Ο Ορ. Ψαχούλας για τη δέσμευση των αποθεματικών των Δήμων


Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Με μια πραξικοπηματική ενέργεια η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους να μεταφέρουν τα  αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ,σταματώντας ουσιαστικά όλες τις πληρωμές των έργων καθώς και των  υπηρεσιών (μεταφορές μαθητών, πληρωμές προμηθευτών ) που βρίσκονται σε εξέλιξη οδηγώντας τους  ΟΤΑ  σε αναγκαστική στάση πληρωμών.

Η συγκεκριμένη πράξη θίγει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και είναι αντισυνταγματική και παράνομη, δεδομένης και της αναδρομικότητας της. Να σημειωθεί ,ότι η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά, αφού έχουν δηλαδή προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές, στη συνέχεια προσπαθούν να τις νομιμοποιήσουν με πράξη  νομοθετικού περιεχομένου.

Η αυτοδιοίκηση ως θεσμός συνέβαλε ουσιαστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και σήκωσε μεγαλύτερο φορτίο από ότι  της αναλογούσε.

Ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να προασπίσουμε  τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

Είναι έντονη η ανησυχία για την πορεία του τόπου και το τέλμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες  στους ΟΤΑ.

Έστω, και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να μη  προχωρήσει  στην απόφαση αυτή που ουσιαστικά αναστέλλει την λειτουργία των περιφερειών.

Προηγούμενο άρθρο H ΠΑΣΥ για τη φοροληστεία στους αγρότες
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας για την Πρωτομαγιά