Πέντε χρόνια σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων


Από χθες, μετά και την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., που επικύρωσε την συμφωνία πώλησης της Ολυμπιακής στην MIG, o εθνικός μας αερομεταφορέας αλλάζει σελίδα. Η κυβέρνηση έφερε εις πέρας μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία.  Μια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από χρόνια και είχε οδηγηθεί με ευθύνη των προηγουμένων κυβερνήσεων σε τέλμα, πλήττοντας σοβαρά το κύρος της εταιρίας. Η απαξίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα κατέστησε την Ολυμπιακή βαρίδι για την οικονομία της χώρας, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με 1 εκατ. € την ημέρα.

Η πώληση της Ολυμπιακής είναι πλέον γεγονός. Η αρχική συμφωνία με την MIG  του κ. Βγενόπουλου συμπτωματικά συνέπεσε με την συμπλήρωση πέντε χρόνων κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. . Τον τελευταίο καιρό, η επικράτηση της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας, η ακατάσχετη καταστροφολογία κάποιων και η διαρκής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν δημιουργήσει μια θολή εικόνα για το έργο της κυβέρνησης. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση, πως αυτά τα πέντε χρόνια τίποτα σημαντικό δεν έγινε στην χώρα. Πως η χώρα καταποντίζεται στην διαφθορά και τα σκάνδαλα και λεηλατείται από ομάδες « γαλάζιων ημετέρων», όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Προφανώς και πρόκειται για μια εικόνα, που αδικεί το έργο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Στα πέντε προηγούμενα χρόνια, ο Πρωθυπουργός πέρασε, μέσα από το Κοινοβούλιο και την κοινωνία, αλλαγές, που στο παρελθόν γκρέμισαν ή έφεραν σε δεινή θέση τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Προωθηθήκαν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη  το Κράτος, η Οικονομία, η Υγεία, η Παιδεία. Πολιτικές που επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας, που προνοούν για το σήμερα και το αύριο της κάθε οικογένειας. Και το κυριότερο είναι πως οι αλλαγές αυτές είχαν την αποδοχή και την συναίνεση των πολιτών και των εργαζομένων. Και αυτό ήταν η πιο μεγάλη πολιτική νίκη του Κώστα Καραμανλή, απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που εξακολουθούν να θέλουν την χώρα δέσμια συμφερόντων, ουραγό των εξελίξεων. Χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική.

Προχωρήσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που το 1993 ήταν η αφορμή για να χάσει την εξουσία η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο ΟΤΕ πέρασε στον κορυφαίο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Deutsche Telekom.  Η συμφωνία αυτή του έδωσε πλέον την δυνατότητα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις των καιρών, να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στις χαμηλότερες τιμές. Έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο που χαρακτηρίζονταν από σχέσεις με προμηθευτές, βολέματα ημετέρων, ρουσφέτια πολιτικών και με διακίνηση μαύρου χρήματος.

Θωρακίσαμε την ελληνική οικονομία, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην παγκόσμια οικονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Πετύχαμε, όλα αυτά τα χρόνια, να έχουμε σταθερά ρυθμούς ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ευρωζώνη, με μέσο όρο για το  2004-2008 στο 4% του ΑΕΠ. Μειώσαμε την ανεργία στο 7,8% και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Πετύχαμε την δραστική μείωση των ελλειμμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 94% του ΑΕΠ.

Μειώσαμε την άμεση φορολογία για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 και 3,3 εκατ. συμπολιτών μας δεν πληρώνουν πλέον ούτε 1 € φόρο. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα στο 25% και το 35% αντίστοιχα και 2,5 εκατ. Έλληνες πολίτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πληρώνουν αισθητά λιγότερους φόρους.

Στηρίξαμε με στοχευμενα μέτρα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τους ανέργους. Τους τρίτεκνους. Καταργήσαμε και επιστρέψαμε το ΛΑΦΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ ανέρχεται πλέον στα 230 και οι συντάξεις του ΟΓΑ έφθασαν στα 330 € το μήνα. Αυξήθηκε το κατώτατο επίδομα ανεργίας στο 55% του βασικού μισθού, που για πολλά χρονιά ήταν καθηλωμένο και το οποίο αλλάζει και γίνεται πλέον επίδομα απασχόλησης. Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ αυξήθηκε κατά 40%.

Πριν από ένα χρόνο ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων του ιδιωτικού τομεα με κύριο γνώμονα τη λειτουργικότητα των νέων φορέων, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με θάρρος και αποφασιστικότητα, εκεί που άλλοι δείλιασαν και έκαναν πίσω, προχωρήσαμε τις αλλαγές για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που υπηρετεί την αλληλεγγύη μεταξύ των ασφαλισμένων και  των γενεών και αίρει τις ανισότητες.

Στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε αρκετά και σημαντικά πράγματα. Καταστήσαμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενισχύσαμε την διεθνή θέση της χώρας και η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή και διεκδικητική φωνή στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς. Υπηρετήσαμε τα εθνικά μας θέματα με συνέπεια και σταθερότητα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην επιδίωξη της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια έχουν γίνει και λάθη. Αναγνωρίζουμε ότι στην πορεία μας υπήρξαν και  παραλείψεις και καθυστερήσεις. Υπάρχουν τομείς του κυβερνητικού έργου, που δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Δεν αποποιούμαστε τις πολιτικές μας ευθύνες ούτε αναζητούμε άλλοθι. Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να μηδενίζουμε το έργο της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια. Την προσφορά του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης στον τόπο και τους πολίτες.

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν, έγιναν πολλά. Έχουμε όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα. Ιδίως μάλιστα για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την εδραίωση της δυναμικής ανάπτυξης που πετύχαμε. Άλλα και, προπάντων, για να δώσουμε νέα δυναμική, νέα ταχύτητα, στη μετάβαση σε ένα Κράτος πραγματικά αποτελεσματικό. Σε ένα Κράτος ουσιαστικά κοινωνικό, που να βρίσκεται δίπλα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Με σίγουρα και σταθερά βήματα δίνουμε λύσεις και θέτουμε τις προτεραιότητες για το σήμερα και το αύριο. Στη δύσκολη πορεία που ακολουθούμε, θέλουμε κοντά μας όλους τους Έλληνες και της Έλληνιδες.

Προηγούμενο άρθρο Προβληματισμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Νομό
Επόμενο άρθρο Νέες επιτυχίες των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας