Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία


Με την επανάληψη δύο ωραίων δράσεων, συνεχίστηκε την Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 7η  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» και «Αγγελική Βαρελλά» το θέμα μας ήταν, ένα Αφιερωμα στην αστυνομικη λογοτεχνια και συγκεκριμένα στα εγκλήματα, μικρά ή μεγάλα, των παιδικών αστυνομικών ιστοριών! Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανση του. Ξεκινήσαμε το εργαστήριο μας διαβάζοντας τα βιβλία του Antonio Iturbe «Το μυστήριο του χαμένου σερβίτσιου» και «Το μυστήριο της χαμένης περούκας», από τις εκδόσεις Κέδρος, όπου τους αναλύσαμε το σκοπό του εργαστηρίου μας.

Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες, ανέλαβαν να  βρουν το έγκλημα που συντελέστηκε στις σελίδες  ενός βιβλίου, όπως στο «Το μυστήριο της μούμιας που εξαφανίστηκε» του Antonio Iturbe, από τις εκδόσεις Κέδρος, όπου ήταν λίγο πιο ξεκάθαρο το τι  εξαφανίστηκε από το Μουσείο. Στο βιβλίο «Τα Χριστούγεννα του Κλουζ» του Jürgen Banscherus, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το ενδιαφέρον μεγάλωνε μια και ο διάσημος πλέον  Ντετέκτιβ Κλουζ έπρεπε να βρει και να αποτρέψει το  τι θα γινόταν στο σχολείο του και στο περίπτερο της φίλης του Όλγας και τέλος στο αγαπημένο βιβλίο της φίλης μας Ελένης Σβορώνου «Πιάστε τους γκραφιτάδες» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, να ανακαλύψουν το τεράστιο έγκλημα που έγινε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης!!!

Τέλος τα παιδιά έκαναν αναπαράσταση τη σκηνή του εγκλήματος, μια επικίνδυνη αποστολή που έφεραν σε πέρας, συμπληρώνοντας το έντυπο με τα δεδομένα των εγκλημάτων!!!.

Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο μας απασχόλησε και Δημοτικού Διαμερίσματο «Αρτεσιανού» και η ευαισθητοποίηση των γονιών και των παιδιών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέσα από τη δράση: . Προστατευμενα δεδομενα: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα. Η επαγρύπνηση για τη διαφύλαξή τους πρέπει να είναι αυξημένη από γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς όλο και μικρότερα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Η γνώση βασικών αρχών είναι το κλειδί για την απόλαυση δραστηριοτήτων με ασφάλεια.

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου, η δράση της 7ης  Καλοκαιρινής Εκστρατείας, συνεχίζεται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος  «Παλαιοκκλησίου» με θέμα: Φυσικα δεδομενα: Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο. Πάνω στο χάρτη σημειώνουμε τόπους που συλλέγουν το μέλι με διάφορους τρόπους, τόπους που οι μέλισσες κινδυνεύουν, χώρες που κινητοποιούνται για να σώσουν τις μέλισσες από την εξαφάνιση. Για παιδιά 7-14 ετών

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις 11 ατόμων στο Δήμο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο ΠΜΣ στη Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων