Ειδήσεις

Πάσχα στους Αγίους Αναργύρους Μουζακίου


Τo χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας, θα γεμίσει και φέτος από παιδικές φωνές και από τους χωριανούς οι οποίοι θα έλθουν  στην γενέτειρά τους να ζήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου μας πνευματικά. Την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του επιταφίου, θα αναβιώσει  το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις Άδου Καθόδου» του Κυρίου μας. Όταν τα νέα παιδιά επιστρέφουν τον επιτάφιο στο Ναό, ο Ιερέας παίρνωντας τον Σταυρό που προπορεύεται, έρχεται στην είσοδο του Ναού φωνάζοντας στον Άδη, ν’ ανοίξει τις πύλες για να εισέλθει ο “Βασιλεύς της Δόξης ο Χριστός”, ο οποίος μετά την Σταύρωση κατέβηκε στον Άδη και ελευθέρωσε όλες τις ψυχές. Το βράδυ της Αναστάσεως, πολλοί θα είναι αυτοί, όπως αναφέρει ο π. Νικόλαος Δαλαγιώργος οι οποίοι θα παραμείνουν  και στην Θεία Λειτουργία, μοιράζοντας στο τέλος ως ευλογία 100 συσκευασμένα (αυγά και κουλούρι) διαβάζοντας την ειδική ευχή ώστε να μην πειράξουν τους νηστεύοντας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της Αναστάσιμης χαράς, θα αναβιώσουν  πολλά έθιμα τα οποία έχουν εκλείψει. Την Κυριακή του Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης, μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο «Άγιοι Ανάργυροι» και όλους τους χωριανούς σε έναν μεγάλο κύκλο, θα χορέψουν  παραδοσιακά Πασχαλιάτικα τραγούδια, που όμως όπως το ορίζει η παράδοση γίνεται χωρίς όργανα και τραγουδιούνται σε κύκλο όλοι μαζί. Τους χωριανούς θα καλωσορίσει  ο  π.

Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία θα τραγουδήσουν δίνοντας την δική τους νώτα στην έναρξη της εκδήλωσης. «Χίλια Καλώς ορίσατε, φίλοι ‘μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι».

Ο πολιτιστικός Σύλογος «Άγιοι Ανάργυροι» θα παραθέσει  μετά κέρασμα στο καφενείο του χωριού. Η παράδοση δεν σταματά εδώ, διότι ο Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο όπου την παραμονή μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, η πλατεία του Ναού θα γεμίσει από τους προσκυνητές, οι οποίοι θα μπούν να χωρέψουν του Αη-Γιώργη τον χορό όπου ο π. Νικόλαος κρατώντας τον “Φλάμπουρα”, ένα παραδοσιακό λάβαρο της χαράς που φέρει καβαλάρη τον Άϊ-Γιώργη, κατ’ εξοχήν σύμβολο των Σαρακατσαναίων, στο οποίο κρεμούν τρία μήλα στα ξύλα της κορυφής που σχηματίζουν σταυρό για καλή παραγωγή στα ζωντανά τους.

Ο Όμηρος στην Οδυσσεια Δ-279, Ι-183 και 237, Λ-4, αναφέρει ως μήλα τα πρόβατα που κατ’ επέκταση απεικονίζουν τη νομαδοκτηνοτροφική ζωή των Σαρακατσαναίων.  Έτσι οι εορταστές, μαζί με τον Παπά του χωριού, θα τραγουδήσουν όλοι μαζί για ευλογία ” Άγιε μου Γιώργη αφέντη μου και γριβοκαβαλάρη, αρματωμένος με σπαθί και με χρυσό κοντάρι ” .

Στην συνέχεια τα χορευτικά θα πάρουν την θέση σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι με πολλά στοιχεία της παράδοσης και του Ελληνισμού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Περιβαλλοντική εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διανομή τροφίμων σε δικαιούχους του Δ. Λ. Πλαστήρα