Ειδήσεις

Πανθεσσαλική Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων


Για 8η συνεχή χρονιά η Πανθεσσαλική Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου.

Στην καθιερωμένη γιορτή που θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, επαγγελματίες καλλιεργητές αλλά και ερασιτέχνες, θα ανταλλάξουν σπόρους, εμπειρίες και καλλιεργητικές συμβουλές. Παράλληλα, το Μοναστήρι, το Πελίτι καθώς και οι ομάδες Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι, Σύλλογος Παραδοσιακών σπόρων «Η Αυλή», Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, Ομάδα Διάσωσης Παραδοσιακών Σπόρων Τσαριτσάνης, θα μοιράσουν παραδοσιακούς σπόρους.

Στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ο Δρ. Ζώης Ζαρταλούδης, γεωπόνος-ερευνητής θα παρουσιάσει μία «βιολογική καινοτόμο μέθοδο προστασίας των φυτών διά της θρέψεως». Στη συνέχεια ο συντονιστής του Πελίτι Κομοτηνής Νίκος Δομπάζης, θα δείξει πώς μπορεί κάποιος να κρατήσει σπόρους από ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια κ.α.

Παράλληλα, στην προσπάθεια να ενισχυθούν μικροπαραγωγοί και χειροτέχνες, θα λειτουργήσει αγορά παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων. Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο της Ιεράς Μονής 24940-81289.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ

07:00 – 09:00: Θεία Λειτουργία

09:00 – 10:00: Προσέλευση βιοκαλλιεργητών, σποροπαραγωγών, παραγωγών προϊόντων

10:30 – 10:45: Έναρξη της Γιορτής, χαιρετισμοί και καλωσόρισμα, παρουσίαση της γιορτής

10:45 – 11:30: Ομιλία με θέμα: Βιολογική καινοτόμος μέθοδος προστασίας των φυτών διά της θρέψεως, εισηγητής: Δρ. Ζώης Ζαρταλούδης

11:30 – 12:00: Ομιλία με θέμα: Πώς κρατάμε σπόρους, εισηγητής: Νίκος Δομπάζης

12:00 –13:00: Ανταλλακτική παραλαβή σπόρων και φυτών

13:00 – 14:00: Ξενάγηση σε χώρους της Ιεράς Μονής για όσους επιθυμούν (Παλαιά Μονή, κήποι, κτηνοτροφική μονάδα, τυροκομείο και λοιπά εργαστήρια)

14:00: Λήξη της γιορτής

Η παραλαβή των σπόρων θα γίνει ανταλλακτικά με τρόφιμα μακράς διάρκειας, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν οι εγγραφές στις ακαδημίες του Γυμναστικού Συλλόγου Μουζακίου