Ειδήσεις

Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν υγεία ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο


Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε  ζητήματα με τις δομές υγείας  στο νομό μας. Για άλλη μια φορά η παιδιατρική κλινική δεν καλύπτει όλες τις εφημερίες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά πηγαίνοντας στο νοσοκομείο των Τρικάλων για την θεραπεία των παιδιών ή φυσικά πληρώνοντας αδρά  ιδιώτες γιατρούς.

Κι αυτό γιατί το προσωπικό δεν είναι επαρκές. Λειτουργεί με τρεις μόνιμους παιδιάτρους  και έναν γιατρό που μετακινείται περιστασιακά για να καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Φυσικά με αυτό το προσωπικό δεν μπορεί να καλυφθούν πλήρως οι εφημερίες της κλινικής.

Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική. Με έναν μόνιμο γιατρό, έναν επικουρικό και ένα αγροτικό δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την λειτουργία της, σε βάρος φυσικά των γυναικών της περιοχής μας

Σε αυτά πρέπει να προσθετούν οι ελλείψεις γιατρών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αλλά και σε όλες τις ειδικότητες συνολικά.

Τα  κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας που υποβαθμίζονται με οριακό σημείο λειτουργίας και λειτουργούν, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει.

Τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ είναι υποστελεχωμένα χωρίς ιατρικές ειδικότητες και κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε καμία περίπτωση δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η «περίπτωσή μας» είναι μεμονωμένη: Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότιση, η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας καθώς και η μετάλλαξή του σε πανάκριβο εμπόρευμα αποτελούν έργο προηγούμενων κυβερνήσεων, με άξιο συνεχιστή την τωρινή «νέα» κυβέρνηση που το πρόγραμμα της για την υγεία περιλαμβάνει: τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων μονάδων υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, τη διάθεση τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, υποδομές και προσωπικό μαζί, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι ανησυχίες τους για τα κέρδη των επιχειρήσεων, που δρουν στον τομέα τη υγείας, είναι πέρα και έξω από τι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας.

  • Κλείνουν κλινικές και νοσοκομεία, για να «τονώσουν» την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, για να αυξήσουν τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας.
  • Αυξάνουν τις πληρωμές των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα πετσοκόβουν μισθούς εργαζομένων και αμοιβές εφημεριών.

Στα πλαίσια αυτά οδηγούν στην απόλυση,  38 εργαζόμενους του νοσοκομείου, σε καθαριότητα και φύλαξη, που χρόνια τώρα βρίσκονται όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και με την ανασφάλεια «αγκαλιά».

Η απάντηση των Γυναικών του Συλλόγου της Καρδίτσας και των Ομάδων Σέκλιζας και Ταμασίου (μελών της ΟΓΕ) βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας  στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου για μόνιμη και σταθερή δουλειά και βρισκόμαστε στο πλευρό τους. 

Καλούμε στην συγκέντρωση την Τετάρτη 23 Οκτώβρη στις 10:30 πμ στην πύλη του νοσοκομείου Καρδίτσας, για να απαιτήσουμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Καμιά απόλυση συμβασιούχου.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.

Συνεχίζουμε  μαζί με τα ταξικά σωματεία τον αγώνα ενάντια στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», που μοιράζει νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, συμπιέζει τους μισθούς με χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και προσθέτει νέα εμπόδια στη συλλογική δράση των εργαζομένων και καλούμε:

Όλες τις γυναίκες της πόλης και των χωριών μας  στη Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 7:00 μ.μ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μια ακόμη σχολική χρονιά γεμάτη ευρωπαϊκές δράσεις Erasmus+
Επόμενο άρθρο Καθήκοντα Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη αναλαμβάνει ο Νίκος Καραγιάννης