Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για τη νέα σχολική χρονιά


Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμαστε στους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς να έχουν μια εποικοδομητική και πολύ δημιουργική εκπαιδευτική χρονιά γεμάτη νέες γνώσεις και διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων.

Βέβαια η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολύ μεγάλες δυσκολίες και τους χειρότερους οιωνούς για όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης. Οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις «σχολικές λίστες» στις οποίες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο των φροντιστηρίων και της υποτιθέμενης δωρεάν παιδείας. Το νέο σχολείο με τις «τομές» και τις μεγάλες αλλαγές που ευαγγελίζονται η συγκυβέρνηση και οι υποστηρικτές τους θα οδηγήσεις τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έξω από αυτό, στην ημιμάθεια, στην ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση, ώστε να είναι φτηνοί εργάτες. Οι μαθητές από την άλλη έχουν να ανταποκριθούν στη ζωή λάστιχο που τους περιμένει καθώς καλούνται να τρέξουν τον αγώνα δρόμου μεταξύ φροντιστηρίων και σπιτιού, να «παπαγαλίσουν» στείρες γνώσεις που μέσα σε μια βδομάδα θα έχουν ξεχάσει και να «ανταγωνιστούν» τους υπόλοιπους συμμαθητές τους με βάση τις επιταγές του σύγχρονου σχολείου. Οι παιδαγωγοί τέλος καλούνται να παίξουν το ρόλο τους μέσα σε ένα περιβάλλον εργασιακής ανασφάλειας και εκφοβισμού, με μειωμένους μισθούς, με αυξημένο απλήρωτο φυσικά ωράριο και πάντα τον κίνδυνο να εμπλουτίσουν οι ίδιοι τη μεγάλη λίστα των ανέργων. Αναμφισβήτητα ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να γίνει μάθημα με εικοσιπέντε και τριάντα μαθητές μέσα σε μια τάξη.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο οι γονείς, οι μαθητές, οι παιδαγωγοί, όλος ο λαός να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό μέτωπο, που να θέτει τις αιτίες των προβλημάτων στη σωστή βάση και να διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς διαχωρισμό των μαθητών σε καλούς και κακούς, φτωχούς και πλούσιους. Είμαστε στο πλευρό των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και τους καλούμε να παλέψουμε μαζί για ένα σχολείο, μια παιδεία που θα προσφέρει ολοκληρωμένη, ολόπλευρη μόρφωση στον άνθρωπο και όχι σκόρπιες δεξιότητες μιας χρήσεως.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

ΚΟΥΤΡΑ ΧΑΡΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Συλλόγου Δασκάλων Καρδίτσας για τη νέα σχολική χρονιά
Επόμενο άρθρο Ζητήθηκε η παραίτηση Παππά από το ΕΒΕ - Στη συνεδρίαση του σώματος