Ο σκαντζόχοιρος & άλλα ζώα της νύχτας στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου


Την Τρίτη, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, συνεχίστηκαν οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «FutureLibrary», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», οι εθελόντριες Δανάη Παπαποστόλου και Άρτεμις Τσιγάρα διάβασαν στα παιδιά τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου «Ο Τρυφεράκανθος» και της Ιωάννας Γιαννακοπούλου «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί».

Στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά, έφτιαξαν όμορφες κατασκευές σκαντζόχοιρων από χαρτόνι, αλλά και πολύ όμορφα κολλάζ με φύλλα που μάζεψαν από το πάρκο!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», ο βιβλιοθηκονόμος Θανάσης Κουρόγλου, μίλησε στα παιδιά για το φαινόμενο της μέρας και της νύχτας, για τα επαγγέλματα της νύχτας και φυσικά για τα ζώα της νύχτας.

Διαβάσαμε το παραμύθι της μέρας και της νύχτας και το γνωστό μύθο της Κουκουβάγιας (του πιο χαρακτηριστικού νυκτόβιου ζώου) με την πέρδικα.

Έπειτα χωριστήκαμε σε ομάδες και παίξαμε ένα παιχνίδι memoryμε τα πιο γνωστά ζώα της νύχτας, αλλά βάλαμε και διάφορα νυχτόβια ζώα στη θέση του στον χάρτη και στις 5 ηπείρους.

Στο τέλος όλοι μαζί παίξαμε στο πάρκο έξω από τη βιβλιοθήκη το παιχνίδι «Σκυταλοδρομία τροφών» ένα πολύ ωραίο παιχνίδι δραστηριότητας και γνώσης, (ιδέα που πήραμε από την εξωτερική συνεργάτιδα του FutureLibrary Βάλια Στεργιώτη και την ευχαριστούμε γι’ αυτό), που ενθουσίασε τόσο τα παιδιά που το ήξεραν όσο κι αυτά που το έπαιζαν για πρώτη φορά.

Οι δράσεις συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη σε 2 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο!

Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε στη γειτονιά ένα κόσμο αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη  “Αγγελική Βαρελλά” πλατείας “Δημ. Γιολδάση”.

Η συγκεκριμένη δράση θα κινηματογραφηθεί για λογαριασμό του FutureLibraryμε σκοπό πλάνα του να χρησιμοποιηθούν σε ντοκιμαντέρ για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014.

Μια ιδιαίτερη τιμή για τις παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης μας, που επιλέχθηκαν μαζί με άλλες 10 βιβλιοθήκες στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο σκοπό, από τις 120 περίπου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της καλοκαιρινής Εκστρατείας!!!

 

Μέρες της γης και του ουρανού

Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.

Για παιδιά 7 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος “Αρτεσιανού”.

 

Όλες οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.

Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων για τη διετία 2013-14