Ειδήσεις

Πανηγύρισαν οι Άγιοι Ανάργυροι Καρδίτσας τους Προστάτες τους


Όπως κάθε χρόνο, το χωριό των Αγίων Αναργύρων  εόρτασε με λαμπρότητα και πνευματική μεγαλοπρέπεια την εορτή των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων του ομώνυμου χωριού, όπου τα Ιερά τους λείψανα είχα την ευκαιρία να προσκυνήσουν οι εκαντοντάδες προσκυνητές που προσήλθαν στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, του Δήμου Μουζακίου.

Στον Εσπερινό, πλειάδα χωρεία των Ιερών Πατέρων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγναντερού, προσήλθαν να τιμήσουν τους Αγίους Αναργύρους, με προεξάρχοντα τον π. Βασίλειο Χαντζή, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγναντερού, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Γεώργιος Κωτσός πλαισιωμένος από συνεργάτες του Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους.   Το Θείο λόγο κήρυξε ο π. Βασίλεος Καραστέργιος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, όπου ιστόρησε το λόγο που τα Ιερά Λείψανα βρέθηκαν στον Ναό.

Στην Θεία Λειτουργία, ο Εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Δαλαγιώργος, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν ανιδιοτελώς στην φετινή Ιερά Πανήγυρη και έδωσε το πνεύμα της διακονίας στον άνθρωπο που μαστίζεται από πολλές ασθένειες στην σημερινή εποχή και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην Διακονία Αγάπης, όχι ως άτομα, αλλά ως μία μεγάλη Χριστιανική Οικογένεια, μέσα στην Εκκλησία, με Πατέρα μας τον Ζωοδότη και Κύριο Ιησού Χριστό και μέλη όλους εμάς που αγαπούμε τον Χριστό και φροντίζουμε για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Τέλος να αναφερθεί ότι οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς καιΔαμιανός οι Ρωμαίοι, που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου, ζούσαν στη Ρώμη τον 3ο αιώνα και ήταν αδέλφια. Γαλουχημένοι με τα νάματα της χριστιανικής πίστης, έχοντας τις ίδιες κλήσεις και ικανότητες, σπούδασαν την ιατρική επιστήμη, την οποία ασκούσαν ως διακόνημα και αγάπη «νθρώποις κα κτήνεσι τς άσεις παρέχοντες» ( Συναξάρι 1ης Ιουλίου), δηλαδή θεραπεύοντας ανθρώπους και άρρωστα ζώα, δείχνοντας ιδιαίτερηευαισθησία «κοπιντας κα πεφορτισμένους,» ( Ματθ. 11:28 ) .   Γι’ αυτό το λόγο το χωριό μετονομάστηκε από Παλιούρι (παλαιά ονομασία) με Προεδρικό Διάταγμα σε Άγιοι Ανάργυροι (νέα ονομασία), από τα αναρίθμητα θαύματα που έχουν επιτελεστεί, ακόμα και σε ζώα που ήταν το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο των ανθρώπων, και γι’ αυτό αναβιώθηκε αυτή την χρονιά το έθιμο των προβάτων, όπου τα πρόσφεραν στους Αγίους Αναργύρους, για την πανηγυρική τράπεζα προς τιμήν των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και προς Δόξαν Θεού.

Προηγούμενο άρθρο Καλό καλοκαίρι από τον Παιδικό Σταθμό Καρδιτσομαγούλας
Επόμενο άρθρο Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών στην Καρδίτσα