Ειδήσεις

Ο φυσικός πλούτος της Πίνδου πρέπει να παραμείνει το ανέγγιχτο στολίδι της


Εν μέσω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους, που συνεχώς γιγαντώνονται και που στόχο έχουν την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών  στις περιοχές τους, συνεδριάζει, εξ όσων πληροφορηθήκαμε, την Δευτέρα, 6-7-2020, στο Πετρίλο του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, το Δίκτυο ΟΤΑ «ΠΙΝΔΟΣ», στους στρατηγικούς στόχους   του οποίου περιλαμβάνονται η συνεργασία για τον σχεδιασμό της ορεινής πολιτικής της πατρίδας, η επανεργοποίηση της ορεινής ζώνης της ΠΙΝΔΟΥ, κ.λ.π..

Στόχοι που κινδυνεύουν να καταστούν ανέφικτοι από την υιοθέτηση και προώθηση στην περιοχή, εν αγνοία, μάλιστα, των τοπικών κοινωνιών, ενός μοντέλου δήθεν «αειφόρας ανάπτυξης», όπως το κατονόμασαν, βασισμένου στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και λοιπών μορφών παραγωγής ενέργειας (βλ. π.χ. μικρά υδροηλεκτρικά), με ανύπαρκτη ή πενιχρότατη συμβολή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ενός μοντέλου δήθεν «ανάπτυξης» με μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, εξαιτίας των απαραίτητων φαραωνικών έργων και λοιπών επεμβάσεων στο φυσικό και υδάτινο περιβάλλον, και με ταυτόχρονη δέσμευση ή και παραχώρηση υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας.

Θα καλυτερέψει η ζωή μας, μας είπαν. Θα έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και φτηνό ρεύμα μας είπαν. Θα απαλλαγούμε από Πτολεμαΐδες μας είπαν. Οι Δήμοι θα έχουν έσοδα μας είπαν και οι τοπικές κοινωνίες θα γεμίσουν από θέσεις εργασίας. Και αντ’ αυτών βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες κατακρεουργημένων βουνών από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας χάριν της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, με ποτάμια στερεμένα χάριν της λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών, με ρεύμα πανάκριβο που το κόστος του συνεχώς αυξάνεται, με πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές είτε εναλλακτικών πηγών ενέργειας (βλ. το επίσης ορυκτό φυσικό αέριο) είτε λιγνιτικού, πυρηνικού, κ.λ.π. ρεύματος από γειτονικές χώρες.

Αντιμέτωποι με αγωγές Δήμων προς διεκδίκηση είτε νόμιμων δικαιωμάτων τους από την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στα όριά τους είτε πρόσθετα συμφωνηθέντων ανταλλαγμάτων που δεν καταβάλλονται (με τις εταιρίες να απαντάνε με ανταγωγές), ή και με ερωτήσεις στη Βουλή αυτών που έφεραν τέτοια έργα στην περιοχή μας (αλήθεια τι ειρωνεία!!!) για τη μη καταβολή των δικαιούμενων σε Δήμους και καταναλωτές ανταλλαγμάτων.

Αντιμέτωποι με παραχώρηση σε ιδιώτες δημόσιας γης και υδάτινου πλούτου, με αδρές «επιδοτήσεις» σε επιχειρηματίες «ανανεώσιμων» πηγών ενέργειας (που τις πληρώνουμε όλοι εμείς οι καταναλωτές, το εισόδημα των οποίων συνεχώς φθίνει) αλλά και με …. «ύποπτες» κινήσεις μεγαλοεργολάβουν, απ’ αυτούς που, ενώ μας γεμίζουν με ανεμογεννήτριες και λοιπές ΑΠΕ, ενδιαφέρονται να συμβάλλουν με «δωρεές»  για τον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μας μονάδων, από τις οποίες, υποτίθεται, θέλουμε ν’ απεξαρτηθούμε!!! Γιατί, άραγε;

Ας μη διαφύγουν όλ’ αυτά από την παραπάνω συνάντηση. Αντίθετα, αυτή η συνάντηση ας αποτελέσει την αφορμή για τη χωρίς καμία επιφύλαξη καταδίκη όσων σχεδιάζονται για ολόκληρη την περιοχή της Πίνδου. Ας διατρανωθεί ότι κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικοί φορείς δεν πρόκειται να επιδείξουμε καμία ανοχή ούτε και διαπραγμάτευση για τα αιολικά, είτε αφορά “χωροθέτηση” είτε και οτιδήποτε άλλο. Γιατί αυτό θα αποβαίνει, σίγουρα, σε βάρος του περιβάλλοντος, της τσέπης μας αλλά και της ίδιας της χώρας μας, που θα περιέλθει σε πλήρη ενεργειακή, διατροφική, κ.λ.π., φτώχια και εξάρτηση.

Καμία ανοχή απέναντι σε δήθεν «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας που, αντί να σώζουν, όπως διακηρύττεται, το περιβάλλον, το καταστρέφουν ανεπανόρθωτα, στο όνομα μάλιστα της προστασίας του, δεσμεύοντας παράλληλα  τζάμπα και βερεσέ τα βουνά μας (αλλά κι οτιδήποτε άλλο τα “φιλοξενεί”) και το λοιπό φυσικό και υδάτινο πλούτο μας, χωρίς να σέβονται νόμους αλλά και χωρίς κανένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό, ενεργειακό (το αποδέχονται ήδη πολλοί αρμόδιοι φορείς, όπως ο ΑΔΜΗΕ, κ.λ.π), οικονομικό, κ.λ.π. αποτέλεσμα.

Γιατί ο  φυσικός πλούτος της Πίνδου (γη, νερά, βουνά) πρέπει να παραμείνει, όπως άλλωστε και από αιώνες ισχύει, το ανέγγιχτο στολίδι της αλλά και το στήριγμα και η προοπτική της, μέσα από την προώθηση των αμέτρητων μορφών ανάπτυξης και παραγωγικής διαδικασίας, απ’ αυτές που παραδοσιακά στήριξαν και ανέδειξαν τον τόπο μας και τους κατοίκους του και εξακολουθούν και σήμερα να τον στηρίζουν και να τον αναδεικνύουν, όπως είναι η κτηνοτροφία, ο ήπιος τουρισμός, οι εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.λ.π.. Και είναι ευκαιρία για τους εκπροσώπους των ΟΤΑ της περιοχής να το επιβεβαιώσουν, όπως δυναμικά και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας συμβαίνει.

 

Από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ύψους 145 εκατ. €
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα