Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες: Ταξίδι μ’ ένα γυάλινο μπουκάλι


Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, αρκετά «μουδιασμένα», σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς μεγάλη συμμετοχή παιδιών, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, για μια ακόμη χρονιά (8η συνεχόμενη), στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Μπορείς να ταξιδέψεις μ’ ένα γυάλινο μπουκάλι; Ποιοι ήταν αυτοί που έγραφαν μηνύματα και τα έκλειναν σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι; Που αποσκοπούσαν; Τι σχέση μπορεί να έχει το τότε με το τώρα;

Διαβάσαμε στα παιδιά ιστορίες, όπως το κλασσικό «Νησί των Θησαυρών» του Robert Lewis Stevenson από τη σειρά «Η Κλασσική λογοτεχνία… σαν παραμύθι» των εκδόσεων Κέδρος και τις ιστορίες του πειρατή Τζον Σίλβερ και από εκεί μεταφερθήκαμε με ενθουσιασμό κι ελπίδα για όμορφες διαδρομές, εμπειρίες και στόχο… την Ιθάκη, χωρίς να φοβηθούμε του Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες, μέσα από το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Το ταξίδι του Οδυσσέα» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επίσης διαβάσαμε για διάφορα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί, σχετικά με μπουκάλια με μηνύματα, που κυκλοφορούν σε ωκεανούς και θάλασσες του κόσμου και μικρά διηγήματα από διαγωνισμό που έγινε στο διαδίκτυο από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη.

Σε ειδικό έντυπο τα παιδιά των βιβλιοθηκών έγραψαν διάφορα προσωπικά τους δεδομένα, μυστικά, ευχές και μια πρόβλεψη για το μέλλον και το καθένα έβαλε το δικό του μήνυμα σε μικρά γυάλινα μπουκάλια, που μας χάρισαν το καφενείο του Κυρίου Μπαντρά στο Παλαιοκκλήσι και ο καλός συνάδελφος της τεχνικής υπηρεσίας Κύριος Απόστολος Φείδης. Στη συνέχεια τα παιδιά έγραψαν το όνομά τους και την ημερομηνία και όλα τα μπουκάλια μπήκαν στη «χρονοκάψουλα» η οποία θα παραμείνει σφραγισμένη μέχρι του χρόνου την ίδια μέρα, όπου και θα διαβάσουμε τα μηνύματά μας!!!

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν 3 δράσεις στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Αντίο Καλτσούλη… Διαβάζουμε το βιβλίο “Αντίο Καλτσούλη” του Benjamin Claud από τις εκδόσεις κόκκινο και παίζουμε παιχνίδια με κουβάρια και κλωστές.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Ο μωβ μαρκαδόρος του Χάρη. Διαβάζουμε την ιστορία του Χάρη, «Ο Χάρης και ο μωβ μαρκαδόρος» του Crocket Johnson από τις εκδόσεις Καστανιώτης και με τη βοήθεια μιας γραμμής και της φαντασίας μας, σχεδιάζουμε σιγά σιγά έναν ολόκληρο κόσμο!!!

Και οι δύο δράσεις σχεδιάστηκαν από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και πραγματοποιήθηκαν στην καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2012 που οργάνωσε το Future Library.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Ταξίδι μ’ ένα γυάλινο μπουκάλι.

Ο Κορωνοϊός έχει επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας. Σχολεία και βιβλιοθήκες έκλεισαν και οι φετινές δράσεις θα γίνουν όλες έξω από τη βιβλιοθήκη.

Τα παιδιά γράφουν διάφορα προσωπικά τους δεδομένα (ύψος, βάρος, κλπ.), φαντάζονται το μέλλον και κλείνουν τις σκέψεις τους σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι… που θα το ανοίξουν, σ’ ένα χρόνο!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν τα «ίχνη» τους και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform?vc=0&c=0&w=1

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται ο μίνι καύσωνας στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Βιολογία της Αναπαραγωγής – Βιοδείκτες στη Μαιευτική και Γυναικολογία