Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες: Ο μαγικός κόσμος της μέλισσας


Ούτε ο Ιανός στάθηκε ικανός να σταματήσει τη σημερινή δραστηριότητα των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας!!! Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020, είχαμε προγραμματίσει τη δραστηριότητα «Εξερευνώντας με τα παιδιά, το μαγικό κόσμο της μέλισσας», έξω από την παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», λόγω της δυνατής βροχόπτωσης το πρωί της Παρασκευής, δεν ακυρώσαμε τη δράση… αλλά τη μεταφέραμε στην μεγάλη και ασφαλή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.

Εκεί φορώντας μάσκες και κρατώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, παρουσιάσαμε στα παιδιά της Ε΄ τάξης το φανταστικό βιβλίο του Wojciech Grajkowski «Μέλισσες», από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Ένα βιβλίο που είναι οδηγός για κάθε έναν που θέλει να γνωρίσει τις μέλισσες, την ιστορία τους από την προϊστορική εποχή έως σήμερα, τον τρόπο που ζουν, το πώς γίνεται η διαλογή του μελιού στις πέντε ηπείρους και φυσικά τα εξαίσια προϊόντα τους.

Στη συνέχεια, ο μελισσοκόμος Κύριος Στέφανος Σέμπρος, έδειξε στα παιδιά τη στολή του μελισσοκόμου, γιατί και πότε τη φοράει, μερικά από τα εργαλεία και φυσικά μια κυψέλη με κηρύθρες και τους εξήγησε με απλά λόγια τη δουλειά του, από το πώς δημιουργείς ένα μελίσσι έως και την πώληση των προϊόντων. Φυσικά και απάντησε σε όλες τις απορίες των παιδιών, που ήταν αρκετές και ουσιώδεις.

Είδαμε πολλά βιβλία σχετικά με τις μέλισσες και μιλήσαμε για την αγαπημένη τους «Μάγια τη μέλισσα», ενώ προσπαθήσαμε να βρούμε και πολλές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο λαός μας και όχι μόνο στην καθημερινότητά του, όπως «Είναι γλυκιά σαν μέλι», «αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι» κ.α.

Τέλος με απλά καθημερινά υλικά που βρίσκουμε γύρω μας, όπως τενεκεδάκια, χαρτοκιβώτια, καλάμια, κομμάτια από σωλήνες και τούβλα κ.α. φτιάξαμε δύο κυψέλες για άγριες μέλισσες, τις οποίες τα παιδιά θα τοποθετήσουν στην αυλή του σχολείου τους, ενώ αφήσαμε και κάποια αναμνηστικά για να τους θυμίζουν τη σημερινή μας δράση!!!

Επόμενη προγραμματισμένη δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, είναι τη Δευτέρα το πρωί, στο πάρκο δίπλα στην παιδική βιβλιοθήκη του Παυσιλύπου, με τους νέους του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες και θέμα, τι άλλο… τις αγαπημένες μας Μέλισσες!

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή την απώλεια του Βαγγέλη Μπούτα
Επόμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Η πλήρης και σταθερή εργασία είναι δικαίωμα όλων