απόλαυση αλλά και η δημιουργία ερεθισμάτων τόσο στις αισθήσεις όσο και στη σκέψη των καταναλωτών. Αυτό προϋποθέτει έμπνευση, φαντασία, αλλά και υψηλή ποιότητα, καινοτομία, τεχνογνωσία».

Παλιούρι. Η γη υποδέχεται την άνοιξη. Συνύπαρξη κλημάτων και σταριού.

Πλούσια η συγκομιδή.

Μετάγγιση. Το βαρέλι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του αποστάγματος.
Πρώτο απτό αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι δύο κρασιά -λευκό κι ερυθρό- με την ονομασία «Χίλια Κλήματα» και ένα εξαιρετικό παλαιωμένο απόσταγμα, το Puro. «Τα Χίλια Κλήματα ήταν ένα παλιό αμπέλι με 1000 κούτσουρα. Το συμβολικό του όνομα δείχνει τη σημασία που δίνουμε σε κάθε κλήμα ξεχωριστά και στη μικρή παραγωγή. Η ευαισθησία για το περιβάλλον οδήγησε στην πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια με σεβασμό στο αμπέλι, στο οικοσύστημά του και στην παράδοση των χειρωνακτικών πρακτικών». Και πώς προέκυψε το Puro; «Η δημιουργία του είναι σαν να έγραφα την ιστορία της ζωής μου.

Δαφνοσπηλιά. Στους πρόποδες των Αγράφων απλώνονται τα οικογενεια- κά αμπέλια του Καραθάνου.
Η πρώτη φορά που είδα παλαιωμένο απόσταγμα ήταν όταν έβλεπα τον παππού να βάζει το τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια, ελλείψει άλλων δοχείων, τόσο απλά. Κάπου εκεί άκουγα τους παλιούς μάστορες της απόσταξης γύρω από το καζάνι να λένε «πούρο», το «πουρί», τον λουλά, το σημείο του άμβυκα όπου έσταζε το τσίπουρο. Πολύ αργότερα, σε αγιορείτικα κείμενα μάθαινα για το οξύ-πορο (στενή τρύπα) – οξύπουρον – τσίπουρον! Επί τριάντα χρόνια με απασχολούσε η ιδέα του Puro. Εδώ και είκοσι παλαιώνω αποστάγματα.

Φιλοξενία. Στο ξενοδοχείο KazarmaLakeResort, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να συζητήσει με τον κ. Καραθάνο για το κρασί και το απόσταγμα.
Ως παραδοσιακός αμπελουργός – αποσταγματοποιός, έκανα πολλούς πειραματισμούς με διαφορετικές ποικιλίες, για να καταλήξω στο ντόπιο Μαύρο Μοσχάτο. Αλλά και οινοποιήσεις, αποστάξεις, παλαιώσεις, αναμείξεις, όλα εκτός εμπορίου, καθαρά για ερευνητικούς λόγους και φυσικά οικογενειακή χρήση. Πρόσφατα μέσω συνεργατών ξυλουργών και βαρελοποιών έχω εμπλακεί στην επεξεργασία βαρελιών, αφού είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παλαιωμένων αποσταγμάτων. Η έρευνα συνεχίζεται χωρίς χρηματοδότηση, τόσο στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Καρδίτσας με το οποίο συνεργάζομαι όσο και με άλλα ελληνικά πανεπιστήμια».

Από το Έθνος

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή περιφερειάρχη Θεσσαλίας στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα
Επόμενο άρθρο Τίμησαν την 25ης Μαρτίου 1821