Π.Α.ΜΕ: Να καταργηθούν όλα τα διόδια


 Κλήσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, για προκαταρκτική εξέταση με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, στέλνονται αυτές τις μέρες σε στελέχη και μέλη του λαϊκού κινήματος, στελέχη του ΠΑΜΕ, επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στους σταθμούς διοδίων, που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το ΠΑΜΕ αντέδρασε και αντιδρά στο χαράτσι των διοδίων, στο μπαράζ των αυξήσεων που τα δύο τελευταία μόλις χρόνια ξεπερνούν ακόμη και το 400% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και στη συνεχή κατασκευή νέων σταθμών είσπραξης διοδίων.

 Οι συνεχείς αυξήσεις των χαρατσιών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περιβόητων «συμβάσεων παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, και ψήφισαν από κοινού στη Βουλή (την τελευταία μάλιστα την ψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.). Με τις συμβάσεις αυτές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ βάζουν μόνο το 5% έως 8,5% στην κατασκευή των έργων, θα τα εκμεταλλεύονται για τουλάχιστον 30 χρόνια. Και η ελάχιστη όμως αυτή χρηματοδοτική τους συμβολή στα έργα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς αυτή υπερκαλύπτεται από τις εισπράξεις των διοδίων – και μάλιστα αυξημένων – που τους παραδόθηκαν προκαταβολικά!

Η κλήση για ανάκριση που γίνεται από την Αστική Δικαιοσύνη, προφανώς κατόπιν κυβερνητικής παραγγελίας για την δράση ενάντια στο απαράδεκτο χαράτσι των διοδίων και την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, έρχεται να προστεθεί στα πολλά ανάλογα κρούσματα τρομοκράτησης του λαού, που πληθαίνουν συνεχώς. Είναι μέρος της προσπάθειας ποινικοποίησης των λαϊκών αντιδράσεων

Θεωρούμε απαράδεκτες και καταγγέλλουμε τις ενέργειες αυτές, που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια εκφοβισμού αγωνιστών, τρομοκράτησης και χτυπήματος του λαϊκού κινήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο λαό, με τη στήριξη της τρόικας και της ΕΕ.  Αυτά έχουν κατά νου η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που στηρίζουν το σημερινό σύστημα και θέλουν να προλάβουν και να καταστείλουν με κάθε τρόπο την εκδήλωση της οργανωμένης λαϊκής αμφισβήτησης. Θέλουν το λαό και τη νεολαία υποταγμένους, γι’ αυτό και ενισχύουν συνεχώς το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο με τρομονόμους, ευρωτρομονόμους, θεωρώντας “τρομοκρατία” τις κινητοποιήσεις και τους λαϊκούς αγώνες. Ενισχύουν συνεχώς τους μηχανισμούς καταστολής των διαδηλώσεων, δεν αφήνουν απεργία που να μην κηρύξουν παράνομη, σέρνουν στα δικαστήρια εργάτες, αγρότες, μαθητές και γενικότερα όποιον αγωνίζεται.

Η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, πως τέτοιες και ανάλογες προσπάθειες καταστολής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων θα πέσουν στο κενό. Θα τις σαρώσει η ίδια η ορμή του οργανωμένου, περιφρουρημένου λαϊκού κινήματος που γνωρίζει γιατί και πώς να διεκδικεί, έχει συναίσθηση της δύναμής του και κυρίως καθαρό το στόχο και το σκοπό της πάλης του. Την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης θα την τσακίσει το δυνάμωμα της ταξικής συσπείρωσης, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας που ανοίγει το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας που σκοπό της έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών του κεφαλαίου.

Προηγούμενο άρθρο Φασαρία για τις ημέρες της λαϊκής αγοράς
Επόμενο άρθρο Ο Λάζαρος Μακρής νέος Διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας - Δηλώσεις στη «Γνώμη»