Πανηγυρικά ολοκληρώθηκε η 48η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια


Πανηγυρικά ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου, η 48η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ και την ΕΡΑ Δίκτυο.

Η βραδιά ξεκίνησε με τοπικούς χορούς από το Σύλλογο Αργιθεατών Καρδίτσας «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» και το Μορφωτικό, Εκπολιτιστικό Σύλλογο Προδρόμου, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Πολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας παρουσιάζοντας ένα υπέροχο νησιώτικο πρόγραμμα. Σειρά είχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου και λίγο αργότερα πραγματοποίησαν από μία σύντομη εμφάνιση τα ξένα χορευτικά «ΥUVENTA» από τη Σιβηρία, «MEZDRA» από τη Βουλγαρία και «BALADA» από τη Ρουμανία που, για άλλη μια φορά, εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Τη λήξη κήρυξε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ο οποίος έκανε λόγο για μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου που προάγει τον πολιτισμό και αξίζει να συνεχιστεί.

Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν για την επιτυχία της διοργάνωσης και, κυρίως, τους χορηγούς στους οποίους απονεμήθηκε από ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Στη συνέχεια, όλα μαζί τα ξένα συγκροτήματα, όπως επίσης και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, ανέβηκαν επί σκηνής προκειμένου να γίνει η λήξη της Γιορτής.

Ήταν ένα μοναδικό επταήμερο εκδηλώσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και σε όλους σχεδόν τους Δήμους του Νομού, με τη συμμετοχή καταξιωμένων συγκροτημάτων που εντυπωσίασαν με το επίπεδο της δουλειάς τους και ταυτόχρονα έστειλαν ένα μήνυμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε εκπληκτική καθ ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων τις οποίες, για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην ιστορία του θεσμού, μπορούσε να παρακολουθήσει σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (μέσω του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και το Δήμο Καρδίτσας) όλη η ομογένεια.

 

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

«Κάνοντας τον απολογισμό μου για όλες τις μέρες για να γράψω δυο λέξεις που ταιριάζουν σε όσα ζήσαμε αυτό το επταήμερο πάντα κατέληγα να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς.

Σε εσάς που ξεπεράσατε κάθε πρόβλεψη με τη συμμετοχή σας. Γιατί όλα είναι γύρω από το βλέμμα σας, από το χειροκρότημά σας. Και σας το ανταποδίδω με όλη μου την καρδιά.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους εργάστηκαν χωρίς να κομπιάσουν στιγμή. Γιατί αυτή η Γιορτή κρύβει ανθρώπους θησαυρούς. Ανθρώπους που επί μήνες τώρα χωρίς πραγματικά κανένα όφελος, χωρίς καμιά υλική ανταμοιβή, αλλά με ολοφάνερη την αγάπη και την πίστη στον εθελοντισμό, στον πολιτισμό και στον άνθρωπο. Και δεν είναι άλλοι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας : τον Αντιπρόεδρο Χρήστο Τσιαλούκη, τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Αγραφιώτη, τον έφηβο Ταμία Γιώργο Τσιγγόπουλο, την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Φωτεινή Γούσιου, την Ειδική Γραμματέα Έφη Γιώτη, την Έφορο Σοφία Τζέλλα, τον Υπεύθυνο Δικτύωσης Γιάννη Γλυνό, τα μέλη Κατερίνα Σταθοπούλου και Γιάννη Καραντάνα, το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Βαγγέλη Σίμο που μαζί με το Γιάννη Καραντάνα ΄΄έγραψαν΄΄ ατελείωτα χιλιόμετρα. Τη Μάρθα Μακρή στο ρόλο της διερμηνείας στο συγκρότημα της Σιβηρίας.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο ΟΤΕ – COSMOTE, σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας, μας δώσανε τη δυνατότητα να μεταδώσουμε ζωντανά σε όλο τον κόσμο τα Καραϊσκάκεια. Πρωτεργάτης σ ΄ αυτό το εγχείρημα ήταν ο Τεχνικός Διευθυντής του ΟΤΕ Θεσσαλίας κ. Απόστολος Μπονώτης. Ακούραστος, σε συνεργασία με τους Αδελφούς Παπαβασιλείου, μήνες τώρα σχεδιάσαμε και φέραμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Συνοδοιπόροι ο Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων Ομίλου ΟΤΕ – COSMOTE κ. Γιάννης Μητσιός και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος ΟΤΕ κ. Ελένη Τσαμασίδου.

Φέτος, όμως, είχαμε τη χαρά να μας υποδεχθούν και να μας διαφημίσουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο το Εθνικό Δίκτυο Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ, και η ΕΡΑ Δίκτυο. Τους ευχαριστούμε πολύ, όπως και τον Πρόεδρο και συντοπίτη μας Διονύση Τσακνή, αλλά και όλους τους υπόλοιπους. Επίσης, όλα τα τοπικά μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά. Και τώρα στα επί σκηνής. Στους άλλους πρωταγωνιστές. Αυτούς του χορού. Ξεκινήσαμε με μια υπέροχη παρέλαση τη Δευτέρα 22 Ιουνίου για να τιμήσουμε τον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη και το ηρωικό τραγούδι. Μια ηρωική φυσιογνωμία σταθμό στην ιστορία μας. Και ειδικά στις μέρες μας απαραίτητη για να σηκώσουμε το βλέμμα μας ψηλά. Όπως έκανε κι ΄ αυτός την κατάλληλη στιγμή.

Παρακολουθήσαμε τις ξένες αποστολές της Σιβηρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των υπόλοιπων χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα να δίνουν μοναδικές παραστάσεις. Άλλωστε, γι ΄ αυτό η Διεθνής Γιορτή Καραϊσκάκεια Καρδίτσας βρίσκεται σ ΄ αυτό το επίπεδο. Γι ΄ αυτό και κρατάει 48 χρόνια. Δεν θα μπορούσαμε όμως να σταθούμε και να περηφανευτούμε αν δεν ήταν μπροστάρηδες τα δικά μας τοπικά χορευτικά σχήματα που μπορώ να το πω. Φέτος ξεπέρασαν τον εαυτό τους και απέδειξαν πως δεν διδάσκουν μόνο χορό, αλλά είναι πρωτίστως γνώστες της παράδοσης, πιστοί στα έθιμα και τα ήθη και έχουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Σας ευχαριστούμε  πολύ όλους. Καλό καλοκαίρι. Καλή αντάμωση στα 49α Καραϊσκάκεια».

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ