Ειδήσεις

ΠΑΜΕ Καρδίτσας: Για την ταμπακιέρα


Στην συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΣΕ την Παρασκευή 2/2/2018 οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων, των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών με αιχμή την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς, που απειλούν τις εργατικές κατοικίες.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση καταθέσαμε πρόταση για Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία μέσα στο Μάρτη, όχι ως μια ντουφεκιά, αλλά ως βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο πιο δυνατό βήμα. Η πρόταση περιλαμβάνει το πλαίσιο  και ως αιχμή των διεκδικήσεων για το επόμενο διάστημα είναι η μάχη για την Υπογραφή  Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511, για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η μάχη για τις ΣΣΕ είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΣΕ, ενιαία, με κοινή γλώσσα και βηματισμό απέρριψαν αυτές τις προτάσεις δίνοντας έμμεσα και άμεσα μία ακόμα χείρα βοηθείας στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και στην κυβερνητική πολιτική, μιλώντας γενικά και αόριστα για κινητοποιήσεις στο μέλλον και όχι για απεργία τον Απρίλη, όπως ψευδώς έχει ειπωθεί. Από τις ξεπουλημένες αυτές παρατάξεις δεν περιμέναμε κάτι άλλο ,αφού, ακόμα και όταν ψηφίζονταν το χτύπημα  του δικαιώματος στην απεργία ,του υπέρτατου όπλου τον εργατών , μαζί με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και άλλες αντεργατικές διατάξεις, αρνήθηκαν να απαντήσουν με απεργία . Μάλιστα, εδώ στην Καρδίτσα η πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου ούτε μια ανακοίνωση δεν έβγαλε.

Για το συνέδριο του εργατικού κέντρου Καρδίτσας στο διοικητικό συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης μπήκε για δεύτερη φορά το θέμα του ελέγχου τον πρακτικών των αρχαιρεσιών από τις οποίες εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των σωματείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από τριάντα σωματεία, που σημαίνει πάνω από τριακόσιες σελίδες δικαιολογητικών , πάνω από 1500 ψηφίσαντες . Για να γίνει ένας απλός έλεγχος και αντιπαραβολή των ψηφισμάτων, απαιτούνται πολλές ώρες. Η απάντηση, που πήραμε, ήταν ότι θα ενημέρωναν για Δευτέρα ή Τρίτη, ώστε να δει ο αντιπρόσωπος του ΠΑΜΕ τα πρακτικά από τα περίπου 22 σωματεία, που είχαν κατάθεση . Την Κυριακή σε συνάντηση με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου ενημερώσαμε ότι την Δευτέρα 10:00 π.μ. θα βλέπαμε τα πρακτικά, που είχαν κατατεθεί .Τη Δευτέρα όχι μόνο δεν ήταν εκεί να μας δώσει τα πρακτικά αλλά κρύφτηκε και δεν απαντούσε ούτε στο κινητό . Την Τρίτη τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του και αρνήθηκε να μας δώσει τα πρακτικά λέγοντας, μάλιστα, πως τα πρακτικά είναι προσωπικά δεδομένα για εμάς (όχι όμως για αυτούς). Σήμερα τα ψηφοδέλτια έχουν κατατεθεί στο ΕΚ. Η ΔΑΣ, η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και ο εκπρόσωπός της εκλεγμένος στο ΔΣ, δεν γνωρίζει ούτε ποια σωματεία έχουν στείλει αντιπροσώπους ,ούτε πόσους αντιπροσώπους έχει στείλει το κάθε σωματείο στο συνέδριο , δεν γνωρίζουμε ούτε πόσα σωματεία είναι πανθεσσαλικά , ούτε, αν τα σωματεία αυτά εκλέγουν αντιπροσώπους στην ΓΣΣΕ μέσω εργατικού κέντρου ή ομοσπονδίας .

Ρωτάμε τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Καρδίτσας:

Τι έχει να κρύψει ;

Γιατί τα πρακτικά των σωματείων για εμάς είναι προσωπικά δεδομένα ενώ τα πρακτικά των  σωματείων εμποροϋπαλλήλων και οικοδόμων δεν είναι για αυτούς;

Πόσους αντιπροσώπους χρειάζεται για να δυναμώσει την ΠΑΣΚΕ στην ΓΣΕΕ,  ώστε να συνεχίσει να ξεπουλάει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργατών και να δίνει χείρα βοηθείας στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εκφραστές του ( ΣΕΒ Κυβέρνηση…);

Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚΚ να αξιολογήσουν την πείρα, που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δεν συμφωνούμε σε όλα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις παρατηρήσεις. Και εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δυνάμεις, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ότι δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ότι δεν πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε παραπάνω δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΚ, για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της ανυπακοής στην κυβέρνηση και στην μεγαλοεργοδοσία. Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Καρδίτσας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε. και εργοδοσίας. Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης, που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς .

Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ. Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Το 1ο ΕΠΑΛ Παλαμά έκοψε την πίτα του