Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών


30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από τις 20 Νοεμβρίου του 1989, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Αν σ’ όλα αυτά προστεθούν και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, με τις φρικιαστικές εικόνες από τις Ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο, όπου καθημερινά βλέπουμε σωρούς αθώων παιδιών – προσφύγων ή μεταναστών, να συλλέγονται και να εκβράζονται στις ακτές, τότε καταλαβαίνουμε ότι από μόνα τους τα άρθρα αυτά και οι συμβάσεις, δυστυχώς δεν αρκούν για να προστατέψουν τις παιδικές ψυχές.

Πρέπει όλοι μας, απλοί πολίτες και κυβερνήσεις να βάλουμε ένα λιθαράκι μέσα από το σπίτι μας, από το σχολείο, τη βιβλιοθήκη, την κοινωνία, ώστε το μέλλον των παιδιών να μείνει ανεπηρέαστο από πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικές κρίσεις, ώστε να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον και η κοινωνία μας να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να βλέπει τις αποτρόπαιες αυτές εικόνες.

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. προτείνουν σε μικρούς και μεγάλους διάφορα βιβλία για τα δικαιώματα των παιδιών, που υπάρχουν στις συλλογές τους και μπορούν όλοι να τα δανειστούν.

Holt, John (1989). Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών: Απόδραση από την παιδική ηλικία, Εκδόσεις: Καστανιώτη.

Khan, Zarina S. (1994). Τα δικαιώματα των παιδιών, Εκδόσεις: Πατάκη.

Κοντούλης, Αλέξανδρος (επιμ) (1983). Τα παιδιά αυτού του κόσμου, Εκδόσεις: Θυμάρι.

Λουμάκου, Μαρία & Λουκία Μπεζέ (επίμ) (2006). Το παιδί και τα δικαιώματά του. Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα.

Μηνιάδου, Μαρία (2000). Παιδιά στα χίλια χρώματα: Μανιφέστο με τα δικαιώματα των παιδιών. Θεσσαλονίκη: Ιανός.

Μπότσος, Γιώργος (2007). Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί: Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς. Αθήνα: Μεταίχμιο.

Cabrera, Aleix (2011). Σειρά 10 τίτλων με Τα δικαιώματα των παιδιών, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τζαβάρα, Κατερίνα (2011). Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης, Εκδόσεις Διάπλους

Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη (2011). Το μήνυμα του φτερωτού Ερμή: Ένα χαρμόσυνο μήνυμα για τα δικαιώματα των παιδιών, Εκδόσεις Πατάκη

 

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήρια δήλωση του Αντιπεριφεριεάρχη Κ. Νούσιου στον Στέφανο Τσιτσιπά
Επόμενο άρθρο Ερώτηση του Σπύρου Λάππα για το πρόγραμμα Φιλόδημος