Πανηγύρι Αγίων Αναργύρων Λαγκαδίου Ανθηρού


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το παραδοσιακό πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού.

Η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με τον  τοπικό εκπολιτιστικό σύλλογο Λαγκαδίου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» είχαν φροντίσει για την καλύτερη οργάνωση .

Η προετοιμασία ουσιαστικά ξεκινάει μέρες πριν με την ετοιμασία των χώρων και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.

Στο πανηγύρι συμμετέχουν οικονομικά όλοι οι μαχαλιώτες και άλλοι χωριανοί και  σε όλους τους πανηγυριώτες προσφέρεται παραδοσιακό μαγειρεμένο  φαγητό το οποίο προετοιμάζουν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Κάθε χρόνο ο τοπικός Σύλλογος έχει εντάξει στο πανηγύρι και πραγματοποιεί και μια

εκδήλωση τιμώντας διάφορα πρόσωπα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες στο Λαγκάδι, τους Λαγκαδιώτες και γενικά στους Ανθηριώτες και Αργιθεάτες.

Φέτος το ΔΣ τίμησε  ανθρώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τους Γραμματείς της Κοινότητας Ανθηρού και του σημερινού όπως έχει διαμορφωθεί Ενιαίου Δήμου Αργιθέας.

Στο πρόσωπά τους τίμησε και όλους εκείνους τους Γραμματείς που παλιότερα και πιο πρόσφατα υπηρετούσαν σε κάθε  χωριό, όταν το κάθε χωριό αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα, πριν τις διοικητικές (Καποδίστριας και Καλλικράτης) μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. απένειμε τιμητική πλακέτα και μια εικόνα των Αγίων Αναργύρων στον πρώην Γραμματέα της Κοινότητας Ανθηρού συνταξιούχο σήμερα  Γεώργιο Κωτή  και τους υπαλλήλους σήμερα του Ενιαίου Δήμου Αργιθέας Κλάρα Ηλία, Σακκά Νικόλαο, Καιμακάμη Κων/νο και Πινακούλα Αθανάσιο.

Εκ μέρους του Συλλόγου στη σύντομη παρουσίασή τους τονίστηκε το σημαντικό και πολλαπλό  έργο τους: εκτέλεση αλληλογραφίας, τήρηση μητρώων και δημοτολογίων, σύνταξη διαφόρων εγγράφων και αιτήσεων καθώς και επιστολών, τήρηση πρακτικών, ληξιαρχείου γεννήσεως και θανάτων και άλλων πολλών υπηρεσιών γνώσεων και ενημέρωσης στους δημότες.

Ειδική  αναφορά έγινε για τον συνταξιούχο γραμματέα κ. Γιωργούλη Κωτή. Ανάμεσα σε άλλα τονίστηκε:

«Ο Γιωργούλης Κωτής υπηρέτησε το Ανθηρό και την Αργιθέα, όχι μόνο ως Γραμματικός, αλλά και μέσα από τα γράμματα και με τη συμμετοχή του σε κάθε εκδήλωση που είχε να κάνει με τα ήθη και έθιμα, με το θέατρο και τον πολιτισμό συμμετέχοντας και στα σενάρια και με ρόλο.

Με τη σοβαρότητα και τις ιστορικές γνώσεις του είναι από τους πιο καλούς συζητητές δίνοντας στο συνομιλητή την αντικειμενική αλήθεια.

Τις γνώσεις του για την ιστορία του ΑΝΘΗΡΟΎ τις κατέθεσε και γραπτά με την αυτό-έκδοση του βιβλίου του το 2000 με τίτλο:

 

ΑΝΘΗΡΟ, το Χωριό μας μέσα στην Ιστορία.

Ένα βιβλίο που με όσα σε αυτό πραγματεύεται ο συγγραφέας του μας κάνει πλουσιότερους στην ιστορική μας γνώση».

 

Το ΔΣ φρόντισε να υπάρχει πλούσια λαχειοφόρος ενώ  οι πανηγυριώτες γλέντησαν με την ψυχή τους  ως περασμένα τα μεσάνυχτα με τη γνωστή ορχήστρα των Αφων  Βασίλη, Χριστόδουλου, Κώστα Κωσταρέλου και του Δημήτρη Κωσταρέλου ,τον ανεπανάληπτο στο βιολί Γιώργο Βασιλακάκο και τον Βασιλακάκο Αντώνη και τον Ανθηριώτη Καναβό Δημήτρη(Αυγέρη) στο τραγούδι.

Εκτός από τους χωριανούς , αρκετούς ετεροδημότες Λαγκαδιώτες  και Αργιθεάτες παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους το πανηγύρι και την εκδήλωση και φίλοι εκδρομείς από την Επαρχία Φαρσάλων για άλλη μια χρονιά. Επίσης παραβρέθηκαν και αρκετοί επίσημοι κι αυτό παρότι το πανηγύρι συνέπεσε με το Παναργιθεάτικο Αντάμωμα στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός, οι Αντιδήμαρχοι Αργιθέας Καρανίκας Βασίλης, Καναβός Αργύρης και Χασιώτης Γεώργιος. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ενιαίου Δήμου Αργιθέας Τσιβόλας Λάμπρος. Ο δασάρχης Μουζακίου Παπουτσής Φώτης  Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώτης Λάμπρος Μουζακίου, Τσιούμας Φώτιος, Σέμπρος Απόστολος, Κορλός Λάμπρος της Αργιθέας,  ο πρόεδρος Τ.Κ Ανθήρού  Ευαγγέλου Αναστάσιος, εκπρόσωποι συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Αργιθέας Γρίβας Δημήτριος Λεοντίτου, Στεργίου Βασίλειος Στεφανιωτών, Κωφός Στέλιος και Μερεντίτη Μαριάννα Ανθηριωτών Αθήνας, η πρόεδρος της ΕΑΕ Παραρτήματος Καρδίτσας Βασιλού Ερμιόνη και εκπρόσωποι διάφορων άλλων  φορέων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Γνωρίζω τη χλωρίδα της πλατείας της βιβλιοθήκης μου»
Επόμενο άρθρο Σύσταση Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Γεωργικό Τομέα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας