Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για τους παιδικούς σταθμούς


Αυτό το διάστημα γίνονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σταθμού.

Ιδιαίτερα φέτος, με το μειωμένο κονδύλι του προγράμματος ΕΣΠΑ και με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το δικαίωμα των παιδιών από τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες στην προσχολική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα:

  1. oΜε απόφαση της κυβέρνησης, από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δε θα δίνεται στους παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε «ωφελούμενο» ξεχωριστά, δηλαδή στους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τελευταία στιγμή, ο κάθε γονιός θα αναζητά μόνος του τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί πριμοδοτούνται καθώς χιλιάδες γονείς θα προτιμήσουν πιθανότατα τους ιδιωτικούς έναντι των δημοτικών σταθμών. Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δε θα ξέρουν πόσα παιδιά πρόκειται να φιλοξενήσουν, επομένως, δε θα μπορούν και να χρηματοδοτηθούν ή να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα στερηθούν δηλαδή σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ.
  2. oΗ κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να εξοικονομήσει χρήματα και να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές όμως συνέπειες στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, οδήγησαν σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών. Πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί, για παράδειγμα, καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό των παιδιών τους.
  3. oΚαταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Τι θα γίνουν λοιπόν τα υπόλοιπα νήπια, που μένουν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ; Είτε θα πρέπει ένας γονιός ή συγγενής να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει, είτε να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αντίστοιχα, θα πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις που οι δημοτικές αρχές, με βάση τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και Περιφερειών, καλούν τους γονείς να αναλάβουν με διάφορους τρόπους ένα μέρος του κόστους της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ. πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.).

Οι επιχειρούμενες αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της προσχολικής αγωγής -ενός συλλογικού δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους- σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας!

 Νέες μητέρες, νέοι γονείς,

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, με σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ενώνουμε τη φωνή μας με τις εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους, με τοπικές κινητοποιήσεις για τα άμεσα προβλήματα των παιδικών σταθμών που προκύπτουν σε κάθε περιοχή αλλά και με κεντρικές παρεμβάσεις.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά –Ελλήνων και μεταναστών– χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
  • Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους – ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Για σένα γυναίκα, υπάρχει ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας στη γειτονιά σου, που παλεύει διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή, στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στις διακοπές.

Έλα να μας γνωρίσεις και ν’ αγωνιστούμε μαζί!

Προηγούμενο άρθρο 17ος Κολυμβητικός Διάπλους από 6-7 Αυγούστου
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 17 συλλήψεις