Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στ. Αναστασόπουλος αναλίσκεται σε δημοσιεύματα εντυπωσιασμού και όχι ουσίας


κ. Διευθυντά

Ο περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα κ. Στ. Αναστασόπουλος για μια ακόμη φορά απασχολεί χωρίς ουσιαστικό λόγο τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας, για ένα θέμα στο οποίο πήρε καθαρή και ολοκληρωμένη απάντηση στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Αναστασόπουλος ακολουθεί αυτή την τακτική προφανώς για να βρίσκεται στην επικαιρότητα άνευ λόγου, προσπαθώντας προφανώς να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Η τακτική του βέβαια είναι γνωστή στις καρδιτσιώτισσες και στους καρδιτσιώτες, για αυτό εξάλλου ο συνδυασμός στον οποίο μετείχε στις περιφερειακές εκλογές κατετάγη στην τρίτη θέση. Όμως ας έρθουμε στα ζητήματα που θέτει ο κ. Αναστασόπουλος. Στηριζόμενος σε κάποια δημοσιεύματα που έχουν ως πηγή τον Αθηναϊκό τύπο κινδυνολογεί και επιρρίπτει ευθύνες στην αιρετή περιφέρεια, όταν το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να σιωπά καθώς φαίνεται πως του πέφτει βαρύ να αναγνωρίσει το έργο που επιτελείται στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καρδίτσας. Όπως του απάντησε τόσο ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τσιάκος κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για την έκθεση που επικαλείται η αιρετή περιφέρεια δεν γνωρίζει ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα αν υπάρχει, ποιός τη συνέταξε, με βάση ποιά στοιχεία, ποιά περίοδο αφορούν αυτά τα στοιχεία και ποιές παραμέτρους ή παραδοχές λαμβάνουν υπ όψη. Για παράδειγμα όταν γίνεται λόγος για κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε ποιο ύψος βροχής αναφέρονται;

Επισημαίνουμε τα παραπάνω για να γίνει κατανοητό ότι η αιρετή περιφέρεια δεν λειτουργεί με βάση δημοσιεύματα τα οποία μάλιστα είναι και τελείως αόριστα. Λειτουργεί με βάση την πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Σε ετήσια βάση καθαρίζονται ποταμοί και παραπόταμοι όπως και αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Μέγα που επί πολλές δεκαετίες απασχολούσε τους κατοίκους πολλών οικισμών της ευρύτερης περιοχής ενώ σε περιπτώσεις πλημμυρών προξενούσε καταστροφές.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι συστηματική. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας αντιμετωπίσαμε με επιτυχία έκτακτες καταστάσεις με μεγάλα ύψη βροχής και απότομο λιώσιμο των χιονιών χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Εξάλλου το όργανο της πολιτικής προστασίας πάντα βρίσκεται σε εγρήγορση και συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και να επικαιροποιεί τον σχεδιασμό έκτακτων καταστάσεων.

Κλείνοντας θα ήταν χρησιμότερο για τον κ. Αναστασόπουλο να μην αναλίσκεται σε θέματα χωρίς περιεχόμενο καθώς στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας κρούει ανοικτές θύρες.

Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα βασικότερα έργα στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης που είτε έχουν κατασκευαστεί, είτε κατασκευάζονται στην Π.Ε. Καρδίτσας.

1ο) Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Μέγα, υποέργο επεμβάσεις και τεχνικά προϋπολογισμού 6.670.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει καθαρισμό της χαμηλής κοίτης του Μέγα, αρχική διάνοιξη της αριστερής παρατάφρου και κατασκευή διαφόρων τεχνικών κατά μήκος της χαμηλής κοίτης και της αριστερής παρατάφρου.

2ο) Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Μέγα, υποέργο κατασκευή αντλιοστασίου Α4 προϋπολογισμού 4.270.508 ευρώ. Οι εργασίες γίνονται στην αριστερή παράταφρο του Μέγα Ποταμού στη θέση που συναντάται το δεξιό ανάχωμα του Πηνειού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Περιλαμβάνει: κατασκευή κτιρίου αντλιοστασίου για την ανύψωση των υδάτων της αριστερής παρατάφρου του Μέγα προς τον Πηνειό ποταμό σε περιπτώσεις υψηλής στάθμης υδάτων στον τελευταίο, κατασκευή τρίδυμου οχετού 3,0×3,0μ. στην έξοδο της αριστερής παρατάφρου προς τον ποταμό Πηνειό και επένδυση της χαμηλής κοίτης της αριστερής παρατάφρου (κοίτης και πρανών) σε μήκος 5,0 μ, με σκυρόδεμα στην είσοδο και έξοδο του τρίδυμου οχετού.

3ο) Καθαρισμός συλλεκτήρων Π.Ε. Καρδίτσας, με προϋπολογισμό 73.800 ευρώ. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν στους οικισμούς Γραμματικό, Καππαδοκικό, Ανάβρα, Καλλίθηρο, Πασχαλίτσα – Χτούρι

4ο) Βελτίωση, συντήρηση, καθαρισμός ποταμών Π.Ε. Καρδίτσας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε και αφορούσε τις περιοχές Μοσχολουρίου, Γαβρά, Κρύα βρύση, Γεωργικό, Αγ. Τριάδα, Αγναντερό.

5ο) Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων – συλλεκτήρων προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το έργο αφορά περιοχές των οικισμών Πεδινό, Μακρυχώρι, Καρδιτσομάγουλα, Προάστιο, Πρόδρομος, Αγναντερό, Γεωργικό, Άμπελος, Σοφάδες.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αντιπλημμυρικά έργα έχουν κατασκευαστεί ή είναι σε εξέλιξη σε μεγάλο τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας. Φυσικά με τα παραπάνω δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση και περισσότερα έργα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα αν και όταν προκύψουν.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτικές παρεμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον HIV/AIDS
Επόμενο άρθρο 3 προσλήψεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα