Πέφτει η αυλαία του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας


Καταπληκτικές βραδιές ζουν οι ακροατές του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Αφιερώματα σε σύγχρονους Έλληνες συνθέτες,  στην πρωτοποριακή μουσική, στη χορωδιακή μουσική, στη σολιστική, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς αποτελούν το πάζλ ενός καταπληκτικού και μοναδικού σε ποιότητα Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στην πόλη μας αυτές τις μέρες.

Επαγγελματίες καλλιτέχνες προσφέρουν καταπληκτικές συναυλίες, που σπάνια έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι ακροατές μιας επαρχιακής πόλης.

Στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συμμετείχαν και εντυπωσίασαν αξιόλογες Χορωδίες και διακεκριμένοι σολίστ τραγουδιού, πιάνου και κιθάρας   από την Ελλάδα, Ιταλία και Σερβίας σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλής αισθητικής. Σολίστ πιάνου όπως ο καταπληκτικός νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας AntonioSensale, η περίφημη Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Πανεπιστημίου της NIS(ΣΕΡΒΙΑ), η διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστρια Κατερίνα Γκόλγκαρη, το εξαιρετικό Ιταλικό ντουέτο Πιάνου για 4 χέρια FrancescaBellochio και AnnaSensale, ο σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, ο διεθνούς φήμης σολίστ της κιθάρας Γιάννης Ανδρόνογλου, ο νεαρός Ιταλός πιανίστας UgoRuocco, η Ελληνίδα καταξιωμένη πιανίστρια Κούλη Τσολοδήμου και πολλοί άλλοι.

Μάγεψε το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα «Αφροδίτη» του Ξενοδοχείου Κιέριον η Σερβική Γυναικεία Χορωδία του Πανεπιστημίου του NIS υπό τη διεύθυνση της Ιβάνα Μίροβιτς, που ερμήνευσε ένα πλήρες πρόγραμμα όπως απαιτεί ο Κανονισμός του Φεστιβάλ από την αρχαιότητα και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Αντάξια στάθηκε και η Μικτή Ελληνική Χορωδία της Περαίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Ελεονώρας Καλαιτζίδου. Την Κυριακή το βράδυ οι δύο ιταλίδες πιανίστριες FrancescaBellocchio και AnnaLongobardi σαγήνευσαν το κοινό ερμηνεύοντας έργα των Βrams, Strauss, Tchaikovsky και Μoskovsky. Τη Δευτέρα μάγεψε το κοινό ο νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας AntonioSensale. Την Τρίτη, ο κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, σαγήνευσε με το ρεσιτάλ κιθάρας, τους φίλους της μουσικής σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ωδείο Ευθυμιάδης. Την Τετάρτη, η αισθησιακή ερμηνεία σύγχρονων Ελλήνων συνθετών της  Κούλης Τσολοδήμου άγγιξε το φιλόμουσο κοινό. Την Πέμπτη, καταπληκτικές εντυπώσεις άφησε ο νεαρός Ιταλός πιανίστας  UgoRuocco και την Παρασκευή, εξαιρετικό ήταν το ρεσιτάλ κιθάρας του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Γιάννη Ανδρόνογλου.

 Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες, σολίστ και ορχήστρες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ήταν αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες, Hans Leo Hassler (1564 – 1612) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Nicolo Jommelli (1714 – 1774) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, Σπυρίδωνα Ξύνδα (1814 – 1896) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή σου, Jean-Phillipe Rameau (1683 – 1764) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Stevan Mokranjac (1856 – 1914) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, που τιμά όλος ο κόσμος  παγκοσμίως.

Για δέκα μέρες η Καρδίτσα ήταν το κέντρο μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες εκδηλώσεις πολύ υψηλού επιπέδου.

          Στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας,  που άρχισε στις 10 Ιουλίου 2014,  έχουν εμφανιστεί κορυφαίες Χορωδίες, σολίστ οργάνων και Όπερας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας ένα πρόγραμμα που δεν συναντά  κανένας σε επαρχιακή πόλη.

          Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνεχίζει μακριά από λαϊκισμούς, εμπορικά κυκλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, να αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Το Φεστιβάλ παρουσίαζε ο Αλέξης Κωστάλας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ηθικά και μόνον η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,  η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας  (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και το Ωδείο Καρδίτσας – Νίκος Ευθυμιάδης.

Η σημερινή εκδήλωση, που ήταν να γίνει στην αίθουσα «Αφροδίτη» του HotelKIERION λόγω της ταυτόχρονης ενθρόνισης του Μητροπολίτου κ. Τιμόθεου δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη «στενή» 56χρονος για υπεξαίρεση
Επόμενο άρθρο Αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών