Ο Ορειβατικός Σύλλογος στο Μοσχάτο-Λίμνη Πλαστήρα


Την Κυριακή 23 Φλεβάρη το πρόγραμμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) έγραφε πεζοπορία στην λίμνη Πλαστήρα. Σαράντα πέντε μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ , μεταξύ αυτών και δέκα παιδιά 4-10 χρόνων, αλλά και μια παρέα από πέντε φοιτητές που σπουδάζουν στη πόλη μας, βρεθήκαμε το πρωί στο καθιερωμένο ραντεβού με προορισμό το χωριό Μοσχάτο, το πανέμορφο χωριό των Αγράφων, όπως μας πληροφορεί η πινακίδα μπαίνοντας στο χωριό.

Ξεκινάμε την πεζοπορία από το πάνω μέρος του χωριού, απ το υδραγωγείο, με τα παιδιά μπροστά να οδηγούν την ομάδα και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό. Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, στο πολύ καλά σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣΚ μονοπάτι, έντονα ανηφορικό στην αρχή του μέχρι το Χαλικόβουνο, ένα πανέμορφο οροπέδιο με πολλά λιβάδια. Κάνουμε στάση για ξεκούραση και ανεβαίνουμε λίγο ακόμα μέχρι την χαμηλή κορυφή Λούτσα (870μ), με υπέροχη θέα στις χιονισμένες κορφές της ‘’Κοιμωμένης των Αγράφων’’ ενώ στα πόδια μας καθρεφτίζεται η λίμνη Πλαστήρα.

Κατεβαίνουμε στο Τσαρδάκι, πάμε στις όχθες της λίμνης, παίζουμε με τα ήσυχα νερά της και με τους αντικατοπτρισμούς της, και στη συνέχεια ακολουθούμε ένα όμορφο παραλίμνιο μονοπάτι , άγνωστο σε πολλούς με πολλά πεσμένα δέντρα , που σε επόμενη μας επίσκεψη θα το ‘’καθαρίσουμε’’ και μετά από μια κυκλική πορεία ξαναβγαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, κάνουμε στάση στην Τσαρδακόβρυση και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε από το μονοπάτι του ”σκοτωμένου” περνάμε από τις παλιές λίμνες, οι οποίες σχηματίστηκαν γύρω στο 1700 από μια κατολίσθηση και καταλήγουμε πάλι στο Μοσχάτο και στην ταβέρνα – γευσιγνωστήριο του Κώστα Τσιώλη όπου τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο και η σημερινή μας σχετικά εύκολη δραστηριότητα!

Επόμενες δράσεις του συλλόγου είναι την Πέμπτη 27 Φλεβάρη στις 8.30 το βράδυ, στο στέκι του ΕΟΣΚ (Αντιμάχου 3, δίπλα στο θερινό κινηματογράφο), προβολή και παρουσίαση της ταινίας-ντοκιμαντέρ ‘’BuniZom’από τον Νίκο Κρούπη, αρχηγό της ορειβατικής αποστολής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, στο όρος στο όρος Βuni Zom της οροσειράς του Ινδοκαυκάσου στο Πακιστάν.

Επίσης το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας μια μικρή ορειβατική ομάδα του ΕΟΣΚ, θα ανέβει στο όρος Τύμφη ή Γκαμήλα (2497μ) που θεωρείται το πιο μεγαλοπρεπές βουνό στο κορμό της Β. Πίνδου. Είναι το βουνό που συνδυάζει δύο διαφορετικές όψεις, που το κάνουν να διαφέρει από πολλά βουνά της χώρας. Στη νότια πλευρά οι κορυφές, κατεβαίνουν ομαλά και σχηματίζουν ένα μεγάλο οροπέδιο και την γνωστή Δρακόλιμνη, ενώ η βορεινή πλευρά του είναι μια σειρά από ορθοπλαγιές, που διακόπτονται από βαθιές χαράδρες και λούκια και εντυπωσιακές κλίσεις θυμίζουν έντονα τις Άλπεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΕΟΣΚ , στο https://eoskarditsas.blogspot.com και στο facebook – eoskarditsas και για επικοινωνία μαζί μας στα τηλέφωνα 6973695595 και 6974110853 και στο email: eoskarditsas@yahoo.gr

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσία με νόημα από Θεσσαλιώτιδος και Φωκίδος στη συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι.
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για τα Αρωματικά Φυτά διοργανώνει ο Δήμος Μουζακίου στη Δρακότρυπα